En kort introduktion till videoklippning och publicering

I förra bloggposten så tog vi upp, varför och när video kan vara ett bra verktyg att berätta med, sedan. I den här filmen tittar vi på hur man enkelt kan klippa och publicera med online verktyget JayCut.

Björn Falkevik är Skandinaviens mest namnkunnige frilansande nya medier-producent med specialinriktning på produktion och distribution av social onlinevideo. Björn har jobbat både på SVT och MTV samt som lärare och kursledare på MedieSkolans TV-linje och Cross mediaprogram. Björn har just varit tekniskt ansvarig för att se till att NASAs satellitsända livevideo från den internationella rymdstationen har hamnat i varje rymdintresserad svensks dator. Han har under de senaste åren också hunnit med att livesända exempelvis Disruptive Medias konferenser, Veckans Affärers Börsdagar och olika prisutdelningar, livesända InternetWorlds Webbdagarna, producera instruktionsfilmer för Centerpartiets intranät och mycket mer.

En liten notering, att klippa video är i sig inte så svårt men det tar lite tid och testande! Klippning är mest en fråga om rytm och i min mening empati med tittaren. Med empati menar jag att man ska känna med tittaren och ta till dig deras perspektiv i historien som du vill berätta. Ett problem som man ofta stöter på är att man bli hemmablind. Man har suttit och tittat på materialet man har filmat så många gånger att man kan börja ta visa aspekter av historien som självklarheter. Om det händer så är det väldigt lätt att man börjar rationalisera historien/berättandet med ambitionen att man ska berätta snabbare. Av den anledningen så vill jag verkligen understryka hur viktigt jag tycker det är att du testar din färdiga film på någon som kan se den med färska ögon som inte har spenderat massor av timmar framför datorn med just materialet/filmen i fråga. Då är det viktigt att vara lyhörd med den man använder som testperson. Det kan ofta vara en utmaning att ge och få konstruktiv kritik.

Det finns i min mening två huvudanledningar att klippa i en film. Den första är att man vill visa upp något annat i bild som händer någon annanstans än där man är just nu. Andra anledning är att man behöver rationalisera historien och kanske ta bort sånt som man inte behöver eller vill ha med i historien man berättar.

I den här filmen så använder jag en enkel klippbild av ett mobilstativ för att visualisera det jag menar med rationalisering. Jag vill inte behöva ta tid och flytta kameran för att filma stativet som jag pratar om. Och just i det här fallet så är iPhonen, som Robin filmar mig med, också mikrofonen. Så om Robin flyttar iPhonen för att filma det jag pratar om medan jag pratar så kommer ljudet att förändras. Se förra filmen för hur viktigt avståndet mellan mikrofonen och ljudkällan är.

Jag har blivit väldigt förtjust i klippvertyget JayCut som jag använder i filmen ovan. Man kan jämnföra med en onlineversion av Microsofts Moviemaker för Windows eller Apples iMovie för Mac. Men det som är den stora fördelen med JayCut i jämförelse med program som du kör på din dator är att man kan vara flera som jobbar i samma projekt och att man via JayCut direkt därifrån kan publicera sin film på Youtube eller sin egen blogg!

En liten varning dock, den här filmen är bara en generell introduktion till klippning och det finns mycket mer att tänka på och göra än det jag tar upp där. Men den räcker förhoppningsvis för att komma igång :-)

Lycka till

/Björn

 

MER OM VIDEO HITTAR DU HÄR

 

Embedden för den lilla skissfilmen som jag gör i huvudfilmen. Här är den lilla filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=IzakEcOxauo