När din tonåring blivit dödsförälskad i någon hen chattat med på nätet finns det en del bra frågor att ställa som förälder. "Man kan väl inte bli kär i någon man aldrig träffat?" är inte en av dem.
Minns du den där första kärleken? Hur du våndades över att behöva slå telefonnumret eftersom du riskerade att behöva passera en frågvis förälder innan du möjligen fick prata med föremålet för din förälskelse. Om hen råkade vara hemma just då. Idag har nätet gjort det betydligt lättare för unga att ta kontakt och ta reda på om känslorna är besvarade.
– Att adda någon på Snapchat är en ickehandling. Är du intresserad av någon kan du skicka en smiley och hoppas att du får en tillbaka. Du kan börja kommunikationen direkt utan att riskera att bli dissad offentligt. De digitala kommunikationsvägarna underlättar och tar bort friktionen. Det är betydligt lättare att se om den andra är nyfiken tillbaka, säger Henrik Pallin, kurator och expert på ungas nätanvändande.
6 tips till dig som är förälder:
1. Tänk på att online är lika verkligt som offline för ditt barn. Känslorna de känner och relationerna de bygger på nätet är på riktigt, som förälder behöver du ta dem på allvar.
2. Tipsa ditt barn om att ta kommunikationen vidare från chatt till webbkamera för att säkerställa att personen de pratar med är den de utger sig för att vara. Här är det viktigt att båda visar sig i bild.
3. Prata om vikten av att tänka efter innan man skickar intima bilder. Bilder kan lätt få spridning på nätet och riskerar också att användas i utpressningssyfte av groomare.
4. Uppmuntra ditt barn att träffa sin nätkärlek IRL. Första gången är det bra att ses på dagtid, på en offentlig plats och gärna i sällskap av en kompis.
5. Prata om samtycke och att man alltid har rätt att säga nej när något inte känns bra.
6. Bekräfta ditt barn och klandra eller skamma inte om hen vänder sig till dig och berättar om relationsproblem eller att hen blivit utsatt för något på nätet.
Han menar att nätet skapat fantastiska möjligheter för den som är blyg och kanske inte vågar gå fram i matsalen eller lyfta luren och ringa. Numera finns ett rum på nätet där även den som inte törs ta för sig i det fysiska rummet kan ta plats. Här kan du hitta en själsfrände med samma specialintresse som du i andra änden av landet. Nätet kan också vara en plats där den som inte trivs med sig själv kan träffa andra som lär känna dig för den du är, eller åtminstone den du vill framställa dig som.
Henrik Pallin träffar många ungdomar i sitt arbete och hans erfarenhet säger att det vanligaste är att de unga tar kontakt med personer de känner sedan tidigare, kanske någon som går i samma skola eller som varit på samma fotbollsläger.
– Där är vi vuxna betydligt mer framfusiga, det räcker med en snygg profilbild för att vi ska svajpa höger på Tinder, säger han.
Det som händer på nätet är också verkligt
Men även bland unga händer det förstås att det uppstår djupa känslor mellan personer som aldrig träffats offline. Här menar Henrik Pallin att det inte sällan finns ett glapp mellan hur föräldrar och barn ser på relationen.
– Unga gör ju inte skillnad mellan IRL och online. Det som händer på nätet är ju verkligheten oavsett vad vi vuxna tycker. Om du chattat med någon tre timmar om dagen i flera månader är det väl klart att du känner den personen. Då funkar inte argumentet “jag vill inte att du träffar någon du inte känner”, säger Henrik Pallin som ändå tycker att vuxna blir bättre och bättre på att acceptera att barn kan få känslor för någon de aldrig träffat fysiskt.
– Ju mer föräldrageneration använder Tinder och nätdejtar desto rimligare kommer vi tycka att det är att barnen träffas på nätet. Numera vet vi ju själva att den kärleken eller vänskapen inte behöver vara annorlunda.
Samtidigt finns det en del som skiljer kärlek som enbart bygger på digital kommunikation från den som uppstått i den analoga världen.
– Det man blir kär i är ju den andres beskrivning av sig själv. Känslorna bygger inte på den egna betraktelsen av någon annan. Det kan ju vara så att någon beskriver sig själv som oerhört generös – och så visar det sig att personen alltid tar den sista mackan. Man går också miste om saker som den andres kroppsspråk, lukt, hur hen rör sig, säger Henrik Pallin.
Uppmuntra till en dejt IRL
Här är det viktigt att ha en dialog med sitt barn. Att ställa öppna frågor som bygger på att varken förminska eller förneka kärleken. Och att snarare uppmuntra till att de lär känna varandra mer. Föreslå att de pratar via webbkamera så att ditt barn kan försäkra sig om att den de pratar med är den de utger sig för att vara. Här är det också viktigt att båda visar sig på bild, inte bara ditt barn.
– Att gå in till en tonåring och säga "du är inte kär på riktigt", det är en diskussion man aldrig kommer vinna. Jag tycker att man ska uppmuntra dem att ta relationen vidare till bildkommunikation eller att träffas ganska tidigt. Här beror det givetvis på hur gammalt barnet är. Men om man är 15 och dökär i någon annan i samma ålder vore det ju synd om man bara höll kärleken på nätet.
Att följa med på första dejten kanske inte är rimligt att begära som förälder men däremot tycker Henrik Pallin att man ska försöka se till att de unga ses på en offentlig plats på dagtid och att man kanske har med sig en kompis när man ses första gången.
Uppmana till att tänka efter innan de skickar intima bilder
Han tycker också att det är viktigt att man inte är naiv som förälder. Om relationen redan gått så långt som till en förälskelse är det troligen för sent att uppmana barnet till att inte berätta var hen bor. Det har de förmodligen koll på via sina snapchat-kartor sedan flera månader tillbaka. Han menar snarare att tipsen bör handla om att prata om vikten av att tänka efter både två och tre gånger innan man skickar intima bilder på sig själv - eftersom vi inte vet vart bilderna tar vägen när relationen tar slut.
– Prata om att de ska kunna stå för det de skickar även om de blir osams. Barn har inte riktigt utvecklat förmågan till konsekvenstänkande. Men i hur många vuxna relationer skriver vi äktenskapsförord? Det är uppenbarligen inte så lätt att vara kritisk när man är kär.
En annan risk som är bra att ta upp med sitt barn är risken att bli kontaktad av vuxna i sexuellt syfte, så kallad gromning. Den här typen av kontakter börjar ofta med smicker och att förövaren låtsas vara en jämnårig. Inte sällan används bilder som barnet skickat i utpressningssyfte. Henrik Pallin tycker dock att ungdomar har blivit bättre på att upptäcka när någon låtsas vara någon annan.
– Barn är street smarta, de kan ganska snabbt uppskatta vilken ålder den de chattar med har. De tillbringar så mycket tid på de här plattformarna och märker direkt om personen inte uttrycker sig som en sextonåring. De tar också oerhört mycket selfies, bilder som tas i ögonblicket. Då blir det svårare att luras än för tio år sedan då man lättare kunde lägga upp en bild på någon annan. Samtidigt är det viktigt att veta att om folk är ute efter att ljuga och luras så kan de finna vägar för det.
Här är det bra att tidigt prata med sitt barn om samtycke och integritet och om rätten att säga nej när något inte känns bra.
Tillit är lösenordet till ditt barns digitala liv
Tillit. Det menar Henrik är lösenordet till ungas liv på nätet. När vi vågar ställa frågor och kanske framförallt lyssna på svaret – och lyssna klart – kan vi komma långt.
– Hur vet man att man är kär? Den frågan måste man våga ställa. Då kan ungdomen hjälpa till att definiera och berätta.
Om nätkärleken tar slut då? Ja då är det precis som när kärleken tar slut i vilken relation som helst.
– Bekräfta barnet mycket, annars kommer barnet inte vända sig till dig igen. Koka en kopp te och låta dem prata ut. Det här handlar om äkta känslor.