I takt med att samhället digitaliseras blir det allt viktigare att kunna identifiera sig med en e-legitimation, till exempel bank-id. Tekniken är säker, men om du inte skyddar din e-legitimation på rätt sätt kan den missbrukas av bedragare.
I den här kursen får du lära dig vad en e-legitimation är och hur du skyddar den.
En e-legitimation är en elektronisk id-handling, som du använder för att identifiera dig när du använder olika digitala tjänster. Du använder den också för att signera saker digitalt, till exempel kontrakt och banktransaktioner.
I Sverige finns flera aktörer som utfärdar e-legitimation med kvalitetsmärkningen Svensk e-legitimation, vilket betyder att de har granskats och godkänts av staten. För privatpersoner finns i dag Bank-id, mobilt Bank-id, Freja e-id plus och AB Svenska pass.
Det är myndigheten eller företaget som tillhandahåller tjänsten som bestämmer vilken e-legitimation du kan använda. Därför fungerar inte alla e-legitimationer överallt.
Din e-legitimation är kopplad till din identitet, något som kontrolleras grundligt av utfärdaren när du får din e-legitimation.
Ett lösenord hänger inte samman med en särskild identitet och säkerställer inte att det är just du som loggar in eller skapar ett nytt användarkonto.
En e-legitimation garanterar alltså att det är du som loggar in på en tjänst eller skapar ett användarkonto. Det kan ingen annan göra i ditt ställe, utan att bryta mot lagen.
Så länge du använder din e-legitimation korrekt är den helt säker. Men bedragare kan försöka lura dig att lämna över din e-legitimation, eller att använda den felaktigt.
Att medvetet lämna ut sin e-legitimation till någon annan är ett avtalsbrott mot utfärdaren av e-legitimationen, och att använda någon annans e-legitimation är en brottslig handling.
Din e-legitimation är en personlig id-handling. Hantera den som du hanterar en fysisk värdehandling. Du ansvarar för allt som den används till.
Kom ihåg att myndigheter, banker, seriösa företag och utfärdare av e-legitimationer aldrig ber om att du ska identifiera dig med din legitimation när de ringer dig. De kan däremot be om det när du ringer dem.
Kom ihåg:
Läs en relaterad artikel
Hur säker är din e-legitimation?
Ta en till snabbkurs
Så hanterar du dina lösenord säkert
Så skapar du starka lösenord