
Vem bestämmer egentligen över internet?
De som startade internet anade nog inte att de skapade ett kommunikationsnät som skulle användas av drygt halva jordens befolkning.
I Sverige använder de flesta internet varje dag, och vi tar för givet att det alltid ska funka. Men hur funkar tekniken bakom och vem är det som bestämmer över internet? Lär dig mer om vad som gör att du hittar rätt webbsida när du surfar, vilka lagar som gäller och vilka som styr över nätet.
Internetkunskap hjälper dig att bli en säker och medveten internetanvändare genom att samla kunskap om nätet och digitala tjänster som du har användning för i din vardag. Här finns massor av användbara tips om hur du på bästa sätt använder allt det som internet har att erbjuda. Internetkunskap är ett initiativ från Internetstiftelsen, en oberoende stiftelse som ansvarar för toppdomänen .se och driften av .nu. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människa och samhälle.
Låt inte trollen lura dig
Lär dig mer om barns digitala liv
Få kontroll över ditt digitala jag
Tänk efter innan du delar
Få koll på tekniken och styrningen
Förstå dina flöden och sökresultat
Agera säkert på nätet
Håll tonen i diskussionen
De som startade internet anade nog inte att de skapade ett kommunikationsnät som skulle användas av drygt halva jordens befolkning.
Att surfa på webben är bara en del av allt som går att göra med internet. Djupwebben och darknet finns också på webben – även om du inte kommer åt dem med enkla länkklick.
Ett nätverk av datorer. Uppfinningen från det ”kalla kriget” sådde fröet till internet – och förändrade världen för alltid.
Internet växer och utvecklas hela tiden. Men vem bestämmer hur internet ska utvecklas, vilka som får tjäna pengar på internet och vad man får säga?
I dag behöver vi internet för att få vardagen att funka. Men går det att störa eller till och med stänga av internet?
De flesta tänker nog på webben när de tänker på internet. Men internet är mycket mer än de webbsidor vi ser när vi surfar runt. Mejl har till exempel inget med webben att göra.
Internet är globalt och i många fall gränslöst. Därför kan det vara svårt att ha koll på vilket lands lagar som gäller när du använder internet.
Internet har gjort det lättare än någonsin att kommunicera och köpa varor från hela världen. Men vilka lagar som gäller på nätet är långt ifrån självklart.
Med ett enormt utbud och favoritserien ett knapptryck bort har streamingtjänsterna förändrat vårt tv-tittande i grunden.
Du kanske känner till att människor i Kina inte har tillgång till samma internet som resten av världen. Eller att det är mer sannolikt att män har tillgång till internet än kvinnor.
Fiberkablar, satelliter, wifi – hur går det till när internet kommer in i dina prylar? Få reda på mer om tekniken som gör så att du kan använda internet.
Nätneutralitet handlar om att den data som du vill skicka ska fungera lika bra oavsett vad du gör. Men fungerar det så i verkligheten?
All datatrafik ska behandlas lika oavsett vem som står som avsändare eller mottagare. Det är det som är nätneutralitet. Men frågan om och hur datatrafik ska prioriteras är ständigt aktuell.
Eftersom internet inte har en central punkt utan är ett nätverk av nätverk är det otroligt svårt att sabotera hela internet. Så här funkar det när internet stängs av.
Tänk dig att du skulle behöva komma ihåg väldigt många siffror bara för att besöka en webbsida. DNS är systemet vi ska tacka för att vi slipper göra det.
Att koppla upp sig till videotjänster när man är utomlands är inte alltid så lätt. Men varför är det så? Och finns det något knep för att komma runt det?
Vi är många som tar internet för givet. Men visste du att internet är en mänsklig rättighet? Ändå skiljer det sig enormt vilka som har åtkomst till internet.
Tänk om du behövde komma ihåg långa sifferkombinationer till alla webbplatser du besöker? Tack vare uppfinningen DNS behöver du inte det!
Tiden då vi lät ett telefonmodem ringa upp och släppa ut oss på internet är förbi. I dag är tekniken bakom så raffinerad att vi sällan märker av den.
Vad är egentligen internet? Hur uppfanns det? I den här videon får du veta mer om internets historia och förlagan Arpanet.
Numera kan du faktiskt se de flesta streamingtjänster i hela EU – men varför kan du inte göra det utanför EU? Lär dig mer om hur geografisk spårning funkar.
Tack vare DNS-systemet slipper du komma ihåg långa sifferkombinationer varje gång du surfar.
Visste du att tillgång till internet anses vara en så pass viktig fråga för demokratin att det till och med är en mänsklig rättighet? Här får du lära dig varför.
Internets infrastruktur har liknats vid en lasagne med lager på lager av olika delar som behöver kontrolleras av olika instanser, samtidigt som de behöver balanseras sinsemellan.
Vad händer när du klickar på en länk? Hur vet din dator var den ska hämta innehållet? Det är inte så enkelt som internet får det att se ut.
Har du koll på vad darknet är? Eller var darknet ligger någonstans på webben? Här lär du dig ännu mer om webben och internet.
Hur behandlar man data neutralt – eller snarare: hur kan data INTE behandlas neutralt? Nätneutralitet är faktiskt inte så enkelt som det låter.
Vad skulle hända om någon försökte stänga av internet i hela världen? I den här videon får du reda på om det ens är möjligt.
Internets förlaga hette Arpanet och utvecklades av det amerikanska försvaret. Arpanet togs fram under kalla kriget som en backup om telefonnätet skulle saboteras.
Internet är globalt – men det finns inga globala lagar. Det kan till exempel vara svårt att veta vad som gäller när du handlar från andra länder.
Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!
Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!