.FILE 2G 3G 4G 5G
Sharenting – är det ok att dela bilder på sina barn på nätet?
22:13 minuter | 26 juli, 2020

Sharenting – är det ok att dela bilder på sina barn på nätet?

I det här avsnittet diskuterar vi Sharenting – vårdnadshavare som delar bilder på sina barn på nätet. Vad kan man tänka på innan man postar om man vill skydda sitt barns integritet?

Vad är egentligen skillnaden mellan att låta ett fotoalbum gå runt på släktmiddagen och att lägga ut gulliga bebisbilder på Instagram? Till sin hjälp för att reda ut begreppen och hitta rätt i den här frågan har Jannike och Björn med sig Karin Fängström, psykolog och forskare vid Uppsala universitet.

Begreppet sharenting är en ihopslagning av de två orden "share" (dela) och "parenting" (föräldraskap). Fenomenet började diskuteras flitigt sedan kändisen Gwyneth Paltrow delat en bild på sig själv och sin dotter Apple utan att fråga dottern om lov först. Apple blev förbannad eftersom hon inte ville synas på bild i skidutrustning på ett konto med cirka sex miljoner följare.

En kvinna tar bild på en bebis som ligger på en filt i gräset.

Karin Fängström har tillsammans med sina kollegor undersökt vad barn själva har för åsikter om detta med sharenting.

– Vi frågade barn i åldern 4–15 år vad de tyckte om att deras föräldrar delar bilder på dem utan att fråga, eller annan information om dem. Det var generellt så att barnen inte tyckte att detta med sharenting var särskilt positivt. Barnen var väldigt samstämmiga oavsett ålder att de ville bli tillfrågade först, berättar Karin Fängström.

Även om barn är olika visar undersökningen ändå på hur viktigt det är att fråga sitt barn innan man fotograferar eller delar bilder där barnet är med. Det är viktigt att de får vara med och bestämma om information som faktiskt gäller dem.

Att pusha barnen

Om man tagit en fin bild från till exempel skolavslutningen, och barnen säger nej till att dela den, är det ok att då försöka övertala dem?

– Det är svårt att ge ett råd som gäller alla generellt, men man kan ju försöka hitta en kompromiss som känns bra för barnet. Kanske just att dela bilden bara med den närmaste släkten. Men säger barnet nej, då får man ju följa det, säger Karin Fängström. Annars är det ju ingen idé att ställa frågan.

Hur kan det påverka barn om föräldrar lägger upp bilder på dem utan att fråga, eller till och med mot deras vilja?

– Det skickar ju en signal att vi föräldrar inte tycker att barnets åsikt är viktig. Det kan skada tilliten till föräldern givetvis, men det gör ju också föräldern till en dålig förebild. Man vill ju troligtvis att barnet ska lära sig att i sin tur vara respektfull mot sina vänner och inte dela deras information.

Lägg inte ut bilder som förlöjligar barnet

Finns det några slags bilder som man generellt inte ska dela på barnen? Ja, Karin Fängström tycker inte att föräldrar ska lägga ut bilder som riskerar att förlöjliga barnet.

– Det kan upplevas som förnedrande för barnet, och det är väldigt svårt att få bort bilder från nätet. Det är alltså information som kommer följa med dem hela livet, säger hon.

På internet kan en bild lätt sparas ned, dupliceras och spridas vidare. Det är information som kommer följa med dem hela livet.

Karin Fängström, psykolog och forskare vid Uppsala universitet

På internet kan en bild lätt sparas ned, dupliceras och spridas vidare. Det gör det svårt eller rentav omöjligt att ta bort en bild från nätet på ett helt säkert sätt. Därför finns en bra lista för föräldrar att ha i åtanke innan de delar något, som består av fem frågor att ställa sig.

Fem saker att tänka på innan du delar en bild på ditt barn

  1. Varför delar jag den här bilden?
  2. Skulle du vilja att någon annan delar detta förutom dig?
  3. Skulle ditt barn skämmas eller tycka att bilden är pinsam, nu eller i framtiden?
  4. Finns det någon som inte bör se den här bilden av ditt barn?
  5. Hur kan bilden som delas få ditt barn att framstå?

En stor del av processen handlar alltså om att ge barnet medbestämmande till hur det framställs på nätet. Men hur ska föräldrar göra med riktigt små barn? Bebisar kan ju knappast ge sitt medgivande till att dela en bild på sociala medier?

– Det är klart att man måste få dela bilder på sin lilla bebis, säger Karin Fängström. Men man kanske kan välja med omsorg vilka man delar bilderna med. Det kan också vara bra att ställa sig själv de fem frågorna, även om det gäller en bebis.

Ser man till tonåringar idag är de ofta väldigt selektiva med vad de delar på sociala medier, och väl medvetna om hur bilder fungerar på internet. Kan det vara en bra idé att då och då stämma av med sin tonåring, och se om det är några gamla bilder de vill att man ska ta bort? Enligt Karin Fängström kan det vara en god idé.

– Men jag tycker man ska börja prata om detta med sitt barn innan de blir tonåring, säger hon. Det är viktigt att ha en dialog om nätet och att bilder som läggs upp där finns kvar.

Mor- och farföräldrar glada åt sharenting

För barnens mor- och farföräldrar är det ofta något positivt att de får ta del av bilder på deras barnbarn. Men kan det finnas positiva aspekter för barnen själva av sharenting?

– Det finns inte undersökt vetenskapligt så det är svårt att säga. Men det kan ju vara ett fantastiskt sätt att hålla kontakten med släkten, och till exempel låta mormor och morfar vara en del av barnens liv. Men det behöver inte motsäga att man låter barnen själva vara involverade i vad andra ska få ta del av, och hur, säger Karin Fängström.

Emojis över ansikten

En del föräldrar döljer sina barn på sociala medier genom att till exempel sätta emojis över deras ansikten eller bara lägga upp bilder där barnen vänder ryggen åt kameran. Karin Fängström tror att detta kan vara ett tecken på att vi är mer medvetna nu än för några år sedan när internet började ta fart.

– Det är ju som med mycket annat att vårt beteende förändras över tid, säger hon. Vi lär oss hur olika medier fungerar, men våra värderingar förändras också. Trots det skulle jag ändå önska att barnen fick bli mer involverade än de är idag.

Har andra vuxna ett ansvar att påpeka när våra vänner lägger upp känsliga bilder på sina barn? Det är svårt att svara på vad andra ska göra, menar Karin, men tror att det kan vara bra om man ser något som man tycker är problematiskt.

Är det fel att diskutera sitt barn på Facebook?

En stor del av diskussionen handlar om bilder som delas, men det finns även annan information om barn som kan vara känsligt att dela. Ett exempel är diskussioner som pågår i olika grupper på till exempel Facebook. Hur ska man ställa sig till att en förälder till exempel där berättar om en sjukdom som barnet har, kanske för att be om råd?

– När vi frågade barn om detta var de väldigt tydliga med att de ville vara med och bestämma även om sådan information som inte är bilder, säger Karin Fängström. Oavsett ålder tyckte barnen att det var viktigt att de blev tillfrågade först.

Men Karin säger också att en förälder självklart kan behöva stöd och råd i sitt föräldraskap. Detta kanske särskilt om man har svårigheter hemma eller ett barn som är sjukt. En av de fina sakerna med internet är att vi då kan hitta andra föräldrar som är i samma situation, säger hon.

– Det man ska tänka på i en sådan situation är att utgå från sig själv snarare än att ge en detaljerad beskrivning av sitt barn. Fokusera på det som är information om dig och hur du har det som förälder, menar Karin Fängström.

Frågor från föräldrar om sharenting

Här svarar Karin Fängström på lyssnarnas frågor om sharenting.

  • Hur bemöter man en vuxen kompis som lägger ut vad jag ser som kränkande bilder på sitt barn?
    – Man får välja själv om man ska ta upp det eller inte. Men om man tycker att något är stötande och olämpligt så kan det vara klokt att lyfta det med sin vän. Men vill man att ens kompis ska ändra sitt beteende så får man fundera på hur man ska ta upp det, så att det inte blir alltför kritiskt.
  • Jag reagerar starkt på de som använder sina barn för att marknadsföra produkter på sociala medier. Hur kan man ha en sansad diskussion om detta?
    – Jag tror man ska ställa sig de fem frågorna ovan, och fundera utifrån barnets perspektiv. Och är barnet lite äldre så ska man fråga det om lov. Sen har även lite äldre barn inte ett fullt utvecklat konsekvenstänk, så där behöver också vi vuxna hjälpa till och fatta kloka beslut åt barnen.
  • Jag och mitt barns mamma är separerade, och har väldigt olika åsikter om hur vi ska dela bilder på vårt barn. Hur ska vi mötas i det här?
    – Det är svårt när man har olika åsikter. Har man i övrigt en frostig relation kan man behöva ta in hjälp utifrån för att samtala om detta, och försöka hitta fram till något som är bra för barnet. När det gäller det gemensamma barnet måste båda föräldrarna vara med och bestämma.
  • Jag har helt slutat lägga upp bilder på mina barn. Men nu har min dotter börjat tjata om att lägga upp egna bilder och videor – hur ska jag göra?
    – Där behöver vi som i så många andra fall vara vuxna, och ha samtalet med vårt barn. Vi behöver prata om nätet och vad som finns där, om vad som kan bli bra eller dåligt med att lägga upp bilder på sig själv. Det är inte upp till våra barn att bestämma det helt själva, utan vi måste vara med som vuxna för att guida och vägleda. Precis som vi gör med andra saker för våra barn.

Fler avsnitt

Om podden Våra barn och nätet

Idag använder barn internet redan i tidig ålder. För dem är det inte längre relevant att dela upp livet i digitalt och analogt. För föräldrar eller vårdnadshavare kan användandet kännas ovant och ibland oroande. I podden Våra barn och nätet samtalar Björn Appelgren och Jannike Tillå från Internetstiftelsen med experter inom en rad olika områden som rör våra barns digitala närvaro. Podden hjälper dig att förstå och intressera dig för barnens liv på internet – och belyser både möjligheter och risker. Tillsammans gör vi barnens uppväxt tryggare och bättre.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-