.FILE 2G 3G 4G 5G

Facebook

Ämnen

Facebook är en social medieplattform där människor kan hålla kontakten med varandra genom att dela inlägg, bilder, videor och meddelanden. Facebook är det största sociala nätverket i världen.

Vad är Facebook?

Facebook grundades 2004 av Mark Zuckerberg och har sedan dess blivit världens största sociala nätverk. Företaget som äger Facebook, Meta Platforms, äger även bland annat tjänsterna Instagram och Whatsapp.

Användarna på Facebook använder plattformen främst till att hålla kontakten med varandra men det finns även en mängd andra populära funktioner som att delta i grupper, anmäla sig till evenemang och att använda köp- och säljfunktionen.

Undersökningen Svenskarna och internet visade 2024 att hälften av alla svenskar använder Facebook varje dag och att 7 av 10 har använt plattformen under det senaste året. Tjänsten är mest populär bland personer födda på 1990-talet, men de flesta generationer använder plattformen flitigt. Undantaget är de allra yngsta (födda på 2010-talet) där användningen är mycket låg. Åldersgränsen för att skapa ett konto på Facebook är 13 år.

Vad är en profil på Facebook?

Alla användare på Facebook har en så kallad profil knuten till sitt namn. Profilen innehåller vanligen en bild på användaren och någon form av bakgrundsinformation som bostadsort eller arbetsplats. Profilen innehåller även listan över de vänner som användaren har lagt till i sin vänlista samt den så kallade tidslinjen, där inlägg visas som användaren själv eller andra har publicerat på profilen.

Du som användare kan själv välja vilken information i profilen som syns för andra användare, detta gör du i fliken "Inställningar och integritet".

Vad är grupper på Facebook?

Användarna på Facebook kan välja att gå med i intressegrupper av olika slag. Vem som helst kan starta en grupp och i gruppen skriver användarna inlägg och delar information med varandra relaterat till temat på gruppen. En grupp kan vara både privat, så att bara medlemmarna i gruppen ser vad som skrivs, eller offentlig så att även medlemmar utanför gruppen kan se inlägg.

Vad är sidor på Facebook?

De platser där offentliga personer, företag och organisationer publicerar information kallas sidor. När en användare gillar eller följer en sida visas det inlägg från sidan i användarens flöde.

Vad är flödet på Facebook?

Varje användare på Facebook har ett eget flöde, eller nyhetsflöde. I det syns inlägg från vänner, grupper och sidor som användaren följer. Här ser användarna även reklam, förslag på inlägg och annan information som algoritmen tror att du är intresserad av. Flödet uppdateras ständigt.

Vad är Facebook Messenger?

Facebook Messenger är chattverktyget i Facebook där användarna kan skicka privata meddelanden och chatta antingen i grupp eller enskilt med varandra. Det går också att videochatta. Meddelandena är krypterade. Messenger går antingen att använda direkt i Facebook eller som en separat app i datorn eller mobilen. När man skickar ett privat meddelande på Messenger kallas det ibland för "pm" (private message) eller "dm" (direct message).

Vad är evenemang på Facebook?

Användare på Facebook kan skapa evenemang och bjuda in andra användare till det. Evenemangen kan vara antingen privata tillställningar eller större händelser som konserter, utställningar och demonstrationer. Användarna kan sedan markera om de kommer att delta i evenemanget eller inte och de kan även se vilka av ens vänner som tackat ja till att delta. Det går också att koppla evenemanget till sin kalender i datorn eller mobilen.

Vad är Marketplace på Facebook?

Marketplace är Facebooks handelsplats för köp- och säljannonser. Marketplace kan liknas vid Blocket med sökbara annonskategorier för de olika varorna. Kontakten mellan köpare och säljare sker genom Messenger. Det förekommer bedrägerier på Marketplace och användare uppmanas att vara försiktiga så de inte drabbas av så kallade fraktbolagsbedrägeri.

Vad är reels på Facebook?

Reels är en funktion på Facebook där användare kan skapa och dela korta videor (upp till 90 sekunder långa) med musik, effekter och text.

Övriga tjänster på Facebook

Det finns också flera andra funktioner i Facebook som dejtingtjänsten Facebook Dejting, speltjänsten Facebook Spel för att titta på och spela spel, Insamlingar av pengar till ideella organisationer och informationsplattformen Centret för klimatvetenskap som är till för att sprida pålitlig och aktuell information om klimatförändringar.

En av de äldsta funktionerna på Facebook är att "puffa" varandra. Det innebär helt enkelt att den användare som blivit puffad får en notis om det och kan då välja att puffa tillbaka avsändaren. Detta kan pågå hur länge som helst.

Kritik och risker

Facebook har genom åren mött kritik på flera fronter. Kritiken har bland annat handlat om integritetsfrågor då de samlar in och lagrar stora mängder data om sina användare, ofta utan att användarna helt förstår hur deras information används. Detta ledde till den så kallade Cambridge Analytica-skandalen där insamlad data användes för att påverka utfallet i bland annat den brittiska Brexit-omröstningen och det amerikanska presidentvalet 2016. Facebook har genom åren också flera gånger kritiserats för att inte ta hot och hat som sprids på plattformen på allvar.

Det är inte ovanligt med bedrägerier på Facebook. Kriminella kan till exempel kapa användarnas konton för att försöka lura till sig pengar av andra. Det är därför mycket viktigt att använda sig av säkra lösenord. Om ditt användarkonto blir hackat så rekommenderas du att besöka https://www.facebook.com/hacked på en enhet som du tidigare har använt för att logga in på Facebook med.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-