Ämnen
-
AI – artificiell intelligens
Grundkurs i AI
-
Föräldraskap
Lär dig mer om barns digitala liv
-
-
Integritet
Få kontroll över ditt digitala jag
-
Källkritik
Tänk efter innan du delar
-
Näthat och yttrandefrihet
Håll tonen i diskussionen
-
Så funkar internet
Få koll på tekniken och styrningen
-
Säkerhet på nätet
Artiklar, guider och snabbkurser
Omvänd bildsökning, ofta kallat bildgoogling, innebär att du laddar upp en bild på Googles bildsök, eller någon annan sökmotor, för att ta reda på vilka andra webbsidor som använder samma bild. Det kan vara ett användbart till exempel för att undersöka ursprunget för en bild och om den är äkta.
Även kallat: Bildsökning, Reverse image search (engelska)
Vad är bildsök?
En bild på internet kan lätt manipuleras eller användas i helt andra sammanhang än den ursprungligen är tagen för. Genom att göra en omvänd bildsökning av en specifik bild kan du snabbt ta reda på vilka webbsidor bilden förekommer på.
Att det kallas omvänd bildsökning beror på att man utgår från en bild för att göra en sökning istället för en text, som är det vanliga i en sökmotor.
Hur gör man bildsök på Google?
En omvänd bildsökning kan göras antingen genom att du laddar upp en bild du har på din dator eller genom att klistra in bildens webbadress i Google bilder. Det går att göra både på en dator och med en mobiltelefon. Här kan du läsa hur du gör på olika enheter, steg för steg.
Omvänd bildsökning kan göras i alla vanliga webbläsare. Om du använder webbläsaren Chrome går det också att högerklicka på en bild på en webbsida och sedan klicka på valet “sök på Google efter bild”.
Med en omvänd bildsökning kan du bland annat se vilka fler sidor som använder bilden och i vilka sammanhang.
Om du i stället vill ta reda på var och hur en video förekommer kan du ta en skärmdump från den aktuella videon och ladda upp.