.FILE 2G 3G 4G 5G

Smarta prylar

Ämnen

Smarta prylar är elektronikprodukter som kan kommunicera med varandra, ofta via internet.

Även kallat: IoT, internet of things

Vad är "smart" i smarta prylar?

I hemelektroniksvärlden används termen smart för att beskriva en produkt som kan kommunicera med andra produkter. Smarta produkter är oftast uppkopplade mot internet och kommunicerar med andra smarta produkter via molntjänster.

Det som på svenska kallas "smarta prylar" är därför i stor utsträckning samma produkter som på engelska kallas Internet of Things (förkortas IoT). Det finns dock även smarta produkter som kan kommunicera med varandra utan att vara uppkopplade mot internet, till exempel via Bluetooth.

Dessa produkter blev ursprungligen populära inom hemautomatisering. Övervakningskameror, fjärrströmbrytare och mediaspelare var några av de första produkttyperna som smartifierades. Produktkategorin har med åren växt. Idag är det rent av svårt att hitta en ny teve som saknar smarta funktioner för att kunna spela upp videoklipp eller reglera volymen med mobilen. Till och med vitvaror såsom tvättmaskiner och torktumlare smartifieras i allt större utsträckning. Det är praktiskt för att exempelvis kunna se när tvätten är klar eller för att kunna starta torktumlaren när elen är som billigast.

I kategorin smarta prylar brukar också kroppsburen elektronik räknas in. Där finns bland annat smarta klockor, uppkopplade stegräknare och sömnmätare. Medicinsk utrustning, exempelvis blodsockermätare, smartifieras också i allt större utsträckning.

Riskerna med smarta prylar

Alla smarta produkter innehåller en liten dator. Denna dator kör en programvara som, likt all annan programvara, behöver underhållas. Om programvaran inte underhålls kan smarta funktioner sluta fungera.

I värsta fall upptäcks det sårbarheter i den föråldrade programvaran som låter angripare infektera de smarta prylarna. Flera av de stora botnäten som angripare använder för att överbelastningsattackera webbplatser består i själva verket av infekterade smarta enheter. Dessa sitter hemma hos privatpersoner som helt ovetandes utnyttjas i överbelastningsattacker. Det är därför viktigt att regelbundet uppdatera programvaran i alla dina smarta produkter framförallt smarta prylar som går att komma åt över internet.

Tyvärr slarvar många produkttillverkare med underhållet av sina produkter. Även om produkterna är byggda för att hålla i flera decennier händer det ofta att produkttillverkarna slutar underhålla programvaran efter bara några år.

Ett annat problem som smartifieringen av produkter orsakar är relaterat till den personliga integriteten. Dessa prylar får tillgång till en mängd personlig data, och som vanlig användare kan det vara svårt att se vad som händer med den datan. Förr i tiden kunde digitala vågar spara ägarnas viktkurvor lokalt i vågen. Nu sparas den datan på tillverkarens molntjänst. Förr i tiden navigerade robotdammsugare med hjälp av enbart sensorer. Nu kartlägger robotdammsugare hemmen och laddar upp inskannade planlösningar till tillverkaren.

Håll smarta prylar säkra

  1. Koppla inte upp smarta prylar mot hemnätverket eller din mobil i onödan. Stäng av de smarta prylarnas wifi- och Bluetooth-anslutningar om du inte vill dra nytta av de smarta funktionerna.
  2. Installera säkerhetsuppdateringar till alla uppkopplade prylar på regelbunden basis.
  3. Koppla bort smarta prylar från nätverket när de slutar underhållas. Ifall en produkt inte har fått en ny programvara på över ett år är det ett tecken på att produkten har slutat underhållas. Kontakta produkttillverkaren vid tveksamhet.
  4. Läs noggrant igenom vilken data som en smart produkt samlar in. Godkänn endast avtal du är bekväm med.
  5. Välj med fördel smarta prylar som kommunicerar via molntjänster som stödjer så kallad end-to-end-kryptering eller zero-knowledge-kryptering. Då skyddas datan och enbart du kan komma åt din egen data (inte ens de som driver molntjänsten kan komma åt den).
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-