.FILE

Föräldraskap – lär dig mer om barns digitala liv

Barn och unga tillbringar allt mer tid på nätet. Men vad gör de där, vem träffar de och hur vet man om de blir utsatta? Lär dig mer om barnens digitala vardag och hur du som förälder kan visa intresse och engagemang för det som händer på nätet.

Internetkunskap hjälper dig att bli en säker och medveten internetanvändare genom att samla kunskap om nätet och digitala tjänster som du har användning för i din vardag. Här finns massor av användbara tips om hur du på bästa sätt använder allt det som internet har att erbjuda. Internetkunskap är ett initiativ från Internetstiftelsen, en oberoende stiftelse som ansvarar för toppdomänen .se och driften av .nu. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människa och samhälle.

Ämnen

podden våra barn och nätet, avsnitt koll eller överkontroll
Podd

Koll eller överkontroll?

Var gränsen går mellan att vara beskyddande och överkontrollerande vårdnadshavare? Är det rimligt att ha inlogg till barnens sociala medier-konton? Och är det verkligen okej att använda GPS-appar för att kolla var barnen håller hus?

Podden våra barn och nätet, avsnitt gaming.
Podd

Gaming

Barnens spelvärld kan ibland vara svår att både förstå och att ta sig in i. Hur kan vi bli mer delaktiga i våra barns spelande på nätet? Vad kan vara bra att hålla koll på om man har ett barn som är väldigt intresserad av spel?

Podden Våra barn och nätet, avsnitt Nu och då – oron för det nya
Podd

Nu och då – oron för det nya

Hårdrocken skulle göra unga till satanister på 1980-talet. Videobandspelarna drog igång videovåldsdebatten. Nya företeelser och teknikskiften väcker starka reaktioner, men varför upprepar sig historien gång på gång?

Podden Våra barn och nätet, gäst Karin Fängströmm
Podd

Sharenting

I det här avsnittet av podden Våra barn och nätet diskuteras Sharenting, vårdnadshavare som delar bilder på sina barn på nätet. Vad kan man tänka på innan man postar om man vill skydda sitt barns integritet?

Podden Våra barn och nätet, gäst Karin Fängströmm
Podd

Bli en nätförebild

Vi sätter upp massor av regler för våra barn men hur bra är vi egentligen på att föregå med gott exempel och följa reglerna själva? Och hur påverkar det relationen med våra barn?

Förälder och barn talar med varandra i soffa
Artikel

Kär på nätet

Att kärlek kan uppstå på nätet är inget nytt. Men hur hanterar du om din tonåring blivit störtförälskad i någon hen träffat på ett chattforum? Här kommer lite guidning.

Ett barn kollar på en mobiltelefon
Artikel

Unga och källkritik

Fejkade nyhetsklipp och manipulerade bilder. I sociala medier sprids innehåll ofta snabbt och utan eftertanke. Därför är det bra att tidigt prata källkritik med sina barn. Här är några tips.

Barn sitter med sin familj och kollar på en mobiltelefon
Artikel

Så hjälper du ditt barn att surfa säkrare

Internet kan ge våra barn många digitala verktyg och möjligheter. Men det skapar också nya utmaningar i vårt föräldraskap. Här är guiden som ger dig tips och råd kring säkerhet kopplat till ditt barns internetanvändande.

Podden Våra barn och nätet, avsnitt nätmobbning.
Podd

Nätmobbning

Hur ska man göra om man får veta att ens barn blir mobbat – eller mobbar – i en chatt eller sociala medier? Och hur kan vi föräldrar bli bättre på att hjälpa våra barn att bli schyssta förebilder på nätet?

Våra barn och nätet
Podd

Nätporr

Det här avsnittet av podden Våra barn och nätet handlar om ett ämne som väcker starka känslor, nämligen nätporr. Hur vanligt är det att barn och unga kommer i kontakt med porr på nätet? Och hur kan man som förälder prata om det med sina barn?

Våra barn och nätet
Podd

Skärmtid

Många föräldrar undrar hur mycket skärmtid som är "lagom". Men är mängden tid verkligen något att oroa sig för?

Kvinna och pojke spelar tv-spel i en soffa
Artikel

Så får du bättre koll på ditt barns spelande

Digitala spel är ett av våra barns allra största intressen. Samtidigt saknar många föräldrar kunskap om gaming. Här är tipsen som gör det lättare att ta dig in i de ungas spelvärld och stötta ditt barn i sitt spelintresse.

Våra barn och nätet
Podd

De yngsta barnen

Ska de yngsta barnen ens ha tillgång till skärmarna? Råden man får som småbarnsförälder kan vara många och motsägelsefulla.

Video

Så gör du om ditt barn blir nätmobbat

Blir ditt barn utsatt för trakasserier i sociala medier eller chattforum? Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på Friends, ger tips om hur du bäst hanterar situationen.

Artikel

Är det inte dags att sluta prata skärmtid?

Fem timmar eller femton minuter. Många föräldrar undrar hur mycket skärmtid som är ”lagom”. Men är mängden tid verkligen något att oroa sig för? Inte alls, menar forskaren Elza Dunkels.

Flicka sitter i soffa och har en padda framför sig
Artikel

Är det okej att Babblarna vaktar min bebis?

Hur länge ska en två-åring sitta med paddan? Måste man ha koll på varenda Youtube-klipp? Och ska de yngsta barnen ens ha tillgång till skärmarna? Här svarar forskaren Susanne Kjällander på frågor som många tampas med i vardagen.

Ett litet barn sitter på golvet och använder en padda
Video

När är det okej att småbarn kollar på skärm?

Att barn under två år inte ska titta på skärmar har blivit en snackis bland föräldrar. Men nej, du behöver inte ha dåligt samvete för att du sätter din bebis framför paddan för att hinna duscha eller slänga i dig en bit mat.

Artikel

Så hjälper du ditt barn att bli schysstare på nätet

Jargongen på nätet är ofta en helt annan än den vi använder mot andra IRL. Det gäller inte minst bland barn, där den hårda tonen blivit vardag för många. Felet är kanske delvis vårt eget – eftersom många vuxna inte själva beter sig schysst på nätet.

Pojke som sitter vid ett skrivbord.
Video

Så pratar du porr med din tonåring

Att prata nätporr med sitt barn kanske inte känns helt självklart. Men det är viktigt att ta snacket trots att att det är obekvämt. Sexologen Kalle Norwald tipsar om hur du börjar.

Våra barn och nätet
Podd

Nakenbilder och dickpics

Hur vanligt är det egentligen att våra unga skickar nudes och dickpics? När är det ok – och när är det inte ok? Och hur kan vi prata med våra tonåringar om det här utan att skamma och skrämma?

Två flickor tittar på en padda tillsammans och skrattar
Artikel

Är skärmhjärnan vår tids videopanik?

Debatten om hur skärmarna kan påverka våra barns hjärnor har fått mycket utrymme i medierna. Men att skärmanvändande i låg ålder skadar hjärnan ser docent Elza Dunkels inga belägg för. Gissningar och vilda västern, menar hon.

En tjej och en kille sitter på en bänk bredvid varandra och håller i varsin mobiltelefon
Video

Allt du behöver veta om nakenbilder

Både tjejer och killar skickar "nudes", både välkomna och inte. Som förälder är det bra att prata med sitt barn om samtycke och vilka risker som finns. Här är några tips.

Glad mor och son sitter framför en laptop
Video

Detta har ditt barn lärt sig – tack vare nätet

Ibland kan man inbilla sig att barn borde ägna sig mer åt traditionella lekar istället för att sitta framför en skärm. Men faktum är att barn lär sig en hel del när de använder nätet. Här är några exempel.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn