.FILE 2G 3G 4G 5G

Så slipper du bli lurad när du handlar begagnat på nätet 

Näthandeln med begagnade varor växer för varje år och de allra flesta affärer på sidor som Blocket och Tradera sker utan problem. Men där det finns pengar finns också bedragare. Så här undviker du att bli deras offer.

Att köpa och sälja varor på andrahandssajter har kanske de allra flesta av oss gjort. Begagnathandeln växer för varje år och den spås en lysande framtid på bekostnad av den traditionella handeln. Allt i takt med att trender som hållbarhet blir allt starkare. 

Händer som håller i ett betalkort i ena handen och trycker på tangentbord med andra.

Så undviker du att bli utsatt för kortbedrägerier

Varför råna banker eller personer när man enkelt kan stjäla pengar på nätet? Privata kortuppgifter är hårdvaluta för kriminella. Men det går att undvika att bli deras byte.

Men där pengar och varor byter ägare är det ofrånkomligt att också kriminella flockas. 

På Sveriges största köp- och säljsajt, Blocket, med cirka fem miljoner besök i veckan, granskas alla annonser av säkerhetspersonal innan de publiceras på sajten.

– Ser vi något som väcker vårt intresse görs en kontroll av annonsören eller så begär vi dokumentation för den vara som ska annonseras ut, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket som tidigare jobbat som polis.

Förskottsbetalning – vanligast bedrägeriformen på Blocket

De bedrägerier som sker på just Blocket handlar nästan uteslutande om att bedragarna försöker få sina offer att betala i förskott – antingen hela köpesumman eller en del av den. Thomas Bäcker avråder starkt från all form av förskottsbetalning. 

– Sen finns det en uppsjö av olika varianter och sätt att förfina den bluffen och de går mer eller mindre alltid ut på att bygga upp ett förtroende hos offret som ska göra att denne fullföljer förskottsbetalningen, säger han. 

Thomas Bäcker,
kundsäkerhetschef på Blocket.

Förutom att bedragarna vill ha betalt i förskott riktar de också ofta in sig på affärer där varor ska skickas. De flesta bedragare vill helt enkelt inte träffa sin offer eftersom det innebär större risker. 

Eftersom säljannonserna som läggs upp på Blocket kontrolleras har företaget också märkt en ökning av bedrägerier riktade mot de köpare som själv efterfrågar en speciell vara. Bedragarna i de fallen säger sig då ha just det som köparen letar efter – och vill ha betalt i förskott. 

Många människor som blivit lurade säger: "Jag har gjort så här 100-tals gånger och det funkar jättebra". Men så den 101:a gången går det fel.

Thomas Bäcker

Att människor faller offer för den här typen av bedrägerier handlar enligt Thomas Bäcker om att vi i grunden har en stark tilltro till varandra - och att den övervägande majoriteten av alla köp- och säljaffärer fortlöper utan problem. 

Oroar du dig för bank-id-bedrägerier? Så här får du koll!

Så kallade bank-id-bedrägerier når ständigt nya rekordnivåer. Och nej, det är inte bara äldre som blir lurade. Så här går det till – och så skyddar du dig.

– Många människor som blivit lurade säger: "Jag har gjort så här 100-tals gånger och det funkar jättebra". Men så den 101:a gången går det fel, säger han. 

Använd alltid säkra betaltjänster när

Vid sidan av Blocket sker andrahandsmarknaden på nätet i dag på en uppsjö av olika sajter och tjänster. Att gå igenom dem alla är omöjligt, men för att undgå att bli lurad finns det generella tips som är bra att ha koll på.

Ett sådan är att alltid använda sig av säkra betaltjänster när man gör affärer. 

Då sker betalningen via en mellanhand och ofta ingår också skydd för både köpare och säljare och båda parterna måste ofta verifiera sig genom någon form av e-legitimation, som Bank-ID.

Jan Olsson, kriminalkommissarie på nationellt IT-brottscentrum, tycker att det alltid ska vara köparen som väljer betaltjänst.

Jan Olsson, kriminalkommissarie
på nationellt IT-brottscentrum.

– Bedragarna kan säga: "Vi kör via Paypal, jag skickar dig länken". Men länken du får kan var en falsk betalsida som ser ut som Paypals äkta, säger han. 

När det gäller betaltjänster är det viktigt att du som köpare har satt dig in i hur tjänsterna fungerar och att du känner dig bekväm med dem. Det förekommer nämligen att bedragare skapar falska betaltjänster där du både kan bli lurad på dina pengar och dina kortuppgifter.

Se upp vid köp av biljetter

Det finns fler olika typer av andrahandsaffärer där riskerna för att råka ut för bedrägerier är extra stora. Ett sådant exempel är vid köp av biljetter och presentkort. En bedragare kan till exempel ha en äkta biljett i PDF-format som denne kan skriva ut eller mejla till en mängd köpare och på så sätt sälja flera gånger om. Den första köparen som kommer till arrangemanget med biljetten kommer då bli insläppt medan alla andra stoppas.

Ett annat förfarande är bedragare som köper stora mängder biljetter på faktura och sedan säljer dem vidare utan att betala fakturan. Då kan köparen få en legitim biljett som senare förklaras ogiltig. Presentkort i sin tur förfalskas ofta av bedragare. 

Bedragare vill inte vara med på bild så de dyker inte upp utan kommer säga att biljetten redan är såld.

Jan Olsson

Vill man ändå ta risken kan man upprätta ett digitalt köpeavtal som signeras med mobilt bank-id, skulle något gå fel kan personen då spåras. Digitala köpekontrakt är alltid bra att använda. Förutom att det är säkert minskar det även risken för missförstånd i och med att säljare och köpare skriftligen kan komma överens om villkoren för affären.

Använd dig alltid av säkra betaltjänster när du gör affärer på internet. 

Vid biljettköp är det också viktigt att kontrollera med arrangören vad som gäller, ibland är biljetter personliga och då är det inte säkert att någon annan än den ursprunglige köparen kommer in. Köper du av en biljettförmedlingstjänst är det viktigt att du undersöker den tjänsten för att se om den är seriös. Jan Olsson rekommenderar också köpare som handlar om av privatperson att försöka träffa den man köper av och be att få fotografera dennes legitimation innan man betalar.

– Det är helt legitima krav. Bedragare vill inte vara med på bild så de dyker inte upp utan kommer säga att biljetten redan är såld, säger han.

Bostadsbristen utnyttjas av kriminella

Lägenheter är en annan kategori där det alltid gäller att se upp, särskilt när det handlar om de större städerna eller universitetsorter där bostadsbristen är stor. Lägenhetsbedrägerier ökar inför varje terminsstart.

Händer på en laptop, på skärmen syns ett sökfält.

Passa dig för det här när du handlar på nätet

Var åttonde minut – dygnet runt – luras en svensk in i en så kallad prenumerationsfälla. Och det är bara ett sätt som kriminella använder för att lura oss när vi näthandlar.

Bedragare lockar ofta med bilder de stulit från riktiga annonser och försöker sedan få sina offer att betala förskottshyra på ett par månader. Det brukar dessutom vara bråttom och erbjuds därför ingen möjlighet att titta på lägenheten innan betalning. När hyresgästen sen dyker upp med sitt flyttlass bor redan någon i den aktuella lägenheten.

Bedragare lockar ofta med bilder de stulit från riktiga annonser.

För att undvika detta är det viktigt att göra egen research när man ska hyra lägenhet i andra hand. Undersök vem som bor på adressen och ta kontakt med denne, ring även hyresvärden eller bostadsrättsföreningen för att se att allt står rätt till och kontrollera vem som äger lägenheten. Samma sak gäller när det handlar om semesterboende, som också är en kategori som lockar bedragare.

Om du blir kontaktad av påstådda köpare, säljare eller uthyrare från utlandet gäller det överlag att vara extra försiktig

Har du betalat förskottshyran till ett svenskt bankkonto brukar polisen ofta få fast bedragaren genom att ta reda på vem som tecknat kontot hos banken. Svårare är det när betalningen gått till utlandet.

– Det är väldigt vanligt att bedragare säger att de kanske bor i London, men har en lägenhet i Stockholm som de vill hyra ut. Du uppmanas skicka pengarna till personen och han kommer skicka nyckel och kontrakt på lägenhet till dig med en budfirma. Men så blir det inte utan du blir bara av med dina pengar, säger Jan Olsson.

Om du blir kontaktad av påstådda köpare, säljare eller uthyrare från utlandet gäller det överlag att vara extra försiktig. En metod som kan drabba den som exempelvis säljer en bil eller båt är att en person utanför Sverige säger sig vilja köpa varan och sen försöker få säljaren att betala falska frakt- och/eller tullavgifter.

Fordon kan vara en riskabel affär

När det gäller bilar, båtar och andra fordon ska du undersöka att objektet inte är belånat och att det inte medföljer några skulder som parkeringsavgifter eller obetald skatt. Det kontrollerar du hos Transportstyrelsen och Kronofogden. Skulle fordonet vara belånat eller kopplat till skulder kan Kronofogden ha rätt att sälja det, utan att du får någon ersättning för ditt köp.

Givetvis har du också en skyldighet att kontrollera att det du köper inte är stulet. Begär alltid kvitto, särskilt på cyklar, mopeder och elektronik, som är exempel på stöldgods som kriminella ofta försöker sälja vidare. Kontrollera också ram- eller serienummer med polisen så att varan inte är anmäld stulen. Skulle du ha köpt stöldgods måste du ge tillbaka varan till den rättmätige ägaren och du kan dessutom bli misstänkt för häleri.

Andrahandsmarknaden för fordon är överlag en het marknad för kriminella.

En annan bluff som gäller just fordon är så kallade bilförmedlare som ringer upp personer och hävdar att de har en köpare för just den bil och årsmodell som personen har. För att genomföra försäljningen uppmanas säljaren att skriva över sin bil på bilförmedlaren som ska sköta affären. Men någon affär sker aldrig. I stället har personen just skrivit över sin bil på ett bolag som kontrolleras av kriminella.

Andrahandsmarknaden för fordon är överlag en het marknad för kriminella. Var därför alltid på din vakt, googla företagen som är inblandade och gör en rimlighetsbedömning av affären.

Om du utsätts för bedrägerier

Skulle du råka ut för bedragare ska du alltid göra en polisanmälan, ta också kontakt med den andrahandssajt du använt. Är den seriös kan de spara uppgifter som kan behövas för en kommande polisutredningen. Överlag tycker Jan Olsson att de traditionella andrahandssajterna tar sitt ansvar och jobbar hårt för att användarna inte ska bli lurade av bedragare. Men det finns andra köp- och säljplatser på internet där säkerheten inte tycks lika viktig.

– De traditionella aktörerna satsar ganska hårt på att försvåra för bedragarna att agera på sina sidor, och de har säkrare betallösningar, och satsar ordentligt med pengar på det här. Där minskar också bedrägerierna. Men tittar man till exempel på Facebook, där det är gratis att annonsera, de har ju ingen säkerhet överhuvudtaget. Där frodas bedrägerierna, säger han.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn