Lär dig mer med Internetstiftelsen

Internetkunskap hjälper dig att bli en säker och medveten internetanvändare genom att samla kunskap om nätet och digitala tjänster som du har användning för i din vardag.

Nästan alla svenskar använder internet idag. Både unga och äldre, de som gillar teknik och de som inte alls gör det. Alla behöver ha grundkunskaper för att kunna hantera digitala tjänster, förstå hur de fungerar och hur de påverkar samhället.

Kunskap, goda råd och tips från experter

På Internetkunskap hittar du kunskap om internet och det digitala livet som är användbar i din vardag. Vi tar själva fram materialet i samråd med både våra egna experter och andras. Här får du lära dig det du behöver för att bli en säker och medveten internetanvändare. Här samlar vi massor av användbara tips om hur du på bästa sätt använder allt det som internet har att erbjuda.

Här finns material om källkritik, informationsflöden och sökmotorer, desinformation, yttrandefrihet på nätet och grundläggande internetsäkerhet. Du får bland annat lära dig hur du skapar ett säkert lösenord, hanterar mobilapparnas datainsamling, surfar tryggt och nätshoppar utan att bli lurad. Du får också goda råd om hur du känner igen nättroll och deltar i diskussioner online utan att fastna i näthat.

Dela gärna materialet med andra! Alla artiklar och filmer är fria att använda i till exempel skolor, utbildningar och föreningsliv. Innehållet är licensierat under Creative Commons. Licensen är CC BY-NC-SA vilket innebär att du fritt får sprida, kopiera och bearbeta innehållet så länge det görs utan kommersiellt syfte och att du berättar att det kommer från Internetstiftelsen.

För ett tryggare internet – vi är Internetstiftelsen

Internetkunskap är ett initiativ från Internetstiftelsen, som är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Vi ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu.

Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar i syfte att möjliggöra att människor kan nyttja internet på bästa sätt, och stimulera kunskapsdelning och innovation med inriktning på internet.

Vi tillhandahåller evenemang och utbildningsinsatser som gör det enklare att förstå och använda internets tjänster och som bidrar till ökad kompetens och fler möten som främjar internetinnovation.

Vi tycker om och tror på internet och brinner för att dela med oss av vår kunskap. Vår vision är att alla i Sverige vill, vågar och kan använda internet. Genom att betala för en .se eller .nu-adress hjälper du oss att göra internet godare och starkare.

Kontakta oss

Hör gärna av dig med frågor, synpunkter och idéer till: info@internetstiftelsen.se

Internetstiftelsens logga, pixelhjärtat, står på marken i solen

Mer om Internetstiftelsen

Här hittar du Internetstiftelsens webbplats där du kan läsa mer om vilka vi är och vilka satsningar vi gör.

Kvinna vid köksbord med en laptop, i förgrunden sitter en vit hund.

Snabbkurser i säkerhet

Ta någon av våra snabba kurser i säkerhet på nätet. På så sätt kan du bli en mer medveten internetanvändare och förebygga att bli lurad av bedragare.

Våra barn och nätet

Lär dig mer om barnens digitala vardag och hur du som förälder kan visa intresse och engagemang för det som händer på nätet.