.FILE 2G 3G 4G 5G
En man sitter i soffan med datorn i knät.

Kom igång med AI – guide för dig som är nybörjare

Är du nyfiken på AI men vet inte riktigt var och hur du ska börja? Du är inte ensam. I den här guiden får du tipsen du behöver för att komma igång.

För många kan AI verka svårt och komplicerat, kanske till och med lite läskigt. Enligt undersökningen Svenskarna och AI har bara 3 av 10 svenskar tagit steget och testat ett AI-verktyg. Hör du till dem som inte provat än? Då är den här artikeln för dig.

Men först, varför ska du ens bry dig om AI? Kort sagt för att AI kommer att påverka ditt liv. AI-revolutionen har likställts med utvecklingen av datorn, internet och mobiltelefonen. Och frågar man Googles VD Sundar Pichai kommer AI till och med påverka mänskligheten mer än elden och elektriciteten. Med mer kunskap om hur tekniken funkar kan du vara med och dra nytta av fördelarna och bli medveten om eventuella risker.

En kvinna sitter på huk vid en laptop och provar ett AI-verktyg.

Vad är AI för något?

Vad är AI för något och hur fungerar tekniken? Är datorn verkligen intelligent på riktigt? Här får du lära dig grunderna om artificiell intelligens.

Vad menar vi när vi säger AI?

AI eller artificiell intelligens är ett samlingsnamn för datorprogram och verktyg som på olika sätt är gjorda för att likna mänskligt tänkande. Det handlar till exempel om att resonera och planera, förstå vanligt språk, känna igen mönster och lägga ihop flera olika intryck för att komma till en slutsats. Med andra ord handlar AI om att göra datorer lite mer mänskliga.

Faktum är att du redan möter AI i din vardag, utan att du kanske tänker på det. Kameran i din smarta mobiltelefon och ditt e-postprogram använder till exempel med största sannolikhet AI. I den här artikeln ska vi fortsättningsvis fokusera på det som kallas generativ AI, alltså verktyg som kan skapa – generera – texter, bilder eller ljud. Det nya som generativ AI skapar, baseras på sådant som AI:n har tränats på.

Gissningsmaskiner som är väldigt bra på att gissa

Det mest kända generativa AI-verktyget är utan tvekan ChatGPT. ChatGPT använder en så kallad språkmodell, en typ av AI som är byggd för att gissa sannolikheten för hur en text ska fortsätta. För att lyckas med det har språkmodellen tränats på en enorm mängd texter som är skrivna av människor. Man kan med andra ord säga att ChatGPT och liknande verktyg är gissningsmaskiner – som ofta är väldigt bra på att gissa. Ofta, men inte alltid. Och det är kanske det viktigaste att ha med sig när man ska börja utforska AI-verktyg.

Precis som en människa som gärna vill vara till lags och svara så bra som möjligt utifrån det man lärt sig kan en chattbott gissa fel, eller till och med ljuga. När en chattbott hittar på och ger osanna svar brukar det kallas för att den hallucinerar. Med andra ord är språkmodeller bra på att imitera mänskligt skrivande, men man ska inte ta det som skrivs för fakta. Den har, till skillnad från en människa, ingen förmåga till källkritik och kan heller inte skilja lögn från sanning.

Låt inte chatten läsa din dagbok

Vi kommer snart till det praktiska. Men på samma sätt som det är bra att sätta mobilen på ljudlöst, ha koll på nödutgångarna och veta var toaletten finns innan man ser en biofilm, så finns det några fler saker som kan vara bra att känna till om AI-verktyg innan du sätter igång.

Några personer står bredvid varandra och tittar på en mobil som en av dem håller i handen.

Vad gör AI med din data?

Den nya AI-tekniken baseras på maskininlärning som behöver enorma mängder data för att tränas upp. En stor del av denna data kommer från nätet, och mycket av den är personlig.

Ur integritetssynpunkt kan det vara värt att tänka på att det du skriver används för att träna AI:n till att bli ännu bättre. Risken att det sitter en människa och läser det du skriver i chatten med syfte att hacka din identitet är i det närmaste obefintlig, men om du är orolig för hur det du delar kommer att användas kommer ett enkelt tips: Dela inte med dig av känslig information som du inte skulle dela någon annanstans, typ din dagbok eller din sjukdomshistoria.

AI kan vara fördomsfull

En annan sak som är bra att ha med sig är att AI:n kan ha fördomar. Om du ber om en bild på en framgångsrik företagsledare kommer du med största sannolikhet få en bild på en vit, medelålders man i kostym. Eftersom AI:ns förslag baseras på den data som den tränats på, har den en tendens att återspegla och förstärka existerande stereotyper.

AI-genererad bild med två vita män i kostym.
Här ber vi om en bild på en framgångsrik företagsledare. AI utgår alltid från data den tränats på, vilket kan förstärka fördomar och stereotyper.

Kom ihåg!

  • AI:n är inget uppslagsverk. Använd den inte som faktabas, det händer att den gissar fel.
  • Håll det privata privat. Dela inte information som du inte skulle dela någon annanstans.
  • AI:n kan vara fördomsfull. Den utgår från den data den tränats på, vilket gör att den riskerar att förstärka kulturella normer och existerande stereotyper.

Läs mer om riskerna med AI i artikeln Vilka risker finns det med AI?

Dags att sätta igång! Men hur börjar jag med AI-verktyg?

Det allra enklaste är att börja med att surfa in på ChatGPT eftersom verktyget är gratis och det går snabbt att komma igång. Här finns även det inbyggda bildgenereringsverktyget Dall-E. Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen, tipsar om att närma sig chatten som man närmar sig en ny bekantskap.

– Tänk dig första mötet med chatten som ett första möte med en främling på nätet. Du kan till exempel börja med att säga något så enkelt som "Hej, hur mår du?".

Människoliknande robotar på rad.
Utställning

AI-historia – artificiell intelligens då och nu

Människan har under hela sin historia fascinerats av intelligens som är konstgjord. Från mytologiska sagoväsen ristade på stentavlor till dagens avancerade AI-teknik som kan hjälpa oss med allt från programmering till recept på pannkakor. Läs historien om AI här.

Porträtt Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.
Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

– En del tror att man behöver kunna programmera för att komma igång. Men idag behöver du inte ens kunna skriva för att använda ChatGPT, det räcker faktiskt att kunna prata, säger Måns Jonasson.

Exempel på hur en vardaglig konversation kan mynna ut i hjälpsamma tips för en som drunknar i äpplen:

Textutdrag från ChatGPT där användaren småpratar om vädret och hur man mår idag.
ChatGPT är utformad för att vara vänlig och hjälpsam.
Textutdrag från ChatGPT där användaren ber om tips på vad man kan göra med äpplen.
Här ett exempel där vi frågar ChatGPT om vad man kan göra med äpplen vilket ger flera tips.

Vad innebär att "prompta" och måste man vara bra på det?

Den text eller instruktion du matar in i verktyget kallas för en prompt. Att ge instruktioner eller ställa frågor kallas alltså för att prompta. Ju bättre du är på att prompta desto mer kommer du att få ut. Men Måns Jonasson understryker att man inte måste vara bra på att prompta för att börja använda AI.

– Jag tycker inte man ska tänka så mycket på hur man promptar. Det viktiga är att man kommer igång och utforskar. Om man inte är nöjd med det svar man får kan man säga det, och be om ett svar på ett nytt sätt.

Ett bra tips är alltså att inte avfärda chattbotten bara för att den inte svarar som du förväntat dig. Om du inte är nöjd kan du faktiskt säga det, chatten kommer inte ta illa upp! Försök i stället förklara närmare vad du vill att chatten ska göra. Och fortsätt ställa frågor tills du är nöjd.

Ett exempel på hur du kan ge nya instruktioner för att komma närmare det du är ute efter:

Textutdrag från ChatGPT där användaren ber ChatGPT att formulera ett krya på dig-meddelande till en kollega och får flera alternativ.
Här ber vi ChatGPT att skriva en kort hälsning till en kollega som är sjuk. Vi får genast lite olika förslag.
Textutdrag från ChatGPT där användaren ber om en kortare variant på meddelandet ovan.
Här ber vi ChatGPT att göra en kortare variant av de tidigare förslagen.
Textutdrag från ChatGPT där användaren ber om ännu fler varianter på ett krya på dig-meddelande.
Här ger vi ytterligare feedback på förslagen och får nya varianter. Så kan man fortsätta tills man får en version man är nöjd med.

Våga testa dig fram

Sammanfattningsvis är det absolut viktigaste tipset för dig som vill komma igång med AI är att vara nyfiken och våga testa dig fram.

En man och en kvinna sitter vid en laptop och genererar ai-bilder tillsammans.
STATISTIK

Svenskarna och AI 2024

Här hittar du siffror och fakta om hur svenskar använder AI – artificiell intelligens 2024. En tredjedel av svenskarna har använt något AI-verktyg, det mest använda är ChatGPT.

– Det är inte farligt, det är tvärtom jätteroligt! Det kan också vara väldigt nyttigt. Fundera på om du har något som du gillar och utgå från det. Du kanske är intresserad av trädgård och undrar vad du ska plantera bredvid din syrén? säger Måns Jonasson.

Med andra ord är det bara fantasin som sätter gränser för vad du kan be AI-verktyget om hjälp med. Här kommer några tips att inspireras av.

Några användningsområden

Text-verktyg:

  • Få inspiration och nya idéer. Skriver du på en roman och har kört fast? Har du fem ingredienser i kylskåpet och vill ha förslag på vad du kan laga till middag? Vill du ha råd om hur du kan få din skoltrötte son att göra läxorna? Eller ska du gå på bröllop och vill ha tips på present? Fråga chatten!
  • Korrläsning. Kopiera in en text och be chattbotten korrläsa.
  • Textförbättring. Be om hjälp att korta, ändra disposition eller göra en text mer lättläst.
  • Gör stödord till begriplig text. Har du varit på föräldramöte eller föreningsstämma och lovat skriva protokoll? Kopiera in dina lösa anteckningar i chatten och be om ett prydligt protokoll.
  • Sammanfattning av text. Behöver du snabbt läsa in dig på ett ämne? Mata in en längre text och be chatten om en sammanfattning.
  • Översättningar. Nyfiken på vad som står i en tysk artikel, utan att kunna tyska? Be chatten om en översättning.

Bild-verktyg:

  • Skapa egna konstverk.
  • Gör bilder till inbjudningar och hälsningar. Till exempel till gårdsstädningen, ett grattiskort eller en kalasinbjudan.
  • Skapa bilder till en presentation.

Exempel på hur du kan formulera en prompt när du vill ha en bild till din dotters dino-kalas:

Textutdrag från ChatGPT där användaren ber ChatGPT att generera en bild till en födelsdagsinbjudan.
Här skapar ChatGPT en bild till en födelsedagsinbjudan.

Eller om du vill säga ett personligt grattis till din motorcykel-älskande kompis:

Textutdrag från ChatGPT där användaren ber ChatGPT att generera en bild till en födelsdagsinbjudan till någon som älskar motorcyklar.
Här ber vi istället om en bild till en 75-åring som älskar motorcyklar.

Eller bjuda in till årets fest:

Textutdrag från ChatGPT där användaren ber ChatGPT att generera en bild till en fest som pensionärsföreningen anordnar.
Och här skapar ChatGPT en bild till en fest som pensionärsföreningen anordnar.

Ofta gratis att utforska

De flesta AI-verktyg kräver att du registrerar dig och skapar ett konto men det betyder inte att du behöver betala för tjänsten. Många erbjuder en gratisversion som ger tillgång till grundläggande funktioner, så att du som användare kan prova verktygen och bekanta dig med dem utan att behöva betala. Som nybörjare kan du alltså testa många av verktygen innan du bestämmer dig för om du vill investera i premiumfunktioner.

Tips på AI-verktyg att börja med

Textverktyg:

  • ChatGPT (OpenAI): Bra påtextgenerering, samtalssimulering, att skriva artiklar, sammanfattningar och e-postmeddelanden. Anpassad för att skapa mänskligt liknande dialoger och lösa problem genom konversation.
  • Gemini (Google): Lättanvänt verktyg som påminner om ChatGPT. Kan skriva olika typer av texter, svara på frågor och skapa kreativa texter.
  • Jasper AI: Bra på marknadsföringsmaterial, copywriting, bloggar och annonser. Passar för företag och marknadsföring.
  • Writer: Enkelt AI-verktyg för att skapa innehåll snabbt med fokus på marknadsföring och kreativt skrivande.

Bildverktyg:

  • Dall-E (OpenAI): Bra på bildgenerering utifrån textbeskrivningar. Passar för kreativa visualiseringar, konstprojekt och grafisk design.
  • Canva: Designverktyg med AI-funktioner som gör det enkelt att skapa grafik, presentationsbilder och affischer. Mer fokuserat på redigering av färdiga bilder än att skapa från scratch.
  • Pixlr: En bildredigerare online som erbjuder AI-drivna verktyg för fotoförbättring och bildkollage.
  • Midjourney: Här kan du skapa detaljerad digital konst, ofta med mer konstnärligt och surrealistiskt fokus jämfört med Dall-E.

Musikverktyg:

  • Udio: Bra på musikskapande och generering av ljudlandskap. Skapar anpassad musik för specifika stämningar eller projekt.Lämpligt för både nybörjare och proffs.
  • Suno: Erbjuder AI-genererad musik med fokus på genre- och stämningsspecifika låtar. Mer avancerade funktioner för att justera ton och struktur.

Videoverktyg:

  • InVideo: Bra på videoredigering och videoproduktion med hjälp av AI. Toppen för att snabbt skapa professionella videor genom mallar och text-till-video-funktioner.
  • Clipchamp: En videoredigerare som erbjuder lättanvända redigeringsverktyg och AI-drivna funktioner för att optimera videokvaliteten.
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-