AI – artificiell intelligens

Vad är AI och hur används tekniken på olika ställen i samhället? Hur lär sig en AI och kan den tänka som en människa? Vad finns det för möjligheter och risker med datorer som blir allt mer självständiga? Här får du lära dig grunderna om AI – artificiell intelligens.

Artiklar

En kvinna sitter på huk vid en laptop och provar ett AI-verktyg.

Vad är AI för något?

Vad är AI för något och hur fungerar tekniken? Är datorn verkligen intelligent på riktigt? Här får du lära dig grunderna om artificiell intelligens.

En man sitter vid ett skrivbord, genom fönstret bakom honom syns grått väder.

AI är redan vardag

AI används inom allt från sjukvården till reklam, och allt fler myndigheter, företag och organisationer har börjat titta på hur AI kan effektivisera arbetet.

Vilka risker finns det med AI?

AI är lockande eftersom det är väldigt användbart. Men det finns också risker förknippade med att ge AI-verktyg alltmer makt över beslut som kan påverka människor

En man går utmed en fasad med ryggen vänd mot kameran, han pratar i mobiltelefon, man ser inte hans ansikte.

AI kan ta nätbedrägerier till en ny nivå

Bedrägerier och bluffar på internet är tyvärr inget nytt, men med hjälp av AI-verktyg har bedragarna fått nya vapen att använda. Hur kan man egentligen skydda sig från AI-bedrägerier?

En man sitter vid en dator och använder generativ AI i Photoshop.

Så påverkar AI källkritiken på nätet

Källkritik handlar om att avgöra vad som är trovärdigt och att kunna ifrågasätta information. Med generativ AI riskerar internet att översvämmas av falsk information. Hur påverkar AI trovärdigheten hos nyhetsredaktioner och på sociala medier?

Några personer står bredvid varandra och tittar på en mobil som en av dem håller i handen.

Vad gör AI med din data?

Den nya AI-tekniken baseras på maskininlärning som behöver enorma mängder data för att tränas upp. En stor del av denna data kommer från nätet, och mycket av den är personlig.

Videor

Här hittar du videor där experter förklarar mer om AI. I de tre första, och lite längre filmerna, ger de dig grundläggande kunskaper. I de kortare svarar experterna på specifika frågor om AI.

Vad är artificiell intelligens?

Vad är AI för något och hur fungerar tekniken? Är datorn verkligen intelligent på riktigt och vad är det som kallas maskininlärning? Fredrik Heintz, professor vid Linköpings universitet som forskar på artificiell intelligens, lär dig grunderna.

Hur smart är egentligen AI?

Hur lär sig en AI? Varför gör den ibland fel? Och kan vi faktiskt lita på tekniken som den ser ut idag? Anne Kaun, professor på Södertörns högskola, som bland annat tittat på hur AI används i välfärden, ger insikter.

Hur funkar ChatGPT?

Du har säkert hört talas om tjänsten ChatGPT och generativ AI – men hur fungerar egentligen tekniken? Francisca Hoyer, Head of Responsible AI på AI Sweden, förklarar.

Behöver jag känna oro för AI-utvecklingen?

Den snabba utvecklingen kan göra att vissa känner oro för AI. Men om man funderar på om AI kommer ta över världen är det bra att titta på hela bilden kring artificiell intelligens. Francisca Hoyer, Head of Responsible AI på AI Sweden förklarar.

Kan AI vara rasistisk?

AI i sig själv är inte rasistisk men träningsdata kan göra att AI visar prov på diskriminering eller att det verkar som att AI har fördomar. Anne Kaun, professor på Södertörns högskola, förklarar hur.

Kommer AI ta mitt jobb?

Kommer AI ta mitt jobb? Vilka arbeten ersätts av AI och kan AI göra alla jobb? Det är frågor som flera ställer sig just nu.

Kan jag lita på AI?

Kan jag lita på AI? Har AI fel och och kan den ljuga? Enligt Anne Kaun, professor på Södertörns högskola, är det väldigt viktigt att se till att träningsdatan inte skapar inbyggda problem.

Är AI smartare än en människa?

Hur smart är egentligen AI? Fredrik Heintz, professor och forskare på artificiell intelligens vid Linköpings universitet svarar.

Hur ser man om något är gjort med AI?

AI och källkritik kan komma att bli en svår fråga. Hur ser man om något är gjort med AI - till exempel en bild eller en video? Inom skolan pratas det också redan mycket om fusk med AI.

Hur funkar generativ AI?

Hur funkar generativ AI? Vad gör egentligen ChatGPT? Francisca Hoyer, Head of Responsible AI på AI Sweden, förklarar.

Så använder vi AI varje dag

Vi alla använder sedan länge AI varje dag – kanske utan att veta om det. Anne Kaun, professor på Södertörns högskola, ger en inblick i AI i vår vardag och hur vi bland annat använder AI i mobilen.

En man sitter med mobilen i händerna, på skärmen syns Chatgpt.
Rapport

Svenskarna och AI

3 av 10 svenskar har använt något AI-verktyg det senaste året. Det mest använda verktyget är ChatGPT. I Internetstiftelsens årliga rapport valde vi i år att ställa frågor om AI i en kompletterande studie till huvudrapporten. Läs mer om svenskarnas användning av AI 2023.

Allt på Internetkunskap

AI

Grundkurs i artificiell intelligens

Säkerhet på nätet

Så agerar du säkert på nätet

Källkritik

Tänk efter innan du delar

Föräldraskap

Lär dig mer om ditt barns digitala liv

Näthat och yttrandefrihet

Håll tonen i diskussionen

Hållbarhet

Så påverkar digitaliseringen miljön

Integritet

Få kontroll över ditt digitala liv

Så funkar internet

Få koll på tekniken och styrningen