När uppdaterade du din router hemma senast? Skyddar du inte ditt nätverk kan det vara en tidsfråga innan kriminella kapar det – och begår brott både mot dig och andra.
En vardag utan trådlösa nät är svårt att föreställa sig. Vi är vana att titta på serier eller surfa var vi vill i hemmet utan begränsningar, trots att det inte är så många år sen vi anslöt till alla våra nätverksenheter med kabel.
Men med smidigheten och enkelheten vi upplever med trådlösa nätverk kommer också säkerhetsrisker.
För precis som att din dator behöver säkerhetsuppdateringar med jämna mellanrum behöver du också underhålla ditt trådlösa nätverk och dess hjärta, din router, apparaten som sköter kommunikationen mellan din dator och din internetleverantör.
Karl Emil Nikka, it-säkerhetsutbildare, menar att trådlösa nät är som ett uppdukat smörgåsbord för kriminella.
– Det är ett av de största säkerhetsproblemen som finns just nu. Det finns massvis med sårbara routrar som angripare kan ta över och använda för olika syften, säger han.
Därför kapas ditt trådlösa nätverk
Det är betydligt värre saker som kan hända än att en granne surfar på din bekostnad.
Ifall ditt trådlösa nät inte skyddas korrekt kan en angripare som är fysiskt närvarande missbruka det för att sprida och ladda ned olagligt material, så som barnpornografi. Angriparen kan också komma åt anslutna enheter som förlitar sig på routern, till exempel smarta hem-prylar och mediaspelare.
Det innebär alltså ett stort intrång på din personliga integritet. Tänk dig själv om någon skulle kunna ta över din uppkopplade kamera och följa vad som händer i ditt hem.
Ett annat exempel är att routern utnyttjas i så kallade överbelastningsattacker då en mängd samordnade enheter utnyttjas för att krascha en webbplats, ofta tillhörande större företag eller myndigheter. Flera svenska medieföretag, bland annat Dagens Nyheter, Aftonbladet och Sydsvenskan har råkat ut för överbelastningsattacker.
Du måste själv uppdatera din router för att öka säkerheten
Enligt Karl Emil Nikka har dock majoriteten av oss bristande kunskaper om våra trådlösa nät. De flesta nöjer sig med att starta igång routern och ansluta sina enheter med det förinställda lösenordet som brukar stå på undersidan av routern. Därefter händer inte så mycket mer.
– Jag håller det osannolikt att mer än hälften av oss alla ens vet om att vi kan logga in på våra routrar och ändra säkerhetsinställningar, säger Karl Emil Nikka.
Ett stort säkerhetsproblem är att ansvaret för att uppdatera din router ofta ligger på dig som användare. Du måste aktivt logga in och hämta hem uppdateringar. Processen skiljer sig alltså från hur vi uppdaterar våra datorprogram. Där blir vi påminda när det finns uppdateringar, och för att slutföra uppdateringen räcker det ofta med ett musklick.
De vill hellre sälja en ny router.
Karl Emil Nikka
Men när det gäller tillverkare av routrar tar inte branschen sitt ansvar säkerhetsmässigt, enligt Karl Emil Nikka. Många routertillverkare slutar till och med att släppa uppdateringar till sina produkter efter att de tagits ur försäljning.
– Har du en router som är fyra år gammal har tillverkaren troligtvis slutat bry sig om den. De tjänar inga pengar på att underhålla den, de vill hellre sälja en ny router. Men det är väldigt varierande hur duktiga de är, vissa tar ett mycket större ansvar än vad andra gör, säger Karl Emil Nikka.
Gör research inför att du köper en router
Ska du köpa en ny router är det viktigt att göra egen research och välja en tillverkare som kontinuerligt släpper säkerhetsuppdateringar. På nätet finns många forum som diskuterar IT och säkerhet. Där du kan få svar på frågor kring tillverkare och olika modeller. Använd också sunt förnuft, skulle du köpa en orimligt billig router kan du vara rätt säker på att den inte kommer uppdateras.
Tänk på att ha ett starkt lösenord – du kan logga in på din router och ändra
Hur gör du då för att höja säkerheten på ditt trådlösa nät? Första steget är att bekanta dig med din router och logga in på den.
Det gör du antingen via routertillverkarens app eller genom att besöka routerns egen webbadress i valfri webbläsare. Lösenord och vilken adress som gäller brukar finnas tryckt på undersidan av din router. Vanligtvis går det bara att logga in på routern när du befinner dig på ditt trådlösa nätverk. Ofta är inloggningsuppgifterna av typen password eller admin.
Ändra därefter lösenord både till din router och till ditt trådlösa nätverk. Tänk på att skapa ett starkt lösenord, något du kan läsa mer om här.
Uppdatera din router
Det är viktigt att du uppdaterar din router. Kontrollera om det finns nya uppdateringar på månadsbasis. Det gör du genom att logga in i din routers webbgränssnitt eller tillhörande app.
När bör man byta router?
Upptäcker du att det inte längre släpps några säkerhetsuppdateringar ska du fundera på att byta ut den mot en nyare modell. Kontakta tillverkaren om du är osäker.
Undersök ditt säkerhetsprotokoll
Nästa steg är att kontrollera vilket säkerhetsprotokoll ditt trådlösa nät använder. Det är protokollet som avgör hur starkt skydd ditt nät har och att din enhet kan kommunicera med routern på ett säkert sätt utan att någon annan kan ta del av din trafik.
Det finns flera olika säkerhetsprotokoll: wep, wpa, wpa2 och wpa3.
Wep var det första säkerhetsprotokollet som kom och ger ett tämligen dåligt skydd. Routrar som säljs idag är generellt förinställda på wpa eller wpa2. Karl Emil Nikka rekommenderar att byta till wpa2 som lägst. Numera varnar Windows och Mac OS ifall wifi-nätverket är skyddat med ett äldre säkerhetsprotokoll.
– Anledningen till att inte alltid välja det senaste säkerhetsprotokollet är för inte stänga ute äldre prylar från det trådlösa nätverket, säger han.
Stäng av wps
En annan funktion som finns i de allra flesta routrar kallas wps.
Syftet är att förenkla processen att koppla upp skrivare eller andra trådlösa produkter till nätverket genom att trycka på en knapp på din router och på produkten. Problemet är bara att funktionen utgör en säkerhetsrisk och kan användas av angripare för att ta sig in på ditt nät.
– Stäng av den funktionen. Du förlorar lite användarvänlighet men du höjer säkerheten, säger Karl Emil Nikka.
Många routrar har också en funktion för så kallad fjärrstyrning, vilket innebär att du kan göra inställningar på den på distans över internet, alltså även när du inte är inloggad på ditt eget trådlösa nätverk. Men det avråder Karl Emil Nikka starkt ifrån.
Då kan vem som helst snappa upp lösenordet.
Karl Emil Nikka
– Slå inte på fjärrstyrning i din router, det kan få så många konsekvenser att du inte ens kunnat drömma om det, säger han.
Idag skaffar många router genom sin internetoperatör. Det innebär både fördelar och nackdelar. En fördel är att större operatörer brukar säkerhetsuppdatera kundernas routrar automatiskt.
– Det är bra ur säkerhetsperspektiv men det finns nackdelar sett ur ett integritetsperspektiv. Använder du din operatörs router så har ju din operatör full kontroll över din router, säger Karl Emil Nikka.
Upprätta ett gästnätverk
Du ska också fundera på vem du släpper in på ditt trådlösa nät. Och lösenordet ska du så klart behandla som en värdehandling och inte lämna ut det till vem som helst.
För förutom tillgång till internet kanske du har din multiroom-högtalare inkopplad eller annan utrustning som du inte vill ge utomstående tillgång till.
Genom att upprätta ett gästnätverk, något de allra flesta routrar har stöd för, kan dina vänner surfa på nätet hemma hos dig utan att du ger dem lösenordet till ditt vanliga nät.
Dina uppkopplade produkter kan du med fördel ha på ditt vanliga nät som gästerna inte når.
– Gästnätverk ska du definitivt använda. Och då ger du gästerna endast lösenordet dit, säger Karl Emil Nikka.