Internet glömmer inte

Tror du att din blogg försvinner när du raderar den, att alla dina uppgifter på olika sociala nätverk är borta när du tagit bort din profil eller att din webbplats är borta när domännamnet inte längre fungerar. Tänk igen.

Medverkande: Annika Lidne VD på Disruptive Media. Annika Lidne är en av de mest välkända personerna inom sociala medier i Sverige. Hon utformar strategier och vägleder ett stort antal företag och organisationer inom sociala medier och digital affärsinformation. Hon är också en populär föreläsare och utbildare i ämnet. Annika är också grundare av Stockholm Social Media Club, den första i sitt slag i Skandinavien, en månatlig lunchklubb för socialt nätverkande och diskussion

Internet har svårt att glömma och mycket information lagras utan att vi egentligen vet om det.

Google ”cachar” sidor, dvs sparar kopior under ett tag, från en dag till några veckor, för att kunna presentera ett sökresultat även om förbindelsen till sidan har gått ner just när du söker, anslutningen är väldigt långsam eller sidan ändrats eller raderats. De cachade sidorna hittar du i Googles sökresultat genom att  klicka på länken ”cachad”.

 

På The Wayback Machine lagras bl a webbsidor och bloggar från hela världen för att forskare i efterhand ska kunna studera internet.  Här kan du hitta mycket som raderats eller försvunnit på annat sätt!
Det finns ett liknande svenskt initiativ från Kungliga Bibiloteket som dock ligger nere för tillfället. KB söker igenom alla webbplatser som har en .se domän och sparar tidningssidor i en databas och vanliga webbsidor i en annan. I Sverige måste man dock fysiskt besöka Kungliga Bibiloteket i Stockholm för att kunna läsa sidorna.

Vad händer då om du raderar din profil på ett socialt nätverk, försvinner verkligen din data då? Det beror faktiskt på den enskilda tjänsten. Helt säker på det kan du inte vara eftersom data sparas på olika sätt. Om du kan kommenterat på kompisars bilder till exempel, kan mycket väl dina kommentarer finnas kvar även om du har raderat din profil.

Vi tar också upp i filmen hur du gör om andra skriver saker som är dåliga för dig och som kommer upp om man googlar. Idag bör du absolut ha koll på vad som skrivs om dig på nätet och veta hur du gör för att skapa ett bra intryck om något söker fakta om dig inför till exempel en jobbintervju.