Ämnen
-
AI – artificiell intelligens
Grundkurs i AI
-
Föräldraskap
Lär dig mer om barns digitala liv
-
-
Integritet
Få kontroll över ditt digitala jag
-
Källkritik
Tänk efter innan du delar
-
Näthat och yttrandefrihet
Håll tonen i diskussionen
-
Så funkar internet
Få koll på tekniken och styrningen
-
Säkerhet på nätet
Artiklar, guider och snabbkurser
Social manipulation handlar om att med olika metoder lura människor att utföra olika handlingar. När det kommer till digitala och internetrelaterade bedrägerier handlar social manipulation ofta om att få människor att dela med sig av värdefull, personlig eller konfidentiell information.
Även kallat: social engineering, dupering
Vad är social manipulation?
Social manipulation handlar om att, med olika psykologiska tekniker och metoder, manipulera människor att utföra olika handlingar.
Begreppet social manipulation används vanligen för att beskriva många av de metoder som bedragare använder i bluffmejl , bluff-sms, bluffsamtal och vid andra internetrelaterade bedrägerier.
En av de vanligaste metoderna för social manipulation i den här typen av digitala bedrägerier är att bedragarna försöker utnyttja människors beroendeställning till myndigheter och banker samt deras förtroende för välkända företag. En annan metod är att spela på människors känslor, till exempel nyfikenhet, oro och stress. Bedragarna kan också försöka få den de vill lura att känna sig utvald eller spela på människors rädsla att hamna utanför grupper och större sammanhang.
När det kommer till digitala och internetrelaterade bedrägerier handlar social manipulation ofta om att få människor att dela med sig av värdefull, personlig eller konfidentiell information. När bedrägeriförsöken riktas mot privatpersoner kan den informationen exempelvis vara lösenord, koder och kortuppgifter. I den här typen av bedrägerier handlar det alltså om att lura människan, snarare än att göra inbrott eller intrång i datorer och it-system.
Polisen delar in bedrägerier som utförs med hjälp av social manipulation i tre kategorier:
- Befogenhetsbedrägerier
- Romansbedrägerier
- Investeingsbedrägerier
Befogenhetsbedrägerier
Befogenhetsbedrägerier går ut på att bedragare kontaktar personer – vanligen via telefon eller mejl men också via sms – och utger sig för att vara från en myndighet eller en bank. Bedragarna försöker med andra ord utnyttja människors beroendeställning till dessa institutioner och på så sätt manipulera dem att utföra vissa handlingar, eller dela med sig av personlig information.
Om befogenhetsbedrägeri sker över telefon är det vanligt att bedragarna vill att man ska:
- Identifiera sig med Bank-id eller annan e-legitimation
- Läsa upp – eller dela – koder från sin bankdosa
- Dela sina kortuppgifter eller föra över pengar
- Ladda hem en app eller ett program från nätet
När befogenhetsbedrägeriet sker via bluffmejl eller bluff-sms vill bedragarna ofta att man klicka på en länk. Den länken leder vanligtvis till en falsk webbsida där man ombeds att logga in med sitt lösenord eller knappa in sina kortuppgifter. Gör man det stjäls informationen av bedragarna, som då kan kapa alla konton där lösenordet används eller köpa saker med det kapade betalkortet.
Om befogenhetsbedrägeriet sker via mejl är det också vanligt att man uppmanas att ladda ner en bifogad fil. Den filen är i själva verket någon typ av skadeprogram som infekterar datorn eller mobilen.
Romansbedrägerier
Att inleda en kärleksrelation med någon för att lura personen på pengar kallas för romansbedrägeri.
Romansbedrägerier sker oftast på internet och inleds vanligen på sociala medier eller olika dejtingsajter. Bedragaren kontaktar sitt tilltänkta offer och ser därefter till att bygga upp ett stort förtroende och en stark relation.
Relationen kan pågå länge innan bedragaren ber om pengar, men det inträffar alltid. Då är det dessutom alltid bråttom. Romansbedragaren säger sig ofta ha hamnat i någon form av knipa och behöver ekonomisk hjälp för att lösa detta. Till en början kan det handla om små belopp men så snart bedragaren får en överföring uppstår fler utgifter.
Investeringsbedrägerier
Investeringsbedrägerier går ut på att kriminella lurar privata investerare att köpa falska eller värdelösa värdepapper. Bedragarna utnyttjar här människors förhoppningar om att bli rika för att manipulera dem.
Investeringsbedrägerier inleds ofta med bluffsamtal, bluffmejl eller lockande annonser på nätet.