Bloggskola del 1 – så funkar det

I den här filmen får du helt enkelt veta vad en blogg är.
Vad som skiljer en blogg från andra hemsidor, vilken struktur som kännetecknar en blogg och du får en del blogguttryck förklarade.

Medverkande: Sofia Mirjamsdotter aka @mymlan. Sofia Mirjamsdotter är journalist och en av Sveriges mer kända bloggare. Hon är ofta anlitad som expert när olika tidningar, teve och radio har internet, bloggvärlden och sociala medier som ämne. Sofia är även  flitigt anlitad som föreläsare om sociala medier, framför allt för medieföretag men också för organisationer och myndigheter. Hon skriver också krönikor om sociala medier i Aftonbladet, och drev under 2009 Bloggvärldsbloggen för Aftonbladet.

Ordet blogg kommer från engelskans web log, och betyder alltså ”loggbok på nätet”. Men bloggen har utvecklats till mycket mer än så, och är idag helt enkelt ett verktyg för publicering på internet.

Det finns många olika bloggverktyg men de har en del gemensamt, så som att det senast publicerade syns överst, länkande, taggar, och så vidare. Framförallt är de flesta bloggverktyg väldigt enkla att använda, så att vem som helst i praktiken kan skapa en egen ”tidning” och utan särskilda förkunskaper publicera, text, bild, film och ljud.

  Läs mer:
  Wikipedia
  Vad är en blogg? - från Börja Blogga
  Vad är en blogg? – från Passagens bloggskola

Nästa vecka kommer   del två – att tänka på. Där får du en del tips för dig som tänkt börja blogga, tips på olika bloggverktyg och annat som kan vara viktigt att tänka på när du bloggar.

Bloggskolan är i tre delar: Bloggskola del 2 , Bloggskola del 3