Ämnen
-
AI – artificiell intelligens
Grundkurs i AI
-
Föräldraskap
Lär dig mer om barns digitala liv
-
-
Integritet
Få kontroll över ditt digitala jag
-
Källkritik
Tänk efter innan du delar
-
Näthat och yttrandefrihet
Håll tonen i diskussionen
-
Så funkar internet
Få koll på tekniken och styrningen
-
Säkerhet på nätet
Artiklar, guider och snabbkurser
ID-kapning innebär att någon använder (kapar) en annan persons identitet för att till exempel beställa varor, ta lån och krediter, eller utge sig för att vara den andra personen online.
Även kallat: identitetsintrång, identitetskapning
Vad är ID-kapning?
ID-kapning handlar om att använda en annan persons identitet i bedrägligt syfte, till exempel för att köpa varor eller ta lån.
ID-kapningar kan gå till på många olika sätt. Bedragarna försöker på olika sätt att komma över personlig information som inloggningsuppgifter eller kortuppgifter som de sedan använder i den drabbade personens namn.
Olika metoder för ID-kapning
För att komma över de här uppgifterna använder sig bedragare av en mängd olika metoder. Bedrägeriförsöken kan ske genom nätfiske som bluffmejl, bluff-sms och bluffsamtal. De kan också ske genom social manipulation.
ID-kapning kan också innebära att någon kommer åt dina konton på sociala medier och utger sig för att vara du. Ofta försöker bedragaren använda ditt konto för att ta kontakt med dina vänner och be om dem att överföra pengar på grund av olika påhittade anledningar.
Hur vet man att man blivit ID-kapad?
Att upptäcka att man blivit utsatt för ID-kapning är inte alltid lätt, men det finns flera saker att vara uppmärksam på.
6 tecken på att du kan vara ID-kapad:
- du får meddelande om att en kreditupplysning gjorts på dig av ett företag du inte själv varit i kontakt med.
- du får fakturor och inkassokrav på varor eller tjänster som du inte beställt.
- du får meddelanden om kreditupplysningar tagna på dig som du inte bett om.
- du får avslag på lån och krediter som du inte ansökt om.
- du får inte någon post längre.
- du upptäcker att någon ändrat din folkbokföringsadress.
Så skyddar du dig från ID-kapning
För att inte bli utsatt för ID-kapning gäller det att ha ett kritiskt tänkande samt att behandla dina känsliga personuppgifter – lösenord, kortuppgifter och pin-koder – som de värdehandlingar de faktiskt är. Det säkraste är att aldrig dela sådana känsliga uppgifter med någon, vare sig bekant eller obekant.
Det finns inga myndigheter, banker eller företag som kontaktar dig via mejl, sms eller telefon och ber dig att till exempel logga in med bank-id eller att dela ditt lösenord.
Här är polisens tips på hur du skyddar dig mot ID-kapning:
- Skicka inte person- eller inloggningsuppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
- Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.
- Se till att inga obehöriga kommer åt din post.
- Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.
- Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
- Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.
- Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
- Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.
- Var försiktig med var du sparar dina inloggningsuppgifter till olika konton.
- Använd starka lösenord till dina viktigaste konton.
För att minska risken att bli ID-kapad är det också viktigt att du hanterar dina lösenord på ett säkert sätt. Det handlar till exempel om att använda starka lösenord, tvåfaktorsautentisering där det går samt att aldrig lämna ut dina lösenord.
Det här ska du göra om du blivit utsatt för ID-kapning
Om du blivit utsatt för ID-kapning ska du alltid polisanmäla det. Beroende på vilken form av ID-kapning du drabbats av behöver du också vidta flera åtgärder. Internetkunskaps guider för dig som drabbats av ID-kapning listar vad du ska göra om olyckan varit framme.