Barn och unga är mycket på internet. De kan göra många olika saker där, till exempel söka information till skoluppgifter, få nya vänner, lyssna på musik eller spela spel. Men barn kan också bli utsatta för brott på internet och i sociala medier. Det finns till exempel bedragare som försöker lura barn för att få lösenord eller pengar.
Om Tänk säkert
Tänk säkert är en kampanj på uppdrag av regeringen. Syftet med kampanjen är att fler personer ska lära sig mer om säkerhet på internet. Internetstiftelsen samarbetar med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och polisen inom regeringsuppdraget Tänk säkert.
- Hjälp ditt barn med skydd mot virus och skadliga program
Bedragare på internet luras för att få till exempel pengar och lösenord. Bedragarna brukar vilja att man ska ladda ner appar eller skadliga program.
Här är några saker du behöver lära ditt barn:
- Ladda bara ner appar och program från företagens officiella webbplatser, eller från telefonens butik för appar (Microsoft Store eller Apple App Store).
- Klicka inte på länkar i mejl eller andra meddelanden.
- Öppna inte filer och dokument i mejl eller andra meddelanden.
- Ladda aldrig ner appar och program om någon kontaktar dig och ber dig göra det.
Du behöver hjälpa ditt barn att uppdatera program, appar och operativsystem direkt när det finns nya uppdateringar.
Lär ditt barn att vara kritisk när hen surfar på nätet, spelar online, använder sociala medier eller skickar meddelanden. Prata med barnet om att man inte kan lita på fantastiska erbjudanden. Det är till exempel inte sant att man får en gratis mobil eller pengar till ett spel om man klickar på en länk. Säg att ditt barn kan visa dig erbjudanden och annonser. Ni kan tillsammans undersöka om de är seriösa eller inte.
Har ni en dator som familjen delar på? Då finns det risk att bedragare får alla personers information. Använd ett bra program som skyddar mot virus. Uppdatera programmet när det finns uppdateringar. Aktivera brandväggen i datorn.
- Hjälp ditt barn att skapa lösenord
Barns konton i spel, sociala medier och mejl skyddas ofta bara av ett enda lösenord. Andra personer kan få mycket information, om de får veta lösenordet. Andra personer kan också låtsas att de är ditt barn.
Barn och unga brukar inte vara lika försiktiga som vuxna med lösenord. En del barn och unga loggar in på kompisars sociala medier för att hjälpa varandra med olika saker.
Därför är det viktigt att prata med ditt barn om lösenord. Hen ska aldrig berätta några lösenord för personer utanför familjen. Det gäller både barnets egna lösenord och andra i familjens lösenord.
Du behöver hjälpa ditt barn att skapa starka lösenord. Barnet ska ha olika lösenord på alla sina konton.
Väl ett starkt lösenord
- Lösenordet ska vara minst 12 tecken långt.
- Lösenordet ska vara ovanligt.
- Lösenordet ska inte gå att koppla till just ditt barn.
- Barnet ska ha olika lösenord för olika tjänster och konton.
Det är lätt för barn att glömma lösenord. Därför behöver du hjälpa ditt barn att komma ihåg dem. Använd en särskild app som samlar alla lösenord, en så kallad lösenordshanterare. Eller skriv lösenorden på en lapp som du sparar på ett säkert ställe.
- Prata med ditt barn om bedragare på nätet
Barn utsätts inte för bedrägerier på nätet lika mycket som vuxna. Men det är ändå viktigt att barn vet vilka risker som finns, och hur man skyddar sig.
Det finns bedragare som försöker lura barn och unga att köpa saker som inte finns. Bedragare kan till exempel använda falska annonser för billiga mobiltelefoner. Bedragare kan kontakta barn och säga att de ska få köpa något väldigt billigt till ett spel online.
Säg till ditt barn att hen alltid ska fråga en vuxen hemma om hen vill köpa något på nätet. Ni kan tillsammans undersöka om erbjudandet är seriöst eller inte.
Lär ditt barn att hen aldrig får fotografera ditt bankkort eller ge uppgifter från bankkortet till någon annan. Förklara att bankkortet är kopplat till riktiga pengar och att pengarna kan försvinna om någon får uppgifter från bankkortet. Det är särskilt viktigt om barnet är litet.
- Hjälp ditt barn att skydda sin mobil
Hjälp ditt barn med de här sakerna för att skydda mobilen:
- Aktivera skärmlåset. Välj den kortaste tiden för låsning.
- Välj en kod till skärmlåset som är längre än fyra siffror. Välj helst ett lösenord som är längre än 12 tecken, om det är möjligt.
- Aktivera ansiktsigenkänning (face ID) om det är möjligt.
Har ditt barn en egen mobiltelefon? Då är det bra att prata tillsammans om hur man använder mobilen säkert. Mobilen innehåller mycket information. Andra personer kan använda den informationen för att till exempel försöka få tag på pengar.
De flesta barn och vuxna är alltid inloggade på sina sociala medier och appar i mobilen. Det betyder att någon annan person kan använda de sociala medierna eller apparna, om man blir av med mobilen. Man kan också bli utelåst från sina konton.
Bilder i mobilen kan spridas på internet på ett sätt som barnet inte vill. Personer kan också använda bilderna för att försöka få pengar, till exempel genom att hota att sprida barnets bilder.
Det är säkrare att barnet har en egen mobil, än att du lånar ut din mobil. Har ni kanske en gammal mobil hemma som barnet kan få? Om barnet får mobil när hen är ganska liten, kan du få vara med och hjälpa barnet att lära sig om säkerhet.
Bra att veta!
Många barn är duktiga på att förstå vilka personer som kanske vill utnyttja dem. Barnen lär sig det eftersom de använder sociala medier och spelar online mycket.
- Prata med barnet om vuxna som tar kontakt på nätet
Det kommer alltid finnas vuxna personer som vill utnyttja barn. Till exempel personer som tar kontakt med barn på nätet för att få bilder eller sex. Det kallas grooming. Risken finns framför allt i sociala medier och i spel online där man kan chatta.
Det är bra om du kan vara med i barnets digitala liv från början. Hjälp till när barnet spelar online eller använder sociala medier. Det är bättre än att övervaka barnet.
Prata med ditt barn om meddelanden från okända personer. Säg att barnet ska fråga dig när det kommer ett meddelande. Då kan ni bedöma meddelandet tillsammans. Det är bra att bestämma det här tidigt, när barnet är litet. Då brukar det vara lättare att komma överens om det.