Sociala medier är fantastiska på många vis. Men det är också platser där bedragare kan skapa falska profiler och falska företagssidor för att lura dig på pengar eller personliga uppgifter.
Ibland skickar bedragarna vänförfrågningar eller privata meddelanden till dig för att luras. Men falska profiler och falska företagssidor kan också hamna i ditt flöde genom delningar, sponsrade inlägg och plattformens egna rekommendationer.
I den här kursen får du tips på hur du avslöjar falska profiler på sociala medier och hur du undviker att bli lurad av dem.
För att undersöka en misstänkt profil eller företagssida klickar du på den. Det är viktigt att du gör detta innan du accepterar en vänförfrågan, svarar på meddelanden eller interagerar med någon som oväntat hamnar i ditt flöde.
Det är riskfritt att besöka andra profiler, men det är inte alltid helt anonymt. På Linkedin kan en medlem se vilka andra medlemmar som har besökt ens profil. På Facebook, Instagram och Twitter kan medlemmarna inte se detta.
Se upp för webbtjänster som påstår sig kunna visa vem som har besökt din profil. Dessa är falska och utformade för att stjäla dina inloggningsuppgifter.
Användarnamnet kan vara en indikation på att en profil är falsk. Jämför vad personen utger sig för att heta med namnet som finns i profilens webbadress. Om de inte stämmer överens, eller om namnet i webbadressen är helt orelaterat, är det läge att bli misstänksam.
Falska profiler använder ofta bilder som de har stulit från andra användare eller hittat i olika bildbanker på nätet.
Gör en bildsökning för att kontrollera om en profilbild är stulen eller används på flera ställen. I webbläsaren Google Chrome kan du göra detta genom att högerklicka på bilden och välja alternativet att söka på den.
Var vaksam om det helt saknas profilbild. Nästan alla seriösa användare lägger upp en profilbild.
Falska profiler är ofta nystartade och har därför ett innehållsfattigt eller rent av tomt flöde.
Titta på vilken typ av inlägg som profilen har lagt upp tidigare. Verkar det rimligt? Om flödet enbart består av annonser, delningar av andras inlägg och länkar är det tecken på en falsk profil.
Om en profil har orimligt få följare, är det också läge att bli misstänksam. Fejkkonton tenderar att följa allt och alla, men ha få personer som följer tillbaka.
När det gäller företagssidor på Facebook kan du öppna det som kallas "Sidtransparens" för att se när sidan skapades eller ifall den har hetat något annat tidigare. Falska företagssidor är ofta relativt nyskapade eller har nyligen bytt namn.
Om du får oväntade vänförfrågningar eller direktmeddelanden ska du vara försiktig och tänka kritiskt.
Var extra vaksam om någon som du aldrig har träffat vill bli vän med just dig. Det är till exempel vanligt att romansbedragare inleder sina bluffar via sociala medier. Sakta bygger de upp relationen, och till slut ber de om pengar till flygbiljetter, visum eller något annat.
Det är också osannolikt att en känd person, som du aldrig träffat, skulle skicka en vänförfrågan eller meddelande till dig.
Om en användare med sexuellt utmanande profil skickar meddelanden eller följer dig är det nästintill garanterat ett falskt konto. Den här typen av falsk användare kallas "porrbot".
Bedragare skapar mängder av porrbotar på automatisk väg. Dessa har ofta stulna modellbilder som sina profilbilder, och har beskrivningar som lovar sexuella tjänster. Syftet är oftast att få dig att klicka på länkar till webbplatser som försöker lura av dig pengar eller personlig information.
Interagera aldrig med en porrbot. Anmäl den i stället till de som driver sociala medier-plattformen och blocka.
Bedragare kapar ibland existerande konton. Då är det svårare att avslöja bedrägeriet eftersom merparten av informationen på kontot ser ut att stämma.
Kom ihåg dessa grundregler:
Kom ihåg att undersöka följande:
Tänk på att en profil inte nödvändigtvis är falsk bara för att den har enskilda varningstecken. Titta på helhetsbilden och använd sunt förnuft.
Läs en relaterad artikel
Därför vill kriminella kapa just dig på Facebook och Instagram
Ta en till snabbkurs
Skydda dig mot bluff-sms
Handla säkert på nätet