.FILE 2G 3G 4G 5G
Bli en nätförebild
18:45 minuter | 12 juli, 2020

Bli en nätförebild

Att vara en bra förebild för sitt barn vill nog de flesta föräldrar. Men att vara det i den digitala vardagen är inte alltid lätt, speciellt inte när vi föräldrar kanske också har svårt att balansera vårt skärmliv.

Bli en bra förebild för ditt barn på nätet

Föräldrar har en tendens att sätta upp massa regler för sina barn, på gott och ont. Det kan vara regler gällande hur länge de får använda skärmen, att de inte får ha ett öppet Instagram-konto, att de inte får spela vissa spel eller att de inte får använda mobilen vid matbordet. Men hur bra är egentligen vi vuxna på att leva som vi lär? Många kan nog känna igen sig i att mobilen lätt åker upp vid matbordet ifall ett viktigt mejl trillar in. Hur kommer det sig att det är så svårt att själv följa de regler som man satt upp för andra, och hur påverkar det barnen?

Karin Fängström är psykolog och forskare vid Uppsala universitet och gästexpert i det här avsnittet. Hon menar att man som förälder bryter mot en överenskommelse om man själv tar upp mobilen vid matbordet om man sagt till barnen att inte göra det.

– Det här med att vi tar upp mobilen så fort den plingar till, eller när vi får en stund över har ju blivit en vana, och vanor är svåra att bryta. Sen ska man inte glömma att de här apparna är skapade för att vi ska vilja använda dem säger Karin.

Fundera på anledningen till reglerna

Karin betonar också vikten av tänka till om varför man har vissa regler. En regel om att inte ha mobilen vid matbordet är ju för att man istället ska samtala med varandra och fokusera på maten. Hitta lösningar som gör det enklare att låta bli att ta upp mobilen. Om du lätt blir distraherad av mobilen – ha den inte i fickan när du sätter dig vid matbordet. Lägg istället undan den innan du sätter dig för att äta.

Det finns inga regler som inte har undantag. Dessa undantag är viktiga att komma överens om tillsammans i familjen, att man fattar aktiva och medvetna beslut kring när vi vill använda våra skärmar och inte. Om en familjemedlem är ett stort fan av ett fotbollslag och vill se alla matcher så behöver hela familjen komma överens om när det är ok att bryta mot regler för att se matcher, och när det inte är ok.

Fatta aktiva beslut i familjen kring när man ska använda skärm och inte.

Karin Fängström, psykolog och forskare vid Uppsala universitet

– Om man som förälder tar fram mobilen då och då är det kanske inget problem, men om man däremot gör det varje gång man är på lekplatsen eller jobbar varje gång det är träning, då behöver man fundera över hur det blir för barnet. Vad händer när man inte är närvarande utan alltid upptagen med annat?

Barn speglar sig hela tiden i oss vuxna för att de ska få bekräftat det de gör, de vill visa saker för oss, därför är det viktigt att vi finns där för dem. Sen ska man inte finnas där för sitt barn hundra procent av tiden, det är inte heller nyttigt. Var och en måste hitta en balans.

Att vara närvarande är positivt för barnets utveckling

Vilka är de största förtjänsterna med att vara mer närvarande?

– Jag skulle säga att det finns flera aspekter av det. Dels handlar det om att man kan ha delade upplevelser med sina barn – det är så de utvecklas, genom att vi pratar om det vi gör tillsammans. Det är också så vi skapar band till våra barn, säger Karin Fängström.

Bra kompis på nätet

Vi förväntar oss att våra barn ska ha en schysst ton och vara bra kompis på nätet, samtidigt visar Friends nätrapport från 2017 att nästan hälften av barnen har sett vuxna som har betett sig illa på sociala medier, och det kan bitvis vara ganska hårda diskussioner på nätet.

– Det blir sån dubbelmoral när man lär barnen att vara bra kompis på nätet samtidigt som man själv inte beter sig schysst. En fråga man alltid kan ställa sig är om det skulle kännas ok att ens eget barn blev utsatt för de kommentarer man själv skriver, eller om du skulle sagt samma sak till personen i fråga om du hade haft den framför dig, säger Karin.

Sharenting – att dela bilder på sitt barn på nätet

Ett område där föräldrar inte är de bästa förebilderna är när det gäller att dela bilder på sina barn på nätet. I en forskningsstudie tillfrågades barn i 4–15-årsåldern om vad de tyckte om sharenting, det vill säga när föräldrar delar bilder på sina barn i sociala medier utan att fråga eller informera dem. I studien frågade de även vad barnen tyckte om att bilder på dem skickades till släktingar och vänner utan att de blev tillfrågade. Resultatet var tydligt – barnen vill bli tillfrågade först, och vi föräldrar måste respektera deras svar. Säger de nej, så är det ett nej.

– Det är självklart för oss att inte dela nakenbilder på sitt barn, men vi behöver också fundera på kränkande bilder som utmålar barnen på ett negativt sätt. Ställ dig frågan "förlöjligar det här mitt barn?". Är svaret ja så ska du inte dela bilden.

Vilka är dina tre bästa tips för att vara en bra nätförebild?

– Fundera på om du skulle göra de här sakerna i verkligheten och försöka hålla dig till det du kan stå för, både inför dig själv, andra och dina barn.

– Hjälp och vägled barnen genom att prata om vad som händer på nätet.

– Bli bättre på att fråga dina barn när det gäller bilder och information som du delar på nätet. Tänk efter om det du publicerar faktiskt gäller dig själv eller barnet.

Föräldrar frågar om att vara en en nätförebild

Ett återkommande moment i denna podd är att vi låter experten svara på frågor som kommit in från föräldrar.

  • Barnens mormor ger gärna pikar om hur jag och min man uppfostrar våra barn, samtidigt försvinner hon in i mobilen när barnbarnen är och hälsar på, när hon borde ägna sig åt dem. Hur tar jag upp det här på ett bra sätt?
    – Hur du ska ta upp det beror såklart på relationen till mamman, men försök ta upp det på ett så bra sätt som möjligt. Säg "här hemma försöker vi lära barnen att vi inte ska sitta med mobilen hela tiden och då är det viktigt att vi vuxna visar på det också". Är det för rakt på sak så kan man be mormor att hjälpa till med att visa att man inte har mobilerna framme hela tiden och din bästa idé är att ni vuxna lägger ifrån er mobilen först. Mormorn går ju också miste om relationen och samspelet med barnbarnen om det här händer ofta. Du kan också ta hjälp av barnen – att de får berätta hur det blir för dem när mormor försvinner iväg i mobilen.
  • Vad ska man tänka på om ens barn följer en på sociala medier? Vilka typer av bilder eller ämnen ska man undvika, eller ska man inte dölja något alls och vara helt öppen om vem man är?
    – Jag skulle försöka tänka att det jag skulle kunna prata med mitt barn om vid middagsbordet eller de bilder jag kan visa vid matbordet kan jag också diskutera och lägga ut på nätet. Det är alltid viktigt att tänka på hur det du publicerar kan uppfattas av dina barn. Vill du diskutera saker som du absolut inte vill att barnen ska få ta del av så kan du inte låta barnet ha tillgång till den kanalen.
  • Jag är svårt beroende av min mobil – hur gör jag för att inte föra över detta på mitt barn?
    – Jag tror att det är svårt. Om du inte vill överföra det här beteendet till ditt barn så behöver du börja med dig själv. Att bryta det här beteendet av att inte vara så beroende av sin mobil. Det är kanske ingen bra ide att försöka avskärma dem från nätet, vi vill ju att de ska lära sig hur de ska bete sig på ett bra sätt på nätet och får de inte lära sig så kommer de en dag stå där och ta sig ut på nätet på egen hand, utan någon som helst vägledning. Jag tror att en sextonåring har svårt att ta emot råd och hjälp från en förälder jämfört med hur man kan påverka en tioåring. Det är klokt att börja i god tid och ha ett levande samtal om det här precis som vi har om andra saker med våra barn.

Fler avsnitt

Om podden Våra barn och nätet

Idag använder barn internet redan i tidig ålder. För dem är det inte längre relevant att dela upp livet i digitalt och analogt. För föräldrar eller vårdnadshavare kan användandet kännas ovant och ibland oroande. I podden Våra barn och nätet samtalar Björn Appelgren och Jannike Tillå från Internetstiftelsen med experter inom en rad olika områden som rör våra barns digitala närvaro. Podden hjälper dig att förstå och intressera dig för barnens liv på internet – och belyser både möjligheter och risker. Tillsammans gör vi barnens uppväxt tryggare och bättre.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-