Ämnen
-
AI – artificiell intelligens
Grundkurs i AI
-
Föräldraskap
Lär dig mer om barns digitala liv
-
-
Integritet
Få kontroll över ditt digitala jag
-
Källkritik
Tänk efter innan du delar
-
Näthat och yttrandefrihet
Håll tonen i diskussionen
-
Så funkar internet
Få koll på tekniken och styrningen
-
Säkerhet på nätet
Artiklar, guider och snabbkurser
Smishing är en typ av nätfiske och betyder att bedragare använder bluff-sms eller andra meddelandetjänster för att lura av dig personlig information som koder, lösenord eller kortnummer.
Även kallat: sms bedrägeri, bluff-sms, falska sms, bluffmeddelanden, falska meddelanden
Syftet med den här formen av bedrägeriförsök är oftast att komma över dina pengar, kapa din identitet eller att sälja din information vidare till andra kriminella.
Vad är smishing?
Ordet smishing är en kombination av sms (ett textmeddelande) och phishing (som är det engelska ordet för nätfiske).
Ordet smishing används för att beskriva metoden där bedragare skickar bluff-sms, eller falska meddelanden på andra meddelandetjänster, för att lura av mottagaren koder, kortuppgifter, lösenord eller annan personlig information. Anledningen till att bedragare sysslar med den här formen av bedrägeriförsök är att de vill komma över dina pengar, kapa din identitet eller sälja din information vidare till andra kriminella.
Hur känner jag igen smishing och andra bluffmeddelanden?
Bluff-sms och andra bluffmeddelanden kan se ut att komma från vem som helst. Ofta låtsas bedragarna vara en bank, en myndighet, ett välkänt företag, eller en vän. Du kan aldrig lita på avsändarnamn eller nummer. Dessa är enkla att förfalska.
En gemensam nämnare för bluff-sms och falska meddelanden är att de alltid försöker få dig att göra något, till exempel klicka på en länk. På sociala medier och i olika chattappar är det vanligt att meddelandet innehåller foton eller videor, som bedragarna vill att du ska öppna.
En annan gemensam nämnare är att bluff-sms och bluffmeddelanden ofta innehåller påhittade ärenden som försöker göra dig nyfiken, glad eller orolig. Detta för att du ska följa uppmaningarna utan att tänka efter.
Exempel på vanliga uppmaningar i bluff-sms
Bedragarna som använder sig av smishing är uppfinningsrika och anpassar sig efter aktuella omvärldshändelser. Det är till exempel vanligt med falska sms om paketleveranser som fastnat i tullen nära jul. Vanliga uppmaningar i bluff-sms och bluffmeddelanden är att du ska:
- Klicka på en länk, som tar dig till en falsk webbsida. På den falska sidan efterfrågas sedan personliga uppgifter, till exempel kortuppgifter, lösenord eller koder. Knappar du in dessa på den falska webbsida stjäls de av bedragarna.
- Ringa ett specifikt nummer eller mejla en specifik mejladress. Om du gör det kommer bedragarna då att försöka lura av dig pengar eller värdefull information.
- Föra över pengar, till exempel till falska insamlingar.
Så här kan du kontrollera om ett sms eller meddelande är äkta
Bedragarna som använder smishing för att "fiska" efter dina uppgifter kan vara väldigt övertygande. Därför är det vanligt att känna sig osäker eller orolig, även om man tycker att ett sms eller annat meddelande känns som en bluff.
För att kontrollera äktheten kan du kontakta den påstådda avsändaren via en kontaktväg som du själv letar upp och fråga om de kontaktat dig i det aktuella ärendet. Men kom ihåg att aldrig svara på sms eller meddelanden som du misstänker är ett bedrägeriförsök.