.FILE 2G 3G 4G 5G

Molntjänst

Ämnen

En molntjänst är en it-tjänst som tillhandahålls över internet. Det kan till exempelvis vara lagring och möjlighet att dela materialet med andra över internet. I och med att filerna lagras i molnet måste inte användaren lagra dem lokalt på en dator. 

Även kallat: Datormoln, cloud computing (engelska)

Vad är en molntjänst?

Molntjänster innebär att en leverantör tillhandahåller exempelvis programvara, lagring och möjlighet att dela material med andra över internet. 

En fördel med att använda molntjänster är att du som användare inte själv behöver uppdatera, installera eller ta säkerhetskopior av din data (så länge du använder den specifika molntjänsten). Det sköter leverantören av molntjänsten åt dig. Dessutom får du som användare åtkomst till tjänsterna och filerna från olika enheter, till exempel dator, mobil och surfplatta – så länge du har en uppkoppling. 

Genom att använda molntjänster behöver ett företag ingen egen server för att köra sina system och du själv behöver inte lagra alla dina filer på hårddisken.

Att använda en molntjänst innebär också att du och dina vänner eller kollegor inte heller behöver mejla tunga filer fram och tillbaka. I molnet är dina filer tillgängliga för alla som fått behörighet att nå dem, något som du som privatperson eller företagare styr över. 

En annan fördel med molntjänster är att all din information, till exempel dina bilder, sannolikt finns kvar även om din mobiltelefon skulle gå sönder eller bli stulen. 

De flesta smarta produkter, det som brukar kallas sakernas internet, är också kopplade till en molntjänst. Det är genom en sådan tjänst du kan styra dina smarta prylar som till exempel ett digitalt lås, även när du inte är hemma.

 Säkerhetsrisker med molntjänster

Hur säkra molntjänsterna är beror både på leverantören och på hur du använder tjänsten. Att lägga information i molnet innebär att både  användare och företag delvis förlorar kontrollen. Din IT-säkerhet beror inte längre enbart på dig eller den egna verksamheten utan är också beroende av aktörerna som erbjuder molntjänsterna. Sker det ett intrång hos molnleverantören kan de som gör intrånget potentiellt komma åt din information. 

I teorin ska ingen på molnföretaget titta på dina filer, men det finns inget som hindrar dem från att ändå göra det. Ur en integritetssynpunkt kan molntjänster därför vara problematiskt.

Undvik därför att lagra känsliga personuppgifter i molnet. Alltifrån jobbfiler till familjens budget och kopior av viktiga papper som kan göra dig sårbar för identitetsstöld eller utpressning.

Välj rätt molntjänst

När du ska välja en molntjänst är det viktigt att du väljer en som betraktas som säker. Det är bra att försöka sätta dig  in i om företaget du använder behandlar din information säkert. 

Delar de med sig av dina data till andra företag och vilken tillgång har leverantörens anställda till kundernas data? Fundera på vad som är viktigt för dig och välj tjänst därefter.

Molntjänsternas historia

En av de första molntjänsterna lanserades av Amazon år 2002, i syfte att effektivisera sin egen verksamhet. 2006 bjuder de in andra företag att använda deras datorer, mot betalning och idag är Amazon Web Services en av världens största leverantörer av molntjänster. 

2011 lanserar Apple sitt Icloud, som bland annat låter Iphone-användarna spara bilder och filer på nätet istället för i sin telefon. Och efter det har molnet tagit över kontrollen av en stor del av världens samlade data. Internet stod 2018 för en tiondel av jordens energiförbrukning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-