.FILE 2G 3G 4G 5G
En man står lutad mot ett träd och kollar på sin mobil.

Så slipper du bli lurad när du handlar begagnat på nätet 

Näthandeln med begagnade varor växer för varje år och de allra flesta affärer på sajter så som Blocket och Tradera sker utan problem. Men där det finns pengar finns också bedragare. Så här undviker du att bli lurad när du handlar begagnat på nätet.

Att köpa och sälja varor på andrahandssajter har kanske de flesta av oss gjort. Begagnathandeln växer för varje år och den spås en lysande framtid på bekostnad av den traditionella handeln. Allt i takt med att trender som hållbarhet blir allt starkare. 

Händer som håller i ett betalkort i ena handen och trycker på tangentbord med andra.

Så undviker du att bli utsatt för kortbedrägerier

Varför råna banker eller personer när man enkelt kan stjäla pengar på nätet? Privata kortuppgifter är hårdvaluta för kriminella. Men det går att undvika att bli deras byte.

Men där pengar och varor byter ägare är det ofrånkomligt att också kriminella flockas. 

På Sveriges största köp- och säljsajt, Blocket, med cirka fem miljoner besök i veckan, granskas alla annonser av säkerhetspersonal innan de publiceras på sajten.

– Ser vi något som väcker vårt intresse görs en kontroll av annonsören eller så begär vi dokumentation för den vara som ska annonseras ut, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket som tidigare jobbat som polis.

Förskottsbetalning – vanligaste bedrägeriformen på Blocket

De bedrägerier som sker på just Blocket handlar nästan uteslutande om att bedragarna försöker få sina offer att betala i förskott – antingen hela köpesumman eller en del av den. Thomas Bäcker avråder starkt från all form av förskottsbetalning. 

– Sen finns det en uppsjö av olika varianter och sätt att förfina den bluffen och de går mer eller mindre alltid ut på att bygga upp ett förtroende hos offret som ska göra att offret fullföljer förskottsbetalningen, säger han. 

Thomas Bäcker,
kundsäkerhetschef på Blocket.

Förutom att bedragarna vill ha betalt i förskott riktar de också ofta in sig på affärer där varor ska skickas. De flesta bedragare vill helt enkelt inte träffa sina offer eftersom det innebär större risker. 

Eftersom säljannonserna som läggs upp på Blocket kontrolleras har företaget också märkt en ökning av bedrägerier riktade mot köpare som själva efterfrågar en speciell vara. Bedragarna säger sig då ha just det som köparen letar efter – och vill ha betalt i förskott. 

Många människor som blivit lurade säger: "jag har gjort så här 100-tals gånger och det har funkat jättebra". Men så den 101:a gången går det fel.

Thomas Bäcker

Att människor faller offer för den här typen av bedrägerier handlar enligt Thomas Bäcker om att vi i grunden har en stark tilltro till varandra – och att den övervägande majoriteten av alla köp- och säljaffärer går igenom utan problem. 

Oroar du dig för bank-id-bedrägerier? Så här får du koll!

Så kallade bank-id-bedrägerier når ständigt nya rekordnivåer. Och nej, det är inte bara äldre som blir lurade. Så här går det till – och så skyddar du dig.

– Många människor som blivit lurade säger: "jag har gjort så här 100-tals gånger och det har funkat jättebra". Men så den 101:a gången går det fel, säger han. 

Använd alltid säkra betaltjänster när du handlar begagnat på nätet

Vid sidan av Blocket sker andrahandsförsäljningen på nätet i dag på en uppsjö av olika sajter och tjänster. Att gå igenom dem alla är omöjligt, men för att undgå att bli lurad finns det generella tips som är bra att ha koll på.

Ett av dem är att alltid använda säkra betaltjänster när man gör affärer. 

Då sker betalningen via en mellanhand och ofta ingår skydd för både köpare och säljare. Båda parterna måste ofta verifiera sig genom någon form av e-legitimation.

Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt it-brottscentrum, tycker att det alltid ska vara köparen som väljer betaltjänst.

Jan Olsson, polisen
Jan Olsson, kriminalkommissarie

– Bedragarna kan säga: "vi kör via Paypal, jag skickar dig länken". Men länken du får kan vara en falsk betalsida som ser ut som Paypals äkta, säger han. 

När det gäller betaltjänster är det viktigt att du som köpare har satt dig in i hur tjänsterna fungerar och att du känner dig bekväm med dem. Det förekommer nämligen att bedragare skapar falska betaltjänster där du både kan bli lurad på dina pengar och dina kortuppgifter.

Man och kvinna sitter framför en dator, kvinnan har en mobil i handen.
snabbkurs

Handla säkert på nätet

Att handla på nätet är flexibelt, snabbt och du kan göra det när du vill på dygnet. Men det finns också de som vill lura dig på dina kortuppgifter och pengar, eller få dig att fastna i olika slags prenumerationer.

Se upp när du köper biljetter på nätet

Det finns typer av andrahandsaffärer där riskerna för att råka ut för bedrägerier är extra stora. Ett sådant exempel är vid köp av biljetter och presentkort. En bedragare kan till exempel ha en äkta biljett i pdf-format som bedragaren kan skriva ut eller mejla till en mängd köpare och på så sätt sälja flera gånger om. Den första köparen som kommer till arrangemanget med biljetten kommer då att bli insläppt medan alla andra stoppas.

Ett annat förfarande är bedragare som köper stora mängder biljetter på faktura och sedan säljer dem vidare utan att betala fakturan. Då kan köparen få en legitim biljett som senare förklaras ogiltig. Ett tredje exempel är presentkort, något som ofta förfalskas av bedragare.

Bedragare vill inte vara med på bild så de dyker inte upp utan kommer säga att biljetten redan är såld.

Jan Olsson

Vill du ändå ta risken kan du upprätta ett digitalt köpeavtal som signeras med mobilt Bank-id. Om något skulle gå fel kan personen spåras. Digitala köpekontrakt är alltid bra att använda. Förutom att det är säkert minskar det även risken för missförstånd i och med att säljare och köpare skriftligen kan komma överens om villkoren för affären.

En kvinna sitter i en soffa och håller i en mobil.

Vid biljettköp är det också viktigt att kontrollera med arrangören vad som gäller. Ibland är biljetter personliga och då är det inte säkert att någon annan än den ursprunglige köparen kommer in. Köper du av en biljettförmedlingstjänst är det viktigt att du undersöker den tjänsten för att se om den är seriös. Jan Olsson rekommenderar också köpare som handlar av en privatperson att försöka träffa den man köper av och be att få fotografera säljarens legitimation innan man betalar.

– Det är helt legitima krav. Bedragare vill inte vara med på bild så de dyker inte upp utan kommer säga att biljetten redan är såld, säger han.

Bostadsbristen utnyttjas av kriminella

Lägenheter är en annan kategori där det alltid gäller att se upp, särskilt när det handlar om de större städerna eller universitetsorter där bostadsbristen är stor. Lägenhetsbedrägerier ökar inför varje terminsstart.

Händer på en laptop, på skärmen syns ett sökfält.

Passa dig för det här när du handlar på nätet

Var åttonde minut – dygnet runt – luras en svensk in i en så kallad prenumerationsfälla. Och det är bara ett sätt som kriminella använder för att lura oss när vi näthandlar.

Bedragare lockar ofta med bilder de har stulit från riktiga annonser och försöker sedan få sina offer att betala förskottshyra på ett par månader. Det brukar dessutom vara bråttom och det erbjuds därför ingen möjlighet att titta på lägenheten före betalning. När hyresgästen sen dyker upp med sitt flyttlass bor det redan någon i lägenheten.

För att undvika detta är det viktigt att du gör egen research när du ska hyra lägenhet i andra hand. Undersök vem som bor på adressen och ta kontakt med personen. Ring även hyresvärden eller bostadsrättsföreningen för att se att allt står rätt till och kontrollera vem som äger lägenheten. Samma sak gäller när det handlar om semesterboende, som också är en kategori som lockar bedragare. Bedragare lockar ofta med bilder som de har stulit från riktiga annonser.

Det är väldigt vanligt att bedragare säger att de kanske bor i London, men har en lägenhet i Stockholm som de vill hyra ut.

Jan Olsson

Har du betalat förskottshyran till ett svenskt bankkonto brukar polisen ofta få fast bedragaren genom att ta reda på vem som har tecknat kontot hos banken. Svårare är det om betalningen har gått till utlandet.

– Det är väldigt vanligt att bedragare säger att de kanske bor i London, men har en lägenhet i Stockholm som de vill hyra ut. Du uppmanas att skicka pengarna till personen som säger sig skicka nyckel och kontrakt på lägenhet till dig med en budfirma. Men så blir det inte utan du blir bara av med dina pengar, säger Jan Olsson.

Om du blir kontaktad av påstådda köpare, säljare eller uthyrare från utlandet gäller det att vara extra försiktig. En metod som kan drabba den som exempelvis säljer en bil eller båt är att en person utanför Sverige säger sig vilja köpa varan och sen försöker få säljaren att betala falska frakt- och/eller tullavgifter.

Fordon kan vara en riskabel affär

När det gäller bilar, båtar och andra fordon ska du undersöka att objektet inte är belånat och att det inte medföljer några skulder så som parkeringsavgifter eller obetald skatt. Det kontrollerar du hos Transportstyrelsen och Kronofogden. Skulle fordonet vara belånat eller kopplat till skulder kan Kronofogden ha rätt att sälja det, utan att du får någon ersättning för ditt köp.

En man står lutad mot ett träd och kollar på sin mobil.

Givetvis har du också en skyldighet att kontrollera att det du köper inte är stulet. Begär alltid kvitto, särskilt på cyklar, mopeder och elektronik, som är exempel på stöldgods som kriminella ofta försöker sälja vidare. Kontrollera också ram- och serienummer med polisen så att varan inte är anmäld stulen. Skulle du ha köpt stöldgods måste du ge tillbaka varan till den rättmätige ägaren och du kan dessutom bli misstänkt för häleri.

En annan bluff som gäller just fordon är så kallade bilförmedlare som ringer upp personer och hävdar att de har en köpare för just den bil och årsmodell som personen äger. För att genomföra försäljningen uppmanas säljaren att skriva över sin bil på bilförmedlaren som ska sköta affären. Men någon affär sker aldrig. I stället har personen just skrivit över sin bil på ett bolag som kontrolleras av kriminella.

Andrahandsmarknaden för fordon är överlag en het marknad för kriminella. Var därför alltid på din vakt, sök på webben efter företagen som är inblandade och gör en rimlighetsbedömning av affären.

Om du utsätts för bedrägerier

Skulle du råka ut för bedragare ska du alltid göra en polisanmälan. Ta också kontakt med den andrahandssajt du använt. Är den seriös kan de ha sparat uppgifter som kan var behjälpliga i en polisutredning. Överlag tycker Jan Olsson att de traditionella andrahandssajterna tar sitt ansvar och jobbar hårt för att användarna inte ska bli lurade av bedragare. Men det finns andra köp- och säljplatser på internet där säkerheten inte tycks vara lika viktig.

– De traditionella aktörerna satsar ganska hårt på att försvåra för bedragarna att agera på sina sidor, och de har säkrare betallösningar, och satsar ordentligt med pengar på det här. Där minskar också bedrägerierna. Men tittar man till exempel på Facebook, där det är gratis att annonsera, de har ju ingen säkerhet överhuvudtaget. Där frodas bedrägerierna, säger han.

Har du blivit utsatt för bedragare när du handlar på nätet kan du få vägledning genom våra guider i kategorin nätshopping.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-