.FILE 2G 3G 4G 5G

Generativ AI

Ämnen

Generativ artificiell intelligens är AI-verktyg som används för att skapa något nytt, till exempel text, ljud eller bild utifrån data som verktyget har lärt upp sig på.

Vad är Generativ AI?

AI-verktyg som används för att skapa något nytt brukar kallas generativ AI. Det är alltså AI-baserade verktyg och tjänster som kan skapa egen text, ljud eller bild utifrån den data som verktyget har lärt upp sig på. Det finns appar och webbplatser som, förutom att skriva och rita, även kan skapa musik, klippa ihop en video, förbättra en poddinspelning, fylla en blogg med innehåll, göra en Powerpoint-presentation och mycket mer. Exempel på sådana verktyg är populära tjänster som ChatGPT eller bildverktyg som Midjourney och Dall-E.

Verktygen kallas för generativ AI eftersom de framställer – genererar – något som inte existerat tidigare, de kan exempelvis lyda uppmaningar som "gör en teckning av ett lejon och en kanin som sitter bredvid varandra".

Verktygen som använder generativ AI är nu så pass bra att de kan generera saker som är av hög kvalitet och ofta ser ut som att de är skapade av människor. Bland de mer uppmärksammade verktygen finns ChatGPT, en textbaserad chattrobot som framställer text, och Dall-E som kan framställa bilder utifrån skriftliga uppmaningar.

Francisca Hoyer, AI Sweden förklarar ChatGPT.

Generativa AI-verktyg har tränats upp på stora mängder bilder eller text. Med hjälp av algoritmer fastställer programmet sedan vilka saker, till exempel ord eller visuella element, som har högst sannolikhet att hamna intill andra saker. Om man till exempel ber ChatGPT att skriva en kort text som skulle passa på ett vykort som skickats från Grekland, då kommer verktyget att skapa en sådan text som ser trovärdig ut. ChatGPT kan pussla ihop texten eftersom den tränats upp med miljontals befintliga texter. På så vis kan den räkna ut hur en text på ett vykort från Grekland sannolikt ser ut.

Generativ AI har funnits i decennier. Bland de tidiga verktygen finns dialogroboten Eliza som utvecklades år 1966 på MIT för att simulera en samtalsterapeut. Sedan dess har utvecklingen av AI och maskininlärning blommat ut med flera nya generativa AI-system.

Utmaningar med generativ AI

Generativ AI framställer alltså sina resultat genom att utvärdera en enorm mängd data som systemet har tränats på. Ett problem handlar om upphovsrätt. Bildverktyg som Midjourney och Dall-E bygger bilder utifrån miljontals tidigare bilder som systemet har tränats upp på. Dessa bilder har tecknats av människor och är i vissa fall skyddade med upphovsrätt.

Generativ AI innebär även att risken för att falska bilder och fejkat nyhetsmaterial sprids i högre utsträckning. År 2023 diskuterade till exempel Sveriges Radio en AI-tillverkad bild som föreställde Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin, utan att inse att bilden var fejkad. Med hjälp av generativ AI, internet och sociala medier har det blivit lättare än någonsin att sprida osanningar. Det innebär också att det blir betydligt svårare att bevisa saker som faktiskt är sanna vilket kan försvåra journalistikens uppgift att granska makten. Att det är så lätt att skapa falska texter och bilder riskerar också att orsaka större spridning av konspirationsteorier och propaganda.

Lär dig mer om generativ AI

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-