Bloggskola del två – att tänka på

I den här filmen får du en del goda råd som kan vara bra att ha när du bestämt dig för att börja blogga.

Medverkande: Sofia Mirjamsdotter aka @mymlan. Sofia Mirjamsdotter är journalist och en av Sveriges mer kända bloggare. Hon är ofta anlitad som expert när olika tidningar, teve och radio har internet, bloggvärlden och sociala medier som ämne. Sofia är även  flitigt anlitad som föreläsare om sociala medier, framför allt för medieföretag men också för organisationer och myndigheter. Hon skriver också krönikor om sociala medier i Aftonbladet, och drev under 2009 Bloggvärldsbloggen för Aftonbladet.

Till att börja med – vad ska din blogg handla om?
Skriver du för dina närmaste eller har du ambitionen att nå ut med ett budskap?
En bra sak kan vara att begränsa dig till att skriva om ett särskilt ämne eller ämnesområde, som du är intresserad av.
Gärna något relaterat till vad du vill jobba med – en blogg kan nämligen fungera som varumärkesbyggare, för dig själv.

Sen ska du välja bloggverktyg, och det är en djungel minst sagt.
Mycket handlar om smak, men också lite om vilket syfte du har med bloggen.
Några bloggplattformar som nämns i filmen:

  Blogg.se
  Blogger.com
  WordPress.com
  Aftonbladet

Om du är intresserad av att koda lite och ha större möjligheter att själv designa och göra din blogg personlig kan du också blogga på egen domän.

Det kan också vara idé att tänka till när det gäller designen. Typsnitt och färger påverkar också läsbarheten, och en blogg som svämmar över av blinkande saker eller där man möts av ljud utan att ha valt det själv kan avskräcka läsaren.

Det är också viktigt att skriva en presentation av dig själv, för att öka trovärdigheten till det du skriver med en tydlig avsändare.

Hur har du tänkt hantera kommentarer? Vill du förmoderera eller släppa igenom allt? Du bestämmer, men du bör vara medveten om att du är ansvarig för det som publiceras i din blogg, inklusive kommentarerna.
Det du skriver i bloggen måste alltså följa svensk lag, och du får inte bryta mot PUL personuppgiftslagen eller lagen om hets mot folkgrupp, till exempel. Naturligtvis bör du inte heller använda upphovsrättskyddat material i din blogg. Mer om upphovsrätt här

Var också medveten om att internet inte glömmer. Även om du väljer att radera något du publicerat kan det finnas kvar, sparat i någon annans dator eller i Google Cache

Så, då är det bara att smyga igång bloggen. Nästa vecka får du några tips om hur du drar besökare till din blogg.

Bloggskolan är i tre delar: Bloggskola del 1Bloggskola del 3