.FILE 2G 3G 4G 5G
  • Influencers - så påverkar de våra barn
    37:01 minuter | 21 oktober, 2024

    Influencers - så påverkar de våra barn

    I detta avsnitt av podden Våra barn och nätet utforskar vi tillsammans med David Cardell från Mediemyndigheten varför man följer influencers på nätet och hur de påverkar våra barn.
  • I detta avsnitt av podden Våra barn och nätet utforskar vi varför man följer influencers på nätet och hur de påverkar våra barn. Tillsammans med David Cardell från Mediemyndigheten diskuterar vi vad som lockar unga till influencers, samt hur vi som föräldrar kan förstå och förhålla oss till detta fenomen.

    Avsnittets gäst David Cardell är forskare i barn – och ungdomsvetenskap och utredare vid Mediemyndigheten. Han har arbetat med en rapport om barn, unga och influencers.

    Rapporten utforskar hur unga konsumerar influencerinnehåll och vad detta betyder för dem. Kardell beskriver att influencers är personer som skapar innehåll på sociala medier med syftet att inspirera och påverka följare, ofta med ekonomiska motiv. Dessa influencers kan dock variera; vissa fokuserar på politisk påverkan medan andra exempelvis lyfter miljöfrågor.

    Diskussionen belyser hur influencers har blivit en viktig del av barns liv, och varför unga dras till dem. Forskning visar att unga följer influencers av olika anledningar, som att hålla sig uppdaterade, undvika utanförskap, eller helt enkelt för underhållning. Barn ser upp till influencers för både deras innehåll och närhet, vilket kan skapa en illusion av vänskap. Många barn upplever en form av glädje och bekräftelse om en influencer svarar på deras kommentarer, även om de också inser att interaktionen sker i en offentlig och kontrollerad miljö.

    Tjejer och killar följer inte samma influencers

    Ett centralt tema i samtalet är könsskillnader i vilka influencers barn följer. Tjejer tenderar att följa influencers som Therese Lindgren och Bianca Ingrosso, medan killar i större utsträckning följer humorprofiler som Just Want to Be Cool och Mr Beast. Detta återspeglar hur influencers ofta riktar sig mot specifika grupper och förstärker könsstereotyper. Samtidigt finns det exempel där influencers utmanar dessa normer.

    En viktig fråga för podden är föräldrarnas roll i att guida sina barn kring influencers. Internetstiftelsen uppmanar föräldrar att engagera sig i vilka influencers deras barn följer för att bättre förstå hur de påverkas och vad för typer av värderingar som förmedlas. Det blir särskilt viktigt i ett samhälle där barn och unga i hög grad influeras av olika ideal via sociala medier.

    David Cardell menar att den ökande kontakten mellan barn och influencers speglar ett förändrat medielandskap där unga kan uppleva en sorts närhet till kändisar som tidigare inte var möjlig. Detta fenomen påverkar barns uppfattningar om kändisskap och vad de själva strävar efter i sina egna liv på nätet.

    Influencers kan inspirera – men också hetsa

    Mediemymyndighetens rapport visar att influencers kan fungera som inspirationskällor för barn och ungdomar, exempelvis när de delar erfarenheter kring hälsa och välbefinnande. Detta kan stimulera nyfikenhet och engagemang hos unga. Samtidigt lyfter forskningen flera utmaningar, särskilt att influencers ofta leder barn och unga till konsumtion och psykologiska påfrestningar, då de ibland främjar ohälsosamma ideal och skönhetsnormer. Barn påverkas även till köp genom marknadsföring som de kanske inte alltid identifierar som reklam. Detta kan förstärka konsumtionshets och en känsla av otillräcklighet när barn jämför sig med influencers och deras livsstilar.

    Ett stort problem inom influencer-marknadsföring är den otydliga gränsen mellan reklam och personligt innehåll som gör det svårt för barn och unga att förstå när de utsätts för reklam. Forskning visar att influencers är särskilt effektiva i marknadsföring av exempelvis snabbmat och energidrycker, men mindre framgångsrika när det gäller nyttigare produkter. Därför är det viktigt att utveckla barns mediekunskap så att de kan bli kritiska och medvetna konsumenter.

    Föräldrar bör vara lyhörda och uppmuntra barn att prata om vad de ser i sociala medier. Istället för att fördöma influencers bör vuxna försöka förstå barnens intressen och ha ett öppet samtal om innehållet. Detta kan minska risken för att barn tar till sig av förskönande eller vilseledande budskap. När barn och unga uttrycker intresse för att själva bli influencers, kan föräldrar hjälpa dem att förstå de utmaningar som detta innebär, inklusive risken för att tappa den egna identiteten eller att leva upp till höga förväntningar.

    Influencers kan påverka barn politiskt

    En annan viktig aspekt är politisk påverkan. Även om detta område är mindre utforskat, visar det sig att influencers kan påverka barns och ungdomars politiska åsikter, vilket är ett växande intresseområde för forskare. Diskussionen påpekar att både estetik och politik blandas i sociala medier, och att detta kan skapa en svårnavigerad miljö för unga användare.

    Forskningen visar också att unga tjejer är särskilt utsatta för press relaterad till kroppsideal och utseende, ofta påverkade av influencers. Trots detta är tjejer ofta också kritiska till det de möter online, och kan aktivt ifrågasätta och utmana det innehåll de ser. Slutligen påpekas att föräldrar som delar bilder av sina barn, eller som själva är influencers, behöver vara försiktiga och respektera barnens integritet.

    Som avslutande råd till föräldrar betonas vikten av att följa med i barnens digitala värld, vara öppna för samtal om sociala medier och att stödja barns utveckling av kritiskt tänkande kring sociala mediers innehåll. Att bygga mediekunskap hos barn och unga genom livet anses viktigt för att de ska kunna navigera i ett alltmer komplext digitalt samhälle.

    Om podden Våra barn och nätet

    Idag använder barn internet redan i tidig ålder. För dem är det inte längre relevant att dela upp livet i digitalt och analogt. För föräldrar eller vårdnadshavare kan användandet kännas ovant och ibland oroande. I podden Våra barn och nätet samtalar Björn Appelgren och Jannike Tillå från Internetstiftelsen med experter inom en rad olika områden som rör våra barns digitala närvaro. Podden hjälper dig att förstå och intressera dig för barnens liv på internet – och belyser både möjligheter och risker. Tillsammans gör vi barnens uppväxt tryggare och bättre.

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

    Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

    Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

    Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
    false
    -