Ämnen
-
AI – artificiell intelligens
Grundkurs i AI
-
Föräldraskap
Lär dig mer om barns digitala liv
-
-
Integritet
Få kontroll över ditt digitala jag
-
Källkritik
Tänk efter innan du delar
-
Näthat och yttrandefrihet
Håll tonen i diskussionen
-
Så funkar internet
Få koll på tekniken och styrningen
-
Säkerhet på nätet
Artiklar, guider och snabbkurser
Ett starkt lösenord ska vara unikt, långt och opersonligt. Följer du de här grundreglerna minskar du risken för att någon ska komma över ditt lösenord avsevärt.
Det behöver inte vara krångligt att göra sitt digitala liv säkrare. Genom att använda starka lösenord för dina digitala tjänster går det att minimera risken för att någon ska komma över dina lösenord.
Ett starkt lösenord ska innehålla minst 12 tecken
En grundrekommendation är att lösenord ska innehålla minst 12 tecken, men de får gärna vara ännu längre. Lägger du även in specialtecken till exempel !, /, :, %, #) och siffror ökar säkerheten ytterligare.
Starka lösenord ska vara unika
Den andra huvudregeln är att lösenord ska vara unika. Använd aldrig samma lösenord på flera platser. Undvik också vanliga lösenord. Vid lösenordsläckor visar det sig gång på gång att de vanligaste lösenorden är i stil med “123456” och “password” och vanliga lösenord testas ofta också av de som försöker göra intrång.
Använd inte lösenord som kan kopplas till dig som person. Din dotter, ditt födelseår eller namnet på dina föräldrar är alla exempel på lösenord med en förhöjd risk att knäckas.
Här kan du titta på en kort film om hur du skapar starka och säkrare lösenord:
Lösenordshanterare gör att du slipper komma ihåg alla lösenord
För att hantera dina inloggningar på ett säkert sätt rekommenderar vi att du använder en lösenordshanterare. Du behöver då bara komma ihåg huvudlösenordet, så memorerar lösenordshanteraren resten.