.FILE 2G 3G 4G 5G

QR-kod

Ämnen

En QR-kod är ett tvådimensionellt rutmönster som används för att lagra information som sedan går att få fram genom att scanna QR-koden. Vanliga användningsområden är till att lagra adressen till en specifik webbplats och kontaktuppgifter.

Vad är en QR-kod?

QR-koden är en så kallad rutkod för optisk avläsning (till exempel med en kamera) och kan läsas av i två riktningar; uppifrån och ner samt från vänster till höger. Detta gör att QR-koden kan lagra betydligt mer information än den traditionella och endimensionella streckkoden, som endast kan läsas uppifrån och ner.

Informationen en QR-kod kan lagra kan vara webbadresser, telefonnummer eller meddelanden som kan innehålla upp till 4 000 tecken med text.

Vad betyder QR?

QR är en förkortning för engelskans quick response – snabbt svar – och syftar på att QR-koden snabbt ger den som scannar tillgång till informationen som finns lagrad på den.

QR-kodens uppbyggnad

Bild från Wikipedia

Rutmönstret i QR-koden representerar binära koder. De här kan tolkas av appar eller med hjälp av kameran i en mobiltelefon för att visa den information som lagrats i koden.

Vanlig information som QR-koden används för att lagra är URL:er (adresser till webbplatser) och kontaktuppgifter.

En QR-kod känns igen och identifieras av till exempel din mobiltelefon, med hjälp av de tre identiska fyrkanterna som alltid finns i tre av QR-kodens hörn. Dessa talar om för läsaren vilken yta som ingår i QR-koden

Den fjärde mindre fyrkanten som alltid finns någonstans nära det nedre högra hörnet talar om i vilken riktning avkodningen ska ske och säkerställer att QR-koden kan läsas även om den är sned eller vikt.

Den streckade linjen på QR-koden anger upplösningen.

Skillnaden mellan en QR-kod och en streckkod

En streckkod kan endast avläsas uppifrån och ner och information kan endast vara numerisk, alltså innehålla siffror.

QR-koden kan avläsas i två dimensioner och på så sätt lagra mer information på samma yta som en streckkod. En QR-kod kan också visas flera typer av information. Utöver siffror kan QR-koden visa bokstäver och tecken. Det är detta som gör att den till exempel kan användas för att lagra webbadresser.

Hur scannar jag en QR-kod?

QR-koder scannas (avläses) med hjälp av QR-läsare. Det enklaste sättet att scanna en QR-kod är med hjälp av en vanlig mobiltelefon. De allra flesta smarta mobiler och en del surfplattor har nämligen en inbyggd QR-kodsläsare i kameran.

Så här scannar du en QR-kod med hjälp av mobilen:

  • Öppna mobiltelefonens kamera
  • Håll upp mobiltelefonen så att QR-koden syns på skärmen.
  • QR-kodens uppgifter visas nu direkt på skärmen. Det kan till exempel vara en webbadress som du kan klicka på för att komma till en webbplats. I det fallet öppnar telefonen din webbläsare och tar dig till rätt webbadress. Använder du QR-koden för att identifiera dig med mobilt Bank-ID öppnas ofta Bank-ID-appen automatiskt när du scannar QR-koden.

Bedrägerier med QR-koder

Det förekommer att kriminella använder QR-koder för nätfiske genom att skapa falska QR-koder som länkar till falska webbplatser eller skadlig kod.

Som användare gäller det att vara uppmärksam. När man scannar en QR-kod med till exempel mobilkameran visas länken som en QR-kod lagrar på telefonens skärm. Bedragare använder sig vanligen av förkortningstjänster för domännamn, till exempel bit.ly, där det ursprungliga domännamnet görs om till ett kortare.

För att undvika att bli lurad av falska QR-koder ska du kontrollera webbadressen i webbläsaren den öppnas i. Detta för att säkerställa att QR-koden verkligen tagit dig till den webbplats du förväntade dig.

Om QR-koden leder till en nedladdning av ett program bör du alltid kontrollera att programmet faktiskt utvecklats av företaget vars annons eller information som tog dig dit. Det här görs enklast genom att läsa betyg och recensioner i app-store.

Hur skapar man en QR-kod?

QR-koder är enkla att skapa med hjälp av appar till din mobiltelefon, eller på olika sidor på nätet.

De här tjänsterna genererar färdiga QR-koder baserat på den information du anger att du vill att QR-koden ska innehålla, som till exempel adressen till en webbplats.

Den färdiga QR-koden sparas sedan ner till din dator eller telefon som en bild som sedan till exempel kan laddas upp på en webbplats eller skrivas ut på papper och sätta upp.

QR-kodens historia

QR-koden skapades 1994 av det japanska företaget Denso Wave, ett dotterbolag till Toyota, och började tidigt användas av fordonsindustrin för att effektivisera produktion och transporter. Skaparen ​​Masahira Haro har berättat att han fick idén från det japanska brädspelet Go.

Denso Wave tog inte patent på QR-koden utan gjorde den tillgänglig för alla att använda genom att släppa den som öppen källkod. Istället tjänade företaget till en början pengar på att sälja enheter som kunde scanna QR-koderna.

2002 kom den första mobiltelefonen som kunde läsa QR-koder och i slutet av 2000-talets första decennium lanserade Apple sin Iphone som hade en QR-läsare. När konsumenter nu fick ett enkelt sätt att läsa av QR-koder insåg företag och organisationer potentialen. Idag används QR-koder i allt från marknadsföringskampanjer till informationsskyltar på museer.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-