.FILE

Föräldraskap – lär dig mer om barns digitala liv

Barn och unga tillbringar allt mer tid på nätet. Men vad gör de där, vem träffar de och hur vet man om de blir utsatta? Lär dig mer om barnens digitala vardag och hur du som förälder kan visa intresse och engagemang för det som händer på nätet.

Internetkunskap hjälper dig att bli en säker och medveten internetanvändare genom att samla kunskap om nätet och digitala tjänster som du har användning för i din vardag. Här finns massor av användbara tips om hur du på bästa sätt använder allt det som internet har att erbjuda. Internetkunskap är ett initiativ från Internetstiftelsen, en oberoende stiftelse som ansvarar för toppdomänen .se och driften av .nu. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människa och samhälle.

Ämnen

Podden Våra barn och nätet, gäst Karin Fängströmm
Podd

Bli en nätförebild

Vi sätter upp massor av regler för våra barn men hur bra är vi egentligen på att föregå med gott exempel och följa reglerna själva? Och hur påverkar det relationen med våra barn?

podden våra barn och nätet, avsnitt koll eller överkontroll
Podd

Har du koll eller överkontroll på ditt barn?

Var gränsen går mellan att vara beskyddande och överkontrollerande vårdnadshavare? Är det rimligt att ha inlogg till barnens sociala medier-konton? Och är det verkligen okej att använda GPS-appar för att kolla var barnen håller hus?

Barn sitter med sin familj och kollar på en mobiltelefon
Artikel

7 tips på hur du kan hjälpa ditt barn att surfa säkrare

Internet kan ge våra barn många digitala verktyg och möjligheter. Men det skapar också nya utmaningar i vårt föräldraskap. Här är guiden som ger dig tips och råd kring säkerhet kopplat till ditt barns internetanvändande.

Ett barn kollar på en mobiltelefon
Artikel

Så lär du ditt barn att tänka källkritiskt

Fejkade nyhetsklipp och manipulerade bilder. I sociala medier sprids innehåll ofta snabbt och utan eftertanke. Därför är det bra att tidigt prata källkritik med sina barn. Här är några tips.

Podden Våra barn och nätet med Kalle Norwald. Internetstiftelsen
Podd

Nätporr – hur tar man det där svåra samtalet med sitt barn?

Det här avsnittet av podden Våra barn och nätet handlar om ett ämne som väcker starka känslor, nämligen nätporr. Hur vanligt är det att barn och unga kommer i kontakt med porr på nätet? Och hur kan man som förälder prata om det med sina barn?

Podden våra barn och nätet, avsnitt gaming.
Podd

Gaming – om barns spelande på nätet för föräldrar

Barnens spelvärld kan ibland vara svår att både förstå och att ta sig in i. Hur kan vi bli mer delaktiga i våra barns spelande på nätet? Vad kan vara bra att hålla koll på om man har ett barn som är väldigt intresserad av spel?

Två barn ligger i soffa och tittar på surfplatta
Artikel

Är det inte dags att sluta prata skärmtid?

Fem timmar eller femton minuter. Många föräldrar undrar hur mycket skärmtid som är ”lagom”. Men är mängden tid verkligen något att oroa sig för? Inte alls, menar forskaren Elza Dunkels.

Kvinna och pojke spelar tv-spel i en soffa. gaming
Artikel

Så får du bättre koll på ditt barns spelande

Digitala spel är ett av våra barns allra största intressen. Samtidigt saknar många föräldrar kunskap om gaming. Här är tipsen som gör det lättare att ta dig in i de ungas spelvärld och stötta ditt barn i sitt spelintresse.

Podden Våra barn och nätet, avsnitt Nu och då – oron för det nya
Podd

Därför oroas vi för det nya – om och om igen

Hårdrocken skulle göra unga till satanister på 1980-talet. Videobandspelarna drog igång videovåldsdebatten. Nya företeelser och teknikskiften väcker starka reaktioner, men varför upprepar sig historien gång på gång?

Flicka sitter i soffa och har en padda framför sig
Artikel

Är det okej att Babblarna vaktar min bebis?

Hur länge ska en två-åring sitta med paddan? Måste man ha koll på varenda Youtube-klipp? Och ska de yngsta barnen ens ha tillgång till skärmarna? Här svarar forskaren Susanne Kjällander på frågor som många tampas med i vardagen.

Artikel

Så hjälper du ditt barn att bli schysstare på nätet

Jargongen på nätet är ofta en helt annan än den vi använder mot andra IRL. Det gäller inte minst bland barn, där den hårda tonen blivit vardag för många. Felet är kanske delvis vårt eget – eftersom många vuxna inte själva beter sig schysst på nätet.

Två flickor tittar på en padda tillsammans och skrattar
Artikel

Är skärmhjärnan vår tids videopanik?

Debatten om hur skärmarna kan påverka våra barns hjärnor har fått mycket utrymme i medierna. Men att skärmanvändande i låg ålder skadar hjärnan ser docent Elza Dunkels inga belägg för. Gissningar och vilda västern, menar hon.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn