.FILE 2G 3G 4G 5G

Catfishing

Ämnen

Catfishing är när någon använder sig av en falsk identitet online, med målet att inleda en romantisk eller vänskaplig relation med sitt offer. Personen som gör detta kallas catfish. Syftet kan vara allt från att göra sig mer attraktiv, till att lura sina offer på pengar eller leva ut en sexuell preferens.

Även kallat: Catphish, marionett, sockpuppet

Vad är en catfish?

Catfish kallas den personen som lurar offret genom en falsk identitet på nätet. Ordet kan stavas både catfish (engelska för mal) och catphish – vilket är en sammanslagning av catfish och phishing, som är det engelska ordet för nätfiske.

Ett svenskt ord för catfish är romansbedragare.

En catfish använder sig ofta av bilder på en annan person som sina egna och skapar en berättelse om sig själv som inte alls, eller bara delvis, stämmer överens med verkligheten.

Anledningen att någon ägnar sig åt catfishing kan sträcka sig mellan allt från bekräftelsebehov till grov kriminell brottslighet. Om det handlar om att lura människor på pengar är det en form av romansbedrägeri.

Tecken på att du utsätts för catfishing

Precis som med alla bedrägerier gäller; verkar något för bra för att vara sant är det också oftast för bra för att vara sant.

Här är några varningstecken som är bra att vara uppmärksam på för att upptäcka catfishing, enligt sajten Näthatshjälpen:

  • Att personen är för bra för att vara sann.
  • Att personen är orimligt attraktiv.
  • Att personen dyker upp ur tomma intet.
  • Att personen helst inte vill kommunicera via videosamtal.

Så upptäcker du en catfish

För att avslöja en catfish gäller det att vara källkritisk. Du kan till exempel bildgoogla fotona som personen har på sitt konto för att se om de förekommer på andra konton och sidor.

Var också uppmärksam på språket – känns det konstlat? Upprepas vissa fraser? Testa att googla olika meningar personen använder. Om du hittar samma, eller snarlika meningar, på andra platser är risken stor att personen du pratar med är en catfish.

När det handlar om catfishing i syfte att lura någon på pengar, så kallade romansbedrägerier, utger sig bedragaren ofta för att jobba utomlands som läkare, militär, på en oljerigg eller något annat yrke med hög status och attraktionskraft.

En bra metod för att avslöja en catfish är att föreslå ett videosamtal. Det här vill en catfish aldrig göra. Om den man pratar med ständigt avböjer och slingrar sig från videosamtal är det ett stort varningstecken.

Är catfishing olagligt?

Att utsätta någon för catfishing kan vara ett brott. Beroende på vilken typ av relation ni har inlett kan det ha olika brottsrubricering, till exempel trakasserier eller bedrägeri.

Catfish – dokumentären och tv-serien

​​Användningen av ordet Catfish som benämning på en person som utger sig för att vara någon annan på nätet myntades i en dokumentär med samma namn år 2010.

Dokumentären Catfish skapades av den unge amerikanen Nev Schulman. Han hade själv under en längre tid haft ett förhållande med en kvinna online, som han trodde var i sin egen ålder. När de till slut träffas visar hon sig istället vara i 40-årsåldern och gift.

Dokumentären har följts av realityserien Catfish – the tv-show, som visats på MTV. I den hjälper Nev Schulman andra personer att undersöka om deras nätromans är äkta eller en catfish.

Lär dig mer om catfishing

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-