Föräldraskap
Barn och unga tillbringar allt mer tid på nätet. Men vad gör de där, vem träffar de och hur vet man om de blir utsatta? Lär dig mer om barnens digitala vardag och hur du som förälder kan visa intresse och engagemang för det som händer på nätet.

Sharenting – är det ok att dela bilder på sina barn på nätet?
I det här avsnittet av podden Våra barn och nätet diskuteras Sharenting, vårdnadshavare som delar bilder på sina barn på nätet. Vad kan man tänka på innan man postar om man vill skydda sitt barns integritet?

Gaming – om barns spelande på nätet för föräldrar
Vad kan vara bra att hålla koll på om man har ett barn som är väldigt intresserad av spel? Lyssna på vår podcast Våra barn och nätet.

Nätporr – hur tar man det där svåra samtalet med sitt barn?
Hur vanligt är det att barn och unga kommer i kontakt med porr på nätet? Hur påverkas dom och hur ska man förhålla sig som förälder?

Så lär du ditt barn att tänka källkritiskt
Fejkade nyhetsklipp och manipulerade bilder. I sociala medier sprids innehåll ofta snabbt och utan eftertanke. Därför är det bra att tidigt prata källkritik med sina barn. Här är några tips.

Är det okej att Babblarna vaktar min bebis?
Hur länge ska en två-åring sitta med paddan? Måste man ha koll på varenda Youtube-klipp? Och ska de yngsta barnen ens ha tillgång till skärmarna? Här svarar forskaren Susanne Kjällander på frågor som många tampas med i vardagen.

Tänk på det här innan du delar bilder på ditt barn
Våra sociala medier är nästan som digitala fotoalbum. Men vad ska vi föräldrar tänka på innan vi postar barnbilder på sociala medier?

Guide: Apparna och spelen du som förälder borde ha koll på
Roblox, TikTok, Snapchat... Att hålla koll på alla appar och spel som ditt barn vill använda är inte helt lätt. Än mindre att ta beslut om plattformen är lämplig för just ditt barn. Här är några tips att ha i bakhuvudet.

7 tips på hur du kan hjälpa ditt barn att surfa säkrare
Internet kan ge våra barn många digitala verktyg och möjligheter. Men det skapar också nya utmaningar i vårt föräldraskap. Här är guiden som ger dig tips och råd kring säkerhet kopplat till ditt barns internetanvändande.

Kärlek på nätet – tips till dig som förälder
Att kärlek kan uppstå på nätet är inget nytt. Men hur hanterar du om din tonåring blivit störtförälskad i någon hen träffat på ett chattforum? Här kommer lite guidning.

Därför kommer inte ett filter skydda ditt barn mot porr
Alla är rörande överens: porr är ingenting för barn. Men meningarna om hur barn bäst skyddas från porren går isär.

Är det inte dags att sluta prata skärmtid?
Fem timmar eller femton minuter. Många föräldrar undrar hur mycket skärmtid som är ”lagom”. Men är mängden tid verkligen något att oroa sig för? Inte alls, menar forskaren Elza Dunkels.

Så pratar du med ditt barn om gromning – utan att skamma
Att prata med barn om sexuella övergrepp på nätet är svårt. Rädda barnens psykolog, tipsar om hur du gör för att förebygga och få till en dialog med ditt barn.

Så upptäcker du om ditt barn är utsatt för nätmobbning
Att bli mobbad på nätet är lika smärtsamt som att bli utsatt på skolgården – med skillnaden att du inte alltid vet vem som ligger bakom och hur många som ser.

6 sätt att övervaka dina barn på nätet – men är det en bra idé?
Brukar du tjuvläsa ditt barns sms? Eller använder du en GPS-app för att hålla koll på var de befinner sig? Då finns det några saker som kan vara bra att fundera över.

Så får du bättre koll på ditt barns spelande
Digitala spel är ett av våra barns allra största intressen. Samtidigt saknar många föräldrar kunskap om gaming. Här är tipsen som gör det lättare att ta dig in i de ungas spelvärld och stötta ditt barn i sitt spelintresse.

Japp, du behöver snacka nakenbilder och dickpics med din tonåring
Att unga skickar nakenbilder till varandra är vanligt. Men det som är spännande och pirrigt kan också innebära risker och kan upplevas som en kränkning.

Hej pappa och mamma – hur bra nätförebilder är ni?
Barnen har ofta massor av regler för sitt skärmanvändande. Samtidigt passar vi föräldrar på att kolla jobbmejlen mitt i middagen. Finns det anledning för oss vuxna att ta oss själva i kragen?

Hur gör jag om jag upptäcker att min tonåring porrsurfar?
Minns du porrtidningen i skogen? Idag är porren bara en snabb googling bort och var fjärde tonårskille kollar på porr minst en gång i veckan.

Är skärmhjärnan vår tids videopanik?
Debatten om hur skärmarna kan påverka våra barns hjärnor har fått mycket utrymme i medierna. Men att skärmanvändande i låg ålder skadar hjärnan ser docent Elza Dunkels inga belägg för. Gissningar och vilda västern, menar hon.

Ordlistan som hjälper dig att förstå gaming
FPS, glitcha, spawna – att lära sig gamingens begrepp är en viktig nyckel in till många ungas stora intresse. Här är ordlistan som hjälper dig att få koll.

Här är allt ditt barn redan kan – tack vare internet
Ofta hamnar faror och begränsningar i fokus när vi diskuterar ungas skärmtid. Men nätet och digitala verktyg ger unga unik kompetens och öppnar för fler sociala vägar i livet.

Så blir du en bättre skärmförebild som förälder
Många föräldrar söker tips och kunskap om hur de kan bli ett stöd och mer delaktiga i sina barns skärmvardag.

Så hjälper du ditt barn att bli schysstare på nätet
Jargongen på nätet är ofta en helt annan än den vi använder mot andra IRL. Det gäller inte minst bland barn, där den hårda tonen blivit vardag för många. Felet är kanske delvis vårt eget – eftersom många vuxna inte själva beter sig schysst på nätet.