.FILE 2G 3G 4G 5G

Hackare

Ämnen

Hackare syftar idag vanligen på en datorkunnig person som använder sina kunskaper för att bryta sig in i och sabotera olika datorsystem.

Även kallat: Hacker

Vad är en hackare?

I media används benämningen framför allt om personer som begår datorrelaterade brott. En hackare är då en person som utnyttjar sårbarheter för att ta sig in i olika datorsystem. Ibland är syftet bara att visa att det går, och att jävlas – men ofta utförs attackerna för att komma över information eller pengar.

Många länder använder sig av hackare inom underrättelseverksamheten för att ta sig in i system de inte är välkomna i. Det kanske mest kända exemplet är de ryska hackare som, under det amerikanska presidentvalet 2016, bröt sig in i de politiska partiernas datorsystem och stal mejl. Mejlen publicerade de sedan i syfte att destabilisera det amerikanska politiska systemet.

Men ordet hackare är också en benämning på datorintresserade och kunniga personer som inte använder sina kunskaper till något brottsligt. I den här kontexten är en hackare helt enkelt en skicklig programmerare.

När hackerkulturen växte fram, i samband med att persondatorerna blev vanliga under 1980- och 90-talet, var hackarna ofta visionärer med en tro på den nya teknikens möjlighet att vara ett verktyg för att förändra samhället till det bättre. Den här typen av personer är ofta starka förespråkare av öppen källkod och fri tillgång till information.

Olika typer av hackare

För att beskriva hackers med olika syften pratar man inom hackerkulturen om "hattar" i olika färger. Det finns svarta, vita och grå hattar (från engelskans black hat hacker, white hat hacker och grey hat hacker). Enkelt förklarat beskriver det onda, goda och mellangoda/-onda hackare.

En hackare med svart hatt är en person med ont uppsåt som gör intrång i olika datorsystem för att sabotera och stjäla hemligheter eller pengar.

En hackare med vit hatt använder istället sina kunskaper till att hjälpa organisationer att skydda sig, till exempel genom att upplysa om säkerhetshål. Ett annat namn för den här typen av hackare är etisk hackare.

En hackare med grå hatt bryter ibland mot lagen, men avsikten är sällan lika illvillig som hos en en black hat hacker. Syftet är snarare att ställa till oreda, busa och visa sig duktig.

Ordet hackares ursprung

Uttrycket "hacker" verkar ha använts för första gången på det amerikanska tekniska universitetet MIT – men inte i datorsalen utan i deras modelljärnvägsklubb. 1955 dyker ordet upp för första gången nedskrivet i klubbens protokoll, och verkar ha beskrivit någon som fixat med modelljärnvägens elektriska tågväxlar. Innebörden blev alltså ungefär "en person som jobbar väldigt hårt med någonting".

Från MIT spred sig ordet hacker i den betydelsen, och när datorer blev mer populära började ordet användas om datorintresserade som satt uppe länge om kvällarna och arbetade med datorn.

När medierna snappade upp ordet började det användas för att beskriva människor som använde sina datorkunskaper för att tränga sig in i olika system. En film som troligen bidrog starkt till att sätta bilden av en hackare till en ung datorintresserad kille är Wargames som kom 1983. I filmen hackar sig huvudpersonen in i den amerikanska militärens datorsystem och orsakar nästan ett kärnvapenkrig.

Vad är en hacktivist?

Hacktivist är en benämning på hackare som (enligt dem själva) jobbar för en god sak och gör datorintrång och saboterar webbsidor eller system som de tycker är fel.

Det kanske mest kända exemplet på hacktivister är det löst sammansatta nätverket Anonymous.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-