Mikroblogging!

Mikroblogging växer sig allt starkare. På den främsta mikrobloggingtjänsten Twitter, hittar vi allt ifrån miljontals vanliga människor – ibland med ovanliga intressen –  till kändisar, företag, nyhetsmedier och publika diskussioner som alla kan delta i om allt från senaste nyheten till vassa, roliga kommentarer under TV-program som Melodifestivalen och Idol.

Medverkande: Annika Lidne VD på Disruptive Media. Annika Lidne är en av de mest välkända personerna inom sociala medier i Sverige. Hon utformar strategier och vägleder ett stort antal företag och organisationer inom sociala medier och digital affärsinformation. Hon är också en populär föreläsare och utbildare i ämnet. Annika är också grundare av Stockholm Social Media Club, den första i sitt slag i Skandinavien, en månatlig lunchklubb för socialt nätverkande och diskussion

Följ vem du vill

 

Mikroblogging innebär snabba, korta meddelande som snabbt delar det du vill till dina följare. Likheten med Facebooks statusmeddelanden är på ytan mycket stor men en mikrobloggingtjänst som Twitter fungerar rätt annorlunda från Facebook. Det handlar främst om vem som kan följa dig och vem du kan följa. På Facebook måste du godkänna alla som vill följa dig, och i din tur bli godkänd av den du vill följa, för att ni ska kunna se varandras statusuppdateringar. På Twitter kan du i princip följa vem du vill och vem som helst kan se dina tweets (meddelanden). Det gör att du kan följa spännande människor men också att andra med liknande intressen som dig kan hitta dig och inleda en diskussion om ert gemensamma intresse.

Twitterprogram

 

Facebook använder de flesta i son webbläsare. På Twitter är oftast dock meddelandeströmmen mycket snabbare och man följer ofta tio gånger fler personer än man har vänner på Facebook. De flesta använder därför ett särskilt program i sin dator och / eller i telefonen för att ha koll på vad som händer på Twitter. Många av dem håller dessutom koll på ditt Facebook-konto.

Några vanliga program är:


Tweetdeck – håll koll på Twitter, Facebook, MySpace, LinkedIn, Foursquare och Google Buzz. Finns för Windows, Mac, Linux, iPhone, iPad. Gratis.
Seesmic – Twitterklient för webb, Windows, iPhone, Ipod Touch, Android och Blackberry. Gratis.
Tweetie – lättanvänt program för Twitter och Google Buzz för Mac och iPhone.

Det finns också en sajt med flera tusen olika verktyg för Twitter där du kan hitta fler verktyg för att använda Twitter på längden och tvären.