”Sök – att hitta rätt information på Internet”

I den här filmen får du lära dig de viktigaste grunderna i att söka och hitta rätt information på internet samt tips på webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information, beroende på vad det är du letar efter.

Medverkande: Annika Lidne VD på Disruptive Media
Annika Lidne är en av de mest välkända personerna inom sociala medier i Sverige. Hon utformar strategier och vägleder ett stort antal företag och organisationer inom sociala medier och digital affärsinformation. Hon är också en populär föreläsare och utbildare i ämnet. Annika är också grundare av Stockholm Social Media Club, den första i sitt slag i Skandinavien, en månatlig lunchklubb för socialt nätverkande och diskussion. Annika har lång och bred erfarenhet inom media och har arbetat med allt från journalistik och förlagsverksamhet till TV-reklam, produktplacering och – förstås – kommunikation på internet. Hon har även publicerat böcker och varit vd för ett antal företag inom reklam-och mediabranschen.

Frågor du får svar på i den här filmen är:

  • Vad är en sökmotor? Vi går enkelt igenom hur en sökmotor fungerar och vilka de största sökmotorerna är.
  • Hur kan du söka? ? Du lär dig bland annat vad det innebär att skriva ”annas skolprojekt” i sökfältet och vilka andra ”knep” du kan ta till för att så snabbt som möjligt hitta just den infomation som du är ute efter. Här går vi även igenom funktioner såsom ”Avancerat sök”, hur du kan få sökresultaten översatta till svenska (eller annat språk) och vad Googles ”jag har tur”-knapp egentligen betyder.
  • Hur du kan jobba med sökresultat: Vi ger tips på hur du kan filtrera dina sökresultat till exempel efter datum, plats eller typ av innehåll (film, bild, nyhet, bloggpost, Twitterstatus också vidare) och förklarar även vad det innebär att Google ger dig ”personliga sökresultat”. Du lär dig även bland annat vad det är för skillnad på sponsrade länkar och organiska sökresultat, vilket kan vara viktigt att känna till när du ska klcika dig vidar eutifrån dina sökresultat.
  • Vilka andra platser är bra för att söka information? Vi ger dig tips på vilka alternativ det finns till Google för att söka efter och hitta rätt information. Du får till exempel lära dig hur man kan använda Facebook och Twitter för att få en viss typ av informatoin och varför det bland kan vara bättre att söka där än exempelvis på Google. Här tar vi även upp webbplatser och tjänster som Wikipedia, Ne.se, Twingly och Delicios och guidar dig i hur du bäst använder respektive tjänst.

  Lilla länklistan:

Här har vi samlat länkar till alla de webbplatser och tjänster som vi går igenom i filmen så att du enkelt ska hitta rätt!

I listan hittar du även ett par tjänster som inte nämns i filmen men som kan vara bra att känna till och värda att spana in i din jakt på rätt information.

Sökmotorer:

  Användbara hjälpsidor hos Google och Bing:

  Alternativa, ”sociala” söktjänster:

 

  Webbplatser med ämnesrelaterad och/eller skolanpassad information:

  Har du frågor om filmen, om textmaterialet eller något annat angående SÖK tveka inte att skriva en kommentar så svarar vi på internetkunskap.se redaktionen så snart som möjligt.