Så funkar internet

I Sverige använder de flesta internet varje dag, och vi tar för givet att det alltid ska funka. Men hur funkar egentligen tekniken bakom och vem är det som bestämmer över internet?

Artiklar

IT-tekniker uppgraderar kontoret
Artikel
7 min

Vem bestämmer egentligen över internet?

De som startade internet anade nog inte att de skapade ett kommunikationsnät som skulle användas av drygt halva jordens befolkning.

En tjej sitter vid ett bord med mobilen i handen, hon ser glad ut.
Artikel
9 min

Vi tar internet för givet – men vad är det egentligen?

Ett nätverk av datorer. Uppfinningen från det ”kalla kriget” sådde fröet till internet – och förändrade världen för alltid.

En sax som ska klippa av två sammankopplade jordglober. Internetkunskap
Artikel
7 min

Därför är det svårt att stänga av internet

I dag behöver vi internet för att få vardagen att funka. Men går det att störa eller till och med stänga av internet?

Kvinna som kollar på mobil i soffan. internet www Internetkunskap
Artikel
9 min

Är internet och www samma sak?

De flesta tänker nog på webben när de tänker på internet. Men internet är mycket mer än de webbsidor vi ser när vi surfar runt. Mejl har till exempel inget med webben att göra.

Kvinna sitter vid bord med sin mobil i handen och ser bekymrad ut
Artikel
5 min

Vilka lagar gäller egentligen på internet?

Internet har gjort det lättare än någonsin att kommunicera och köpa varor från hela världen. Men vilka lagar som gäller på nätet är långt ifrån självklart.

Man med hatt med dator och fötterna i poolen. Se Netflix utomlands
Artikel
5 min

Därför kan du inte se på Netflix och SVT Play på utlandsresan

Med ett enormt utbud och favoritserien ett knapptryck bort har streamingtjänsterna förändrat vårt tv-tittande i grunden.

Äldre kvinna surfar på sin dator på ett cafe
Artikel
5 min

Vad är egentligen nätneutralitet?

All datatrafik ska behandlas lika oavsett vem som står som avsändare eller mottagare. Det är det som är nätneutralitet. Men frågan om och hur datatrafik ska prioriteras är ständigt aktuell.

En man sitter i en soffa med en laptop i knät.
Artikel
7 min

Så funkar DNS – internets räddning

Tänk dig att du skulle behöva komma ihåg väldigt många siffror bara för att besöka en webbsida. DNS är systemet vi ska tacka för att vi slipper göra det.

Kille från Asien som sitter i fönster och surfar på sin dator. internet mänsklig rättighet
Artikel
6 min

Internet – en mänsklig rättighet

Vi är många som tar internet för givet. Men visste du att internet är en mänsklig rättighet? Ändå skiljer det sig enormt vilka som har åtkomst till internet.

Närbild på router med kvinna som surfar i bakgrunden.
Artikel
4 min

Så hamnar internet i din dator

Tiden då vi lät ett telefonmodem ringa upp och släppa ut oss på internet är förbi. I dag är tekniken bakom så raffinerad att vi sällan märker av den.

Videor

Hur kommer nätet till din mobil och din dator?

Fiberkablar, satelliter, wifi – hur går det till när internet kommer in i dina prylar? Här får du veta mer om tekniken som gör det möjligt för dig att använda internet till vad du vill.

Varför kan jag inte kolla Netflix på utlandsresan?

Att koppla upp sig till videotjänster när man är utomlands är inte alltid så lätt. Men varför är det så? Och finns det något knep för att komma runt det?

Vem bestämmer över internet?

Internet växer och utvecklas hela tiden. Men finns det någon som bestämmer hur internet ska utvecklas, vilka som får tjäna pengar på internet och vad man får säga eller inte säga? I den här videon får du svaren.

Hur neutralt är ditt nät?

Nätneutralitet handlar inte om yttrandefrihet eller människovärden. Det handlar om att den data som du vill skicka fram och tillbaka via din internetuppkoppling – allt du vill göra via internet – ska fungera lika bra oavsett vad du gör. Om du laddar ner en video eller använder ett chattprogram ska din internetoperatör se all data som likvärdig. Men fungerar det så i verkligheten?

Är internet en mänsklig rättighet?

Du kanske känner till att människor i Kina inte har tillgång till samma internet som resten av världen. Eller att det är mer sannolikt att män har tillgång till internet än kvinnor i världen. I den här videon förklarar vi varför FN har valt att kalla tillgång till internet en mänsklig rättighet.

Kan man stänga av internet?

Är det möjligt att slå ut internet över hela världen? Eftersom internet inte har en central punkt utan är ett nätverk som består av massor av nätverk är det otroligt svårt att sabotera hela internet. Så här funkar det när internet stängs av.

Tar du internet för givet?

Vad är egentligen internet? Hur uppfanns det? I den här videon berättas internets historia och hur det utvecklades från den amerikanska militärens testprojekt Arpanet, till det världsomspännande internet vi har idag.

Vilka lagar gäller på internet?

Internet är globalt och i många fall gränslöst. Men vilka lagar som gäller är absolut inte gränslöst. Däremot kan det vara svårt att ha koll på vad som gäller när du använder internet.

Är internet samma sak som webben?

Webben är en fantastisk uppfinning som har gett oss människor helt nya möjligheter. Men att surfa på webben är bara en del av allt som går att göra med internet. Den webb du surfar runt på är dessutom bara en liten del av hela webben. Djupwebben och darknet finns också på webben – även om du inte kommer åt dem med enkla länkklick. Så här funkar webben!

Så hittar datorn rätt när du surfar

Tänk om du behövde komma ihåg långa sifferkombinationer till alla webbplatser du besöker? Tack vare uppfinningen DNS behöver du inte det! När du skriver in en webbadress så kopplar DNS ihop domännamnet med en IP-adress – sifferkombinationen som gör att du hamnar rätt på internet.

Allt på Internetkunskap

AI

Grundkurs i artificiell intelligens

Säkerhet på nätet

Så agerar du säkert på nätet

Källkritik

Tänk efter innan du delar

Föräldraskap

Lär dig mer om ditt barns digitala liv

Näthat och yttrandefrihet

Håll tonen i diskussionen

Hållbarhet

Så påverkar digitaliseringen miljön

Integritet

Få kontroll över ditt digitala liv

Så funkar internet

Få koll på tekniken och styrningen