Ämnen
-
AI – artificiell intelligens
Grundkurs i AI
-
Föräldraskap
Lär dig mer om barns digitala liv
-
-
Integritet
Få kontroll över ditt digitala jag
-
Källkritik
Tänk efter innan du delar
-
Näthat och yttrandefrihet
Håll tonen i diskussionen
-
Så funkar internet
Få koll på tekniken och styrningen
-
Säkerhet på nätet
Artiklar, guider och snabbkurser
Ett operativsystem är en samling program som gör att datorns hårdvara och de installerade programmen på datorn kan fungera tillsammans.
Vad är ett operativsystem?
Operativsystemet innehåller en standardiserad uppsättning regler som bestämmer hur både program och användare kan använda en dators olika delar. Datorns operativsystem kan liknas vid en dirigent och programmen på datorn vid musiker som blir dirigerade.
Operativsystemets tre olika delar
Ett operativsystem kan delas in i tre olika delar:
- Den del av operativsystemet som styr datorns inre arbete kallas för kärna. Bland annat fördelar kärnan processorkraften mellan olika uppgifter. Operativsystemets kärna hanterar både datorns arbets- och lagringsminne.
- Operativsystemets skal hanterar kommunikationen mellan hårdvaran och den yttre världen. Här ingår alla program som ger dig möjlighet att använda systemet som bildskärmen, tangentbordet, och musen. Operativsystemet sköter också kommunikationen med andra anslutna apparater som till exempel skrivare och modem.
- Operativsystemets tredje del är programbiblioteket, även kallat systembiblioteket, som skapar en grundläggande infrastruktur för övriga program.
För att använda ett operativsystem behövs ett användargränssnitt. De flesta av dagens operativsystem har ett grafiskt användargränssnitt medan det förr var textbaserat.
Olika typer av operativsystem
De vanligaste operativsystemen i persondatorer är Windows för PC och Mac OS för datorer från Apple. De här operativsystemen följer oftast med datorn vid köpet.
För mobiler och surfplattor är de vanligaste operativsystemen Android och iOS (för Iphone).
Linux är ett operativsystem som bygger på öppen källkod vilket innebär att vem som helst kan se exakt hur systemet är uppbyggt in i minsta detalj. Linux och andra unix-baserade operativsystem är vanliga i servrar men används också av många till persondatorer.
Uppdatera ditt operativsystem
Med jämna mellanrum släpper tillverkare uppdateringar för sina operativsystem. Uppdateringarna görs för att förbättra funktioner, täppa igen säkerhetshål och fixa buggar. Det är därför viktigt att du uppdaterar och alltid använder den senaste versionen av operativsystemet.
På en persondator kan systemet installera uppdateringar automatiskt eller så kan du ställa in så att du får en påminnelse när det finns uppdateringar tillgängliga. Det går också att besöka ditt operativsystems webbplats för att kontrollera om det finns några uppdateringar tillgängliga.