Så hittar och använder du bilder på nätet

I den här filmen får du lära dig hur du kan använda olika webbtjänster för att köpa eller använda gratis bilder under licensen Creative Commons istället för att skapa egna.

Medverkande: Mattias Östmar Webbredaktör på Centerpartiet
Mattias Östmar är för närvarande community manager för Centernätet med en bakgrund som bland annat medieanalytiker och kommunikationskonsult. I det egna företaget PRfekt utvecklade han tidigare metoder för psykografisk målgruppsanalys i digitala medier och hjälpte företag och organisationer att förstå trender i det digitala medielandskapet och hur olika målgrupper attraheras av olika kommunikationsstilar. Mattias Östmar är  fortfarande engagerad i psykolingvistisk analys och brinner för att utveckla Typealyzer till nya tillämpningar och områden.

Frågor du får svar på i den här filmen är:

  • Hur du hittar gratis foton under licensen Creative Commons på Flickr och hur du använder dem utan att bryta mot licensreglerna som trots allt finns.
  • Hur du hittar färdiga gratis- eller betalfoton i olika storlekar på Stock.xchng.
  • Hur du hittar betalfoton från andra webbanvändare på iStockphoto.
  • Hur du laddar upp och infogar bilder i bloggverktyget WordPress.

Lilla länklistan:

Här har vi samlat länkar till alla de webbplatser och tjänster som vi går igenom i filmen så att du enkelt ska hitta rätt!

I listan hittar du även ett par tjänster som inte nämns i filmen men som kan vara bra att känna till och värda att spana in i din jakt på rätt information.

  • Flickr.com/creativecommons – miljontals gratis foton att använda bara du länkar tillbaka till upphovsrättsinnehavaren.
  • Stock.xchng - en väldigt stor community där människor laddar upp bilder under många olika licenser, både gratis och betalversioner.
  • iStockphoto – miljontals foton, ilustrationer, videor och ljudfiler från vanliga användare och proffs för en jämförelsevis billig peng.

Andra bra länkar om foton och bilder på webben:

Inspiration från andra bildintresserade:

Har du frågor om filmen, om textmaterialet eller något annat angående att HITTA OCH ANVÄNDA BILDER PÅ NÄTET tveka inte att skriva en kommentar så svarar vi på internetkunskap.se redaktionen så snart som möjligt.