.FILE 2G 3G 4G 5G

Arpanet

Ämnen

Arpanet var den allra första formen av det vi idag känner som internet. Det skapades av det amerikanska försvarets forskningsorgan och började användas 1969.

Vad är Arpanet och hur skapades det?

Arpanet, som står för Advanced Research Projects Agency Network, var den allra första formen av det vi idag känner som internet. Arpanet skapades av det amerikanska försvarets forskningsorgan, Advanced Research Projects Agency (ARPA), och blev operativt 1969. 

Idén om ett "intergalaktiskt datornätverk" där flera datorer kunde vara uppkopplade mot varandra föddes 1963 av psykologen och datorforskaren J.C.R. Licklider som var anställd på den amerikanska myndigheten ARPA. Myndigheten skapades under kalla kriget som en reaktion på Sovjetunionens rymdprogram. Man ville se till att amerikansk försvarsforskning skulle ligga i framkant och tanken med det nya nätverket var att skapa en stabil kommunikationskanal för den händelse att krig skulle bryta ut och telefonledningar bombas.

När det första meddelandet mellan två datorer skickades den 29 oktober 1969 föddes också det första fröet till dagens internet. Meddelandet som skickas, från en forskargrupp på universitetet UCLA, ledd av professor Leonard Kleinrock till en dator på Stanford University drygt 50 mil därifrån innehåller endast bokstäverna L och O. Forskarna hade tänkt skriva LOGIN men servern kraschade.

1971 skickades det första e-postmeddelandet på Arpanet – från en dator till en annan som står precis bredvid. Fler och fler datorer på amerikanska forskningsanstalter och laboratorium kopplades sedan upp, nätet växte och 1973 var 40 datorer uppkopplade till Arpanet. Samma år kopplades den första utländska datorn upp mot Arpanet utanför USA via satellit. Datorn fanns i Norge och signalen gick via en markstation i Tanum i Bohuslän som skickade dem vidare till Norge. Storbritannien fick en uppkoppling månaden därpå och nätet började växa.

TCP/IP

En viktig förutsättning för Arpanets utveckling är protokollet TCP/IP som börjar användas 1983. Det har skapats några år tidigare av Vint Cerf och Bob Kahn, som båda arbetar på ARPA. Många menar att det är i samband med TCP/IP som internet startar på riktigt. Tidigare har Arpanet byggt på tvåvägskommunikation, men med TCP/IP börjar informationen istället att skickas decentraliserat och uppdelat i små paket. Paketen tar olika vägar genom nätet för att sedan plockas ihop igen hos mottagaren – något som gör att överföringshastigheten ökar markant.

Systemet bygger på att nätverken inte kontrollerar informationen som skickas, vilket är avgörande för framgången med internet.

I samband med detta införs IP-nummer, exakta platsangivelser på internet. Varje apparat som kopplas upp direkt mot internet har ett unikt nummer – det är det som gör att datorer kan hitta rätt när de kommunicerar med varandra. 

Lär dig mer om Arpanet

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-