.FILE 2G 3G 4G 5G
  • Gaming – om barns spelande på nätet för föräldrar
    27:34 minuter | 19 juli, 2020

    Gaming – om barns spelande på nätet för föräldrar

    Vad kan vara bra att hålla koll på om man har ett barn som är väldigt intresserad av spel? I det här avsnittet pratar Björn och Jannike med två experter på området.
  • Det kan kännas svårt som vuxen att förstå världen kring dator- och tv-spel, och varför barnen vill tillbringa så mycket tid där. Hur ska man ta sig an den och vilka regler kan man ha? Vi diskuterar gamingvärlden med speljournalisten Tomas Arnroth och Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på Friends.

    I Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet kan man se att 93 procent av de som är mellan sex och tio år spelar olika typer av spel och att hälften gör det varje dag. I åldrarna 11–19 år är det ännu fler, 60 procent, som spelar dagligen. Killar spelar generellt mer än tjejer.

    Samtidigt är det många vuxna som saknar kunskap om spel, något som antimobbningsorganisationen Friends också har uppmärksammat. Anna-Carin Wettefors är sakkunnig på Friends och menar att det är viktigt att föräldrar är närvarande, nyfikna och ställer frågor – och att de kanske också själva är med och spelar.

    – När vuxna är närvarande har barnen lättare att anförtro sig om något händer. Vi på Friends har hört barn berätta att de är rädda att bli fråntagna nätet eller spelen om de berättar för sina föräldrar att de varit utsatta för något där. Att vuxna reagerar så beror nog på att de saknar kunskap, säger hon.

    Vanligt föräldraskap lösningen även kring spel

    Tomas Arnroth, som länge bevakat spelvärlden som journalist, ser ett problem i att vuxenvärlden mystifierar spelen. Det gör att spelen ses som totalt annorlunda jämfört med världen utanför, antingen mycket bättre eller mycket farligare än de egentligen är. Så komplicerat är det inte, menar han.

    – Fråga barnen vad de spelar och vad det går ut på. Om de börjar använda ord de inte förstår kan du stoppa dem och be dem förklara, eller visa. I min erfarenhet säger väldigt få barn nej till att visa, de brukar bli glada över att deras föräldrar är intresserade, säger han.

    När det kommer till frågan om vilka regler man ska sätta säger han att det räcker väldigt långt att applicera vanligt föräldraskap.

    Glass är gott och spel är roligt, men det betyder inte att du ger barnet fler och fler glassar, eller att du låter dem spela 20 timmar i sträck.

    Tomas Arnroth, speljournalist

    – Barn gillar glass, men du fortsätter inte ge dem fler och fler bara för att de ber om det. Glass är gott och spel är roligt, men det betyder inte att du ska låta ditt barn spela i 20 timmar i sträck. Som förälder får man sätta gränser och prata med sitt barn, säger han.

    Hård jargong har blivit normal

    I en undersökning som Friends gjort tillsammans med Novus kom det fram att tre av tio 13–19-åringar utsatts för kränkningar när de spelat och att en tredjedel av de som utsatts säger att det hänt minst en gång i veckan. Enligt Anna-Carin Wettefors är de siffrorna jämförbara med de kränkningar som sker på skolgården, fotbollsplanen och andra platser där barn är, även om det är svårt att veta hur stort mörkertalet är gällande spel. Det finns dock något som utmärker spelvärlden.

    – Det finns en otroligt hård jargong som har normaliserats i gamingvärlden. Det beror delvis på att det inte funnits vuxna där som kunnat sätta ner foten utan barn och unga har till stor del fått hantera det själva. Många barn är också vana vid jargongen i spelen, så det är inte alla som berättar i en enkät att de utsatts för en kränkning, säger hon.

    Två barn sitter under täcke och spelar på sina mobiler

    Hur kan föräldrar bli bättre på att upptäcka att barn råkat ut för kränkningar i spel?
    – Ha en dialog på samma sätt som ni har gällande fotbollsträningen eller andra fritidsintressen. Du som är vuxen känner dina barn bäst och kan se om de blir tystare eller sluter sig. Många barn spelar med kompisar från skolan och om de plötsligt inte vill gå till skolan kan det bero på något som hänt i ett spel, säger Anna-Carin Wettefors.

    – Många vuxna tänker att spel är något som barnen gör själva, men man kan tänka på det som att gå och titta på deras fotbollsmatch. Avsätt en timme i veckan till att titta på när barnen spelar – då kommer man förstå mer av dynamiken och hur det pratas i spelen, säger Tomas Arnroth.

    Vad kan man göra om spelandet går ut över andra saker som sömn och läxor?
    – Ofta säger föräldrar bara "Sluta spela nu, gör något annat istället". Jag tror att man som vuxen behöver vara konkret: "Ska vi spela ett brädspel tillsammans, ska vi laga mat tillsammans, vill du följa med till affären?". Kom med ett förslag och försök möta barnen på halva vägen. Sedan kan man självklart ha regler som att man inte spelar en timme innan läggdags för att varva ner, säger Anna-Carin Wettefors.

    Köp i spel vanlig källa till konflikt

    Många spel har en så kallad freemium-modell – de är gratis att ladda ner och spela samtidigt som det finns saker att köpa inne i spelet. Ofta handlar det om skins, alltså kläder och utsmyckningar till ens karaktärer och saker i spelet. Enligt Svenskarna och internet har 48 procent av barnen upp till 12 års ålder betalat för något inne i ett spel det senaste året. Det är vanligt att det blir bråk mellan föräldrar och barn när de vill köpa saker i spel, men Tomas Arnroth vill avdramatisera detta.

    – Jag tycker inte att det är konstigt att ett barn som lägger hundra timmar på ett spel vill vara fin i det spelet. Då är det faktiskt konstigare att som förälder förvänta sig att något som underhåller barnet så länge också ska vara helt gratis. Självklart ska barnen få köpa saker i spelet, men bestäm vad de får köpa och för hur mycket pengar per månad. Vill de köpa en sak i spelet blir det kanske inte några chips den kvällen till exempel – det är en avvägning man kan prata om med barnen.

    Har ni några sista råd till föräldrar gällande spel?
    – Glöm inte att barn gör som vi gör, de lär sig attityder och hur man pratar från oss. Var nyfiken och intresserad – fråga barnen vad de gör på nätet och i spel, säger Anna-Carin Wettefors.

    – Gör inte frågan om spel större än den är. Glöm inte att barnens spel funkar efter samma principer som de mobilspel du kanske själv gillar att spela. Om du själv inte spelar något alls kan du testa något populärt mobilspel. Det kan hjälpa till att svara på frågan om varför barn gillar att spela – det är helt enkelt kul, säger Tomas Arnroth.

    Föräldrar frågar om gaming

    Ett återkommande moment i denna podd är att vi låter experterna svara på frågor som kommit in från föräldrar.

    • Hur hårt bör man som förälder hålla på åldersgränsen som finns på spel?
      – Åldersgränsen är ett sätt för spelbranschen att självreglera. Men man ska också veta att om det till exempel handlar det om ett militärspel så syns det på omslaget. Ha sunt förnuft och titta på omslaget så behöver du inte oroa dig.
    • Hur får jag min unge att spela själv istället för att glo på andra som gör det på Youtube?
      – Det är lätt att missa att det kan vara ansträngande att börja spela, när man är ny på ett spel brukar man förlora mycket och det är inte kul. Rådet är liknande det som gäller för själva spelandet – intressera dig för vad barnen gör och titta på Youtube tillsammans med dem så förstår du nog varför de gör det.
    • Jag har en åttaåring som spelar mycket, men jag oroar mig för hur han ska dras med i den hårda jargongen när han blir äldre. Hur ska jag göra?
      Det är jättebra att vara medveten om detta som förälder, men det är viktigt att inte överföra oron på barnet. Prata om det: "Om du ser någon säga något taskigt, vad gör du då? Vad gör du om du själv utsätts? Kom och berätta det för mig så löser vi det tillsammans". Vi kan inte förvänta oss att barnen redan ska ha dessa strategier, vi måste lära dem.
    • Hur vet man om spelandet börjar bli ett beroende?
      – Man brukar märka när det går ut över saker som mat, skola, läxor, hygien. Det är svårare att säga att det går ut över kompisar, för kompisarna kan ju finnas i spelet, men när det går ut över saker som ska funka brukar det synas.

    Fler avsnitt

    Om podden Våra barn och nätet

    Idag använder barn internet redan i tidig ålder. För dem är det inte längre relevant att dela upp livet i digitalt och analogt. För föräldrar eller vårdnadshavare kan användandet kännas ovant och ibland oroande. I podden Våra barn och nätet samtalar Björn Appelgren och Jannike Tillå från Internetstiftelsen med experter inom en rad olika områden som rör våra barns digitala närvaro. Podden hjälper dig att förstå och intressera dig för barnens liv på internet – och belyser både möjligheter och risker. Tillsammans gör vi barnens uppväxt tryggare och bättre.

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

    Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

    Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
    false
    -