Minns du porrtidningen i skogen? Idag är porren bara en snabb googling bort och det är framförallt tonårskillar som kollar på porr minst en gång i veckan. Här svarar sexologen Kalle Norwald på vanliga frågor – så att du kan bli bättre rustad att prata nätporr med ditt barn.
Att föreställa sig att ens tonåring porrsurfar kanske inte känns helt bekvämt, men det finns anledning att närma sig den tanken.
Statens medieråds rapport Ungar och medier 2019 visar att det är relativt vanligt att ungdomar tittar på porr, och skillnaden mellan killars och tjejers konsumtion är stor. Det är vanligare att killar tittar på porr flera gånger i veckan.
Rapporten visar också att det sällan är en slump eller olyckshändelse att barnen snubblar över porr, allra vanligast är att de söker upp porren själva. Snittåldern för när barn aktivt söker efter porr för första gången är 12 år för killar och 13 år för tjejer, visar en avhandling från Uppsala universitet. Kort sagt kommer en ganska stor del av våra tweenies och tonåringar i kontakt med porr. Och det behöver vi vuxna förhålla oss till.
Svar på vanliga frågor om nätporr
Sexologen och terapeuten Kalle Norwald svarar här på vanliga frågor om nätporr.
Hur påverkas barn av att titta på porr på nätet?
Det har inte funnits tillräckligt länge för att man ska veta säkert hur barn påverkas på längre sikt. Jag har läst många studier och det jag tagit med mig är att alla reagerar på porr, men alla reagerar olika. Vissa känner äckel, rädsla, ilska. Andra upplever glädje och nyfikenhet. En del tycker att det är avskyvärt men upplever ändå att det pirrar i könet.
Hur kommer det sig att barn söker efter porr?
Barn är i grunden nyfikna. Vi har ofta svårt att prata om sexualitet och barn i samma kluster men faktum är att vi alla är lustdrivna varelser. Barn har ett behov av att utforska känslor som rör lust och sexualitet.
Många föräldrar är oroliga och tror att de skyddar sina barn genom att inte prata om det.
Kalle Norwald
Varför har vuxna så svårt att prata om det här?
Porr är väldigt politiskt laddat och väcker starka känslor. Många föräldrar är oroliga och tror att de skyddar sina barn genom att inte prata om det, de tror att de kan uppmuntra barn till att söka efter porr om de tar upp ämnet. Men det har visat sig att det här är värt att prata om.
När är det ett bra tillfälle att prata? Ska man ta "det stora porrsnacket" eller dela upp det?
Jag tror på att ta det vart eftersom. Att sätta sig med en 12-åring och helt plötsligt vilja prata om porr kan landa fel. Men om man har en löpande diskussion om samtycke, integritet och relationer finns det förutsättningar att öppna upp för diskussioner som rör nätporr. Det gäller också att vi tidigt sätter oss in i och är delaktiga i vad barnen gör på nätet. För oss vuxna är internet ofta något som händer "vid sidan om" men för barnen är internet en integrerad del av livet.
Hur gör man om man upptäcker att ens barn porrsurfar?
Om vi viker för svåra frågor för att det känns obekvämt sviker vi våra barn. Vi föräldrar måste kunna ta diskussioner om annat än godis och skärmtid. Ett tips är att utgå från din egen upplevelse och vara ärlig kring den. Berätta om du tycker att det känns jobbigt att barnet kollar på porr. Förklara att ditt jobb är att ta hand om barnet och att det är viktigt att kunna prata om det här. Utgå sedan från barnets funderingar och uppmuntra vidare samtal.
Kan ungdomar skilja på porr och sex i det verkliga livet?
Ja, många studier tyder på att de fattar att det är fiktion. Barn är mycket smartare än vi ger dem kredd för. Men det betyder inte att vi ska lämna dem ensamma. Det är många barn som vill ha den här typen av samtal, och då kanske framförallt prata om sexualitet och relationer.
Porren sägs bli allt grövre, hur påverkar det?
Jag är inte så säker på att det stämmer. Mariah Larsson som är professor i filmvetenskap har tittat på mycket porr från 70-talet i sin forskning och även då fanns porr som idag anses grov. Sen är det alltid svårt att definiera vad som egentligen är "grov" porr. Jag tror snarare att det är tillgängligheten till porren som har blivit större än tidigare. Det som har hänt är också att det är de mest våldsamma exemplen som lyfts i debatten.
Finns det risk att barn som tittar mycket på porr begår sexuella övergrepp?
Generellt sett nej. När videoapparaterna flyttade in i våra hem trodde vi att våldet skulle flytta in i vardagsrummet, så blev det inte. Det finns ingen evidens för teorin att porr skulle skapa gärningspersoner. Det man har sett är att de som riskerar att begå övergrepp är barn som inte har skyddsnät, ofta handlar det om pojkar som inte fått uppmärksamhet av sina föräldrar, barn som visar aggressioner och bristande impulsförmåga. Det är samma barn som riskerar att utveckla andra typer av negativa beteenden. Det här ger ytterligare argument för att förebyggande arbete behövs i tid.
Om man är orolig för ens barns porrkonsumtion, vilka varningstecken ska man leta efter?
Om du märker att barnet plötsligt får ett översexualiserat aggressivt språk eller leker sexualiserade lekar. Här är det viktigt att ta några djupa andetag, ilska skapar inte samarbete. Försök närma dig samtalet på barnets nivå. Fråga var barnet har lärt sig det där ordet och markera att det inte är ord ni använder. Försök ta reda på om beteendet kommer från nätet eller skolan. Om barnet är utsatt eller om hen utsätter andra.
Kan det finnas positiva sidor av porrtittandet, att unga kan utforska sin sexualitet?
Jag tror inte att jag har träffat någon som tycker att barn ska titta på porr. Pornografi är helt enkelt inte för barn. Men det man har sett är att det kan upplevas positivt för personer med normbrytande sexualitet, till exempel personer inom hbtq-spektrat. När man pratar om porr tänker man ofta på den heterosexuella porren. Men det finns porr för allt, vad du än har för nisch eller fetisch, och det kan vara spännande att utforska.
Kan man inte bara förbjuda barnen att kolla på porr?
Det är svårt med förbud. Det är lite samma sak som att tänka att porrfilter ska skydda barn från porr, det fungerar inte särskilt bra. Vad händer om vi förbjuder och de kollar ändå? Då lär de inte vända sig till dig om det dyker upp frågor eller obehagliga känslor. Det vi behöver problematisera är de normer som porren ger uttryck för. Dessa normer ser vi också i många fler medier såsom tidningar, tv-serier, filmer, litteratur och musik.
Hur kan vi hjälpa barnen att problematisera normer kring kvinnligt och manligt?
Det handlar om att redan från förskoleåldern ge barnen alternativ, när det kommer till allt från leksaker, utklädningsmaterial till transportmedel i lekparken. Och nej, det handlar inte om att tvinga pojkar att leka med Barbie, det handlar om att ge dem alternativet att leka med Barbie. När man som vuxen börjar tänka i de här banorna börjar man ofta rannsaka sig själv och fundera över vad man själv gör som inte är så bra ur ett normperspektiv. När barnen kommer upp i tonåren kan det vara bra att prata om normer och att det är något som finns överallt. Och visa att det finns fler normer än dem som traditionen erbjudit oss.
5 saker om nätporr som är bra för ditt barn att veta:
Porr är inte samma sak som sex
Berätta för ditt barn att verklighetens sex inte brukar vara som på porrfilm. Porr är skapat för att vara upphetsande och för att den som producerar porren ska tjäna pengar. När man tittar på porr kan man få känslan av att alla gillar hårt sex, och att tjejer tycker om när killar slår dem, håller fast dem, eller säger nedsättande saker. I verkligheten är det sällan så. I verkligheten ska sex kännas bra hela tiden för alla som är med. Därför behöver man hela tiden vara säker på att den man har sex med är okej med allt man gör. Det är viktigt att sluta direkt om någon inte verkar vilja fortsätta, och fråga om man är osäker. Annars riskerar man att göra någon illa och att göra något olaglig
Kroppar funkar inte som i porren
Förklara att kroppar varken brukar se ut eller fungera som i porren. Ofta är kropparna i porren opererade och fixade så att de ser ut på ett sätt som väldigt få kroppar gör i verkligheten. De som är med kan ha tagit mediciner för att få stånd eller för att kunna ha stånd längre. Ofta läggs ljudet på i efterhand och sexuella ställningar kan vara arrangerade så att de ser ut att gå smidigare än de gör i verkligheten.
Du behöver inte kolla porr om du inte vill
Ibland kan trycket att kolla på porr kännas stort bland kompisar. Betona att man inte behöver titta om det inte känns bra. Kanske är det fler som inte vill titta men som inte vågar säga något? Om ditt barn säger ifrån kanske det är fler som hakar på.
Viss porr är olaglig
Det är olagligt att sprida porr som visar sexuellt våld eller tvång där någon riskerar att skadas. Det är också olagligt med porr där någon är under 18 år. Man kan anmäla till polisen om man tror att man hittat olaglig porr.
Det finns hjälp för den som tittar för mycket
Om ditt barn upplever att hen tittar på mer porr än hen mår bra av men har svårt att sluta finns det hjälp att få. Ett första steg är att tänka igenom varför och vid vilka tillfällen hen brukar titta på porr. Fundera på om det går att göra något annat istället, som att träna eller spela. Om ditt barn behöver hjälp att sluta titta på porr kan hen vända sig till en ungdomsmottagning.
Källa: umo.se