.FILE 2G 3G 4G 5G

Lösenordshanterare

Ämnen

En lösenordshanterare är ett program till datorn eller mobilen som både lagrar lösenord och hjälper dig att skapa nya säkra lösenord. Med en lösenordshanterare behöver du bara komma ihåg huvudlösenordet så memorerar hanteraren resten.

Även kallat: Password manager (engelska)

Vad är en lösenordshanterare?

En lösenordshanterare är ett program som sparar alla dina  lösenord och hjälper dig att hantera dina inloggningar på ett säkert vis. 

När du använder en lösenordshanterare behöver du endast komma ihåg ett enda lösenord: det till lösenordshanteraren. Detta kallas huvudlösenord.

Varför ska man använda en lösenordshanterare?

Säkra lösenord ska vara starka och unika för att skydda din information vid till exempel nätfiskeattacker och lösenordsläckor. Det innebär att de ska vara långa, minst 12 tecken, och innehålla både gemener, versaler, siffror och specialtecken. Det innebär också att du aldrig ska använda samma lösenord på flera olika tjänster. 

Att hålla många sådana lösenord i huvudet är dock svårt för oss människor. Lösningen på problemet stavas lösenordshanterare. 

En lösenordshanterare ökar säkerheten och gör det enkelt att skapa och använda komplexa och unika lösenord för digitala tjänster där inloggning krävs. 

Olika typer av lösenordshanterare

Det finns många olika typer av lösenordshanterare. En del laddas ner som ett program på din dator och lagrar dina lösenord i ett krypterat lösenord. Ett exempel på en sådan lösenordshanterare är appen KeePass till Windows.

Molnbaserade lösenordshanterare synkroniserar vårt lösenordsvalv i dess låsta och krypterade form mellan alla våra datorer och mobiler. En fördel med detta är att du som användare alltid har med dig dina lösenord på alla dina enheter. Ett exempel på en molnbaserad lösenordshanterare är Lastpass. 

Många lösenordshanterare har webbläsartillägg och det finns också alternativ som helt är integrerad i webbläsare som Google Chrome och Safari. Använder du en lösenordshanterare som webbläsartillägg behöver du inte ladda ner ett fristående program för att använda det.

Fördelen med att använda en webbläsarintegrerad lösenordshanterare är att den fyller i alla lösenord med ett knapptryck. Den frågar också om du vill spara nya lösenord och låter dig generera starka lösenord varenda gång du skapar ett nytt konto.

Lösenordshanterare för mobiltelefoner 

Det är lätt att använda lösenordshanterare på mobilen. Mobilen låter dig låsa upp ditt lösenordsvalv på biometriskt vis, det vill säga genom ansiktsigenkänning eller fingeravtryck,  så att du slipper skriva långa huvudlösenord på små mobiltangentbord.

Oberoende test av lösenordshanterare – ett bra sätt att hitta kvalitet

Inför ditt val av lösenordshanterare är det bra att läsa på om lösenordshanterare för att hitta den tjänst som passar dig bäst. Det är också bra att söka efter tester av lösenordshanterare som är utförda av oberoende aktörer som till exempel tidningar som bevakar och skriver om IT-branschen. 

Gratis lösenordshanterare

Lösenordshanteraren Lastpass är en klassiker i sammanhanget och gratis för privatpersoner. Appen installeras på datorn genom att gå till Lastpass webbplats. För att installera på en mobiltelefon besöker du Google Play om du har en Androidtelefon (till exempel Samsung, Windows) eller App Store om du har en Iphone från Apple. 

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false

-