Ämnen
-
AI – artificiell intelligens
Grundkurs i AI
-
Föräldraskap
Lär dig mer om barns digitala liv
-
-
Integritet
Få kontroll över ditt digitala jag
-
Källkritik
Tänk efter innan du delar
-
Näthat och yttrandefrihet
Håll tonen i diskussionen
-
Så funkar internet
Få koll på tekniken och styrningen
-
Säkerhet på nätet
Artiklar, guider och snabbkurser
Internet of Things är ett begrepp som beskriver hur alla möjliga prylar, från bilar och hushållsapparater till vattenspridare och katthalsband, kopplas upp mot internet.
Även kallat Sakernas internet eller IoT
Vad är Internet of Things?
I många hem, och på andra platser i vår omvärld, finns det idag smarta prylar. Det kan till exempel vara belysning som kan styras av rörelsesensorer, eller brandvarnare som är uppkopplade mot internet. Eftersom de är uppkopplade kan de smarta prylarna kontrolleras och styras via nätet. De kan också ibland utbyta data och kommunicera med varandra. Alla dessa uppkopplade saker tillhör det som kallas Internet of Things, eller Sakernas internet.
Utvecklingen av Internet of Things ökade i snabb takt under 2010-talets senare hälft med allt fler uppkopplade prylar. Undersökningen Svenskarna och internet visade 2018 att hälften av svenskarna hade minst en uppkopplad sak i sitt hem och 2022 var samma siffra 74 procent. Undersökningen visade också att 2022 avstod var tionde svensk från att använda uppkopplade prylar av oro för att bli avlyssnade eller filmade i sitt hem.
Termen Internet of Things myntades 1999 av den brittiske entreprenören Kevin Ashton för att beskriva ett system där internet är anslutet till den fysiska världen via sensorer.
Risker med Internet of Things
Även om smarta prylar i hemmet på många sätt förenklar vardagslivet för många så kan de även innebära vissa faror. En risk är att smarta prylar med låg grad av säkerhet kan utnyttjas av cyberkriminella som letar efter sårbarheter. Uppkopplade kylskåp, eller andra produkter, kan hackas på samma sätt som en dator eller en mobil och kan därmed utnyttjas av kriminella. Förslag har därför framförts om att IoT-produkter borde säkerhetsmärkas på samma sätt som det finns elsäkerhetsmärkningar.
I oktober 2016 genomförs den då största överbelastningsattacken i internets historia med hjälp av hundratusentals uppkopplade prylar som kapats av hackare. Attacken drabbade främst amerikanska mediesajter, men även den svenska regeringens webbsajt. Attacken var ovanlig på så vis att nätverket som användes var ett nätverk som bestod av kapade hushållsapparater och liknande. Ofta märkte inte ens apparaternas ägare att deras prylar var en del av den största attacken i internets historia.