.FILE 2G 3G 4G 5G

E-legitimation

Ämnen

E-legitimation är en digital id-handling som gör att personer kan identifiera sig mot olika digitala tjänster. Den vanligaste digitala id-handlingen i Sverige är BankID.

Även kallat: eID, e-leg, e-ID

Vad är e-legitimation?

Det är en elektronisk id-handling som kan användas för att identifiera sig på till exempel en webbplats eller när man ringer upp en myndighet eller bank.

Olika typer av digitala id-handlingar

I Sverige finns flera aktörer som erbjuder e-legitimation med kvalitetsmärkningen Svensk e-legitimation. Det betyder att de har granskats och godkänts av staten och därmed fungerar att använda för identifiering hos svenska myndigheter.

För privatpersoner i Sverige finns fyra digitala id-handlingar att välja på:

  • Bank-id (utgiven av bankerna)
  • Freja e-id plus (utgiven av Freja e-id group AB)
  • AB svenska pass (utgiven av Skatteverket)
  • Telia e-legitimation (utgiven av Telia, går inte att skaffa längre men redan utfärdade är giltiga)

Den i särklass vanligaste varianten är bank-id, som ges ut av tio svenska banker. Nästan alla svenskar mellan 18 och 67 år har ett Bank-id, enligt undersökningen Svenskarna och internet.

Legitimation i mobilen

Mobilt bank-id är en legitimation i form av en app i mobiltelefonen eller surfplattan. Det är den vanligaste formen av bank-id. 2021 använde nio av tio svenskar över 18 år mobilt bank-id. Nära hälften uppgav att dem använde mobilt bank-id varje dag.

Det går också att ha bank-id på ett kort med en kortläsare eller i ett program i en persondator.

Hur används en e-legitimation?

När du ska identifiera dig online och visa att du är du behöver du ha en digital id-handling, precis som du behöver ett fysiskt id-kort, körkort eller pass när du identifierar dig på plats fysiskt. Det är en värdehandling och det är därför viktigt att du skyddar den.

Hur skaffar jag en e-legitimation?

För att skaffa den vanligaste digitala id-handlingen, bank-id, ska man vara kund i någon av de anslutna bankerna och ha ett svenskt personnummer. Ansökningsprocessen ser olika ut hos de olika bankerna.

För att skaffa Freja e-id ska man ha ett svenskt personnummer eller styrkt samordningsnummer och inneha en giltig id-handling.

E-legitimationen från AB svenska pass finns på ett id-kort som ges ut av Skatteverket. För att kunna skaffa det krävs att man är folkbokförd i Sverige, har fyllt 13 år och kan legitimera sig. Ansökan görs hos Skatteverket.

På sidan Elegitimation kan du läsa mer om hur du går till väga för att skaffa de olika formerna av e-legitimation.

Är bank-id och e-legitimation samma sak?

Nej, det är inte samma sak. E-legitimation är ett samlingsbegrepp för olika former av digital identifiering. Bank-id är en av flera e-legitimationer som finns att välja på. Det är den i särklass vanligaste e-legitimationen.

Vad är skillnaden på en e-legitimation och ett lösenord?

Skillnaden på att identifiera dig med en digital id-handling eller med ett lösenord handlar i grunden om hur man från början säkerställer att just du är du – eller inte.

En e-legitimation säkerställer att den som identifierar sig faktiskt är just den personen, medan ett lösenord inte är fastställt till en särskild identitet.

En tjänst som kräver identifiering via en digital id-handling säkerställer alltså att det är just du som skapar eller loggar in på kontot.

När ett konto skapas med användarnamn och lösenord, till exempel på Facebook eller någon annan digital tjänst, kan i praktiken att vem som helst utge sig för att vara någon annan och skapa ett konto i dennes namn.

Vad kostar en e-legitimation?

E-legitimation på fil, som till exempel bank-id, är oftast gratis att skaffa. Kortvarianten, som till exempel den som utfärdas av Skatteverket, kostar normalt pengar och fungerar också som fysisk id-handling.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-