.FILE 2G 3G 4G 5G

Router

Ämnen

En router är en enhet som kopplar ihop och skickar information mellan olika nätverk. Till exempel mellan internet och ditt hemmanätverk, så att du kan surfa trådlöst.

Vad är en router?

En router kan beskrivas som navet i ett nätverk, till exempel ditt egna hemmanätverk. Den distribuerar och skickar information mellan internet och uppkopplade enheter på ett lokalt nätverk – till exempel datorer, mobiler och surfplattor i ditt hem. Routern sitter vanligen i det modem du ansluter till din fasta internetuppkoppling i väggen. 

Olika typer av routrar

Beroende på vilken typ av bredband du har behövs olika typer av routrar. Det finns till exempel en sorts router för fiberanslutning och en för mobilt bredband. 

När du använder internet i hemmet är det routern som skickar vidare information till din internetoperatör. Internetoperatören har i sin tur större och kraftigare routrar som skickar informationen vidare ut på internet och sedan tillbaka till dig. 

Säkerhetsrisker med din router

Med smidigheten och enkelheten vi får av trådlösa nätverk kommer också stora säkerhetsrisker. 

Precis som datorprogram kan innehålla säkerhetshål kan din trådlösa router göra det. En router som hackats kan smitta alla datorer som ansluter till den med skadlig kod, snappa upp lösenord och skicka dig till bedragarens sida i stället för bankens när du ska logga in. 

När du får hem en ny router är det viktigt att du loggar in, ändrar standardlösenordet och ser till att eventuell möjlighet att fjärrstyra routern är avslagen. 

Så gör du för att logga in på din router

Oavsett vilket märke du har på din router loggar du in med hjälp av en vanlig webbläsare. Det vanliga är att du kommer till inloggningssidan antingen genom att skriva in 192.168.1.1 eller 192.168.0.1 i webbläsarens adressfält.

Du behöver också regelbundet komma ihåg att uppdatera din router. För att göra det krävs ofta att du aktivt loggar in och hämtar hem uppdateringar. Försök ha som vana att logga in på din router varje månad för att titta efter uppdateringar.

Processen skiljer sig alltså från hur vi uppdaterar våra datorprogram. Där blir vi påminda och kan slutföra uppdateringen oftast med bara något musklick.

Placering av router

För att få så bra uppkoppling som möjligt på ditt trådlösa nätverket med router är det viktigt att du placerar routern centralt i hemmet. Routern skickar ut den trådlösa signalen åt alla håll. 

Om inte den medföljande nätverkssladden räcker går det att köpa längre i elektronikbutiker.

Förstärka router med repeaters

För att få bättre wifi-anslutning hemma går det att köpa förstärkare, så kallade repeaters, som är små apparater som plockar upp signalen från din router och skickar den vidare till delar av din bostad som routern inte annars når. En nackdel med repeaters är att du kan tappa lite av signalstyrkan vilket kan medföra lägre surfhastigheter. 

Förstärka router med ett Mesh-nätverk

Ett Mesh-nätverk liknar repeaters men använder en annan teknik där du har flera olika routrar som alla skickar ut en lika stark signal. Mesh-nätverk är ofta något dyrare men gör att du inte tappar någon signalstyrka.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-