.FILE 2G 3G 4G 5G

Spionprogram

Ämnen

Spionprogram är en samlingsterm för olika skadeprogram som stjäl information. Det finns flera olika typer av spionprogram som är utvecklade för olika ändamål, en del av dem har fått egna namn, till exempel keylogger och stalkerware.

Även kallat spyware, spionapp, keylogger, stalkerware och infiltrationsprogram.

Vad är spionprogram?

Spionprogram är en samlingsterm för olika skadeprogram som stjäl information. Det finns flera olika typer av dessa program som är utvecklade för olika ändamål. Kriminella aktörer använder dessa program för att tjäna pengar, till exempel genom att stjäla privatpersoners betalkortuppgifter eller sälja företagshemligheter. Totalitära stater utnyttjar spionprogram för att övervaka meningsmotståndare. Svartsjuka partners installerar spionprogram för att se vad deras flick- eller pojkvän pysslar med om dagarna. Sedan 2020 har till och med svenska polisen rätt att använda spionprogram för att bekämpa brott (se lagen om hemlig dataavläsning).

Olika typer av spionprogram

Det finns flera olika typer av spionprogram. Några av dem har fått egna namn.

  • Keylogger är en specifik typ av spionprogram som sparar allt som knappas in på tangentbordet. Keyloggers kan också vara fysiska enheter som en angripare ansluter på kabeln mellan datorn och tangentbordet.
  • Stalkerware är namnet på den nämnda typ av spionprogram som bland annat svartsjuka partners använder för att övervaka sin flick- eller pojkvän.
  • Adware är egentligen ingen typ av spionprogram men kombineras ofta med just spionprogram. Adware är oönskade program som visar annonser. Om adware kombineras med spionprogram kan organisationen som ligger bakom adware-programmet också stjäla användarnas internetvanor.

Skydd mot spionprogram

För att skydda dig mot spionprogram är det viktigt att du håller din mobil, din dator samt alla installerade mobilappar och datorprogram uppdaterade. Du bör också vara försiktig med vilka mobilappar och datorprogram som du installerar. Installera enbart mobilappar från de officiella appbutikerna (App Store och Google Play). Installera enbart Windows- och Mac OS-program från Microsoft Store, App Store eller programutvecklarnas officiella webbplatser.

Låt framförallt bli att installera appar och program på uppmaning av någon annan. Bluffannonser som ser ut som virusvarningar från ditt antivirusprogram är ett vanligt förekommande sätt för att sprida spionprogram.

På din Windows- eller Mac OS-dator har du ett inbyggt antivirusprogram som även letar efter spionprogram. Stäng aldrig av Windows antivirusprogram (i Mac OS kan du inte stänga av det) förutom ifall du byter från Microsofts egna antivirusprogram till någon annan antivirusleverantörs dito (till exempel F-secure, Eset eller Bitdefender).

Om du misstänker att din Windows-dator, Mac OS-dator eller Android-mobil har blivit infekterad kan du installera ett antivirusprogram från någon av de stora antivirusleverantörerna för att få extra genomsökning.

Obs! Om du har en svartsjuk ex-partner som du är rädd för att har installerat så kallat stalkerware på din dator eller mobil bör du ominstallera datorn och återställa mobilen till fabriksinställningarna.

Datorer infekteras ofta via trojaner

Spionprogram kan infektera både datorer och mobiler. Datorer infekteras oftast genom så kallade trojaner, vilket är datorprogram som utger sig för att göra en sak men som också gör något annat. Om en användare installerar ett piratkopierat spel kan det hända att ett spionprogram installeras samtidigt. Samma sak kan inträffa ifall användaren råkar ladda ned och installera en app eller ett datorprogram från en annan källa än programutvecklarens riktiga webbplats.

Mobiler kan infekteras på samma sätt. Lyckligtvis är användare som enbart installerar appar från de officiella appbutikerna (App Store och Google Play) hyfsat skonade från dessa trojaner. Apple och Google kontrollerar apparna som distribueras via deras appbutiker. Det har visserligen förekommit skadeprogram i både App Store och Google Play, men det rör sig om enskilda undantag.

Den stora spridningen av mobiltrojaner med spionprogram sker via så kallade APK-filer som Android-användare luras att ladda ned och installera manuellt på sina mobiler. För att kunna installera en APK-fil måste användaren gå förbi ett flertal säkerhetsvarningar. Denna risk gäller uteslutande Android-mobiler eftersom Apple enbart tillåter installation av av appar via App Store.

Fler sätt att infekteras på

Det finns fler sätt som en dator eller mobil kan infekteras på. En svartsjuk partner skulle manuellt kunna installera ett spionprogram och bevilja alla nödvändiga behörigheter på sin partners olåsta mobil.

Flera staters underrättelseverksamheter har också blivit ertappade med att spionera på meningsmotståndare och journalister med hjälp av det beryktade spionprogrammet Pegasus (läs mer om Pegasus hos SVT). Spionprogram såsom Pegasus utnyttjar sårbarheter i mobilernas operativsystem som varken Apple eller Google känner till. Denna typ av sårbarhet kallas nolldagarssårbarhet (eng. zero-day).

På grund av dessa nolldagarssårbarheter kan underrättelseverksamheter infektera och avlyssna mobiler utan att användarna behöver begå något misstag. Det kan räcka med att en utvald användare tar emot ett infekterat meddelande eller klickar på en länk för mobilen ska infekteras och läcka all information (inklusive bilder, position, kameravy och mikrofonljud som annars skyddas av operativsystemets behörighetskontroll).

Som tur är löper inga vanliga användare risk för att bli infekterade via nolldagarssårbarheter. Inga underrättelseverksamheter kan utnyttja nolldagarssårbarheter för massövervakning eftersom sårbarheterna då upptäcks och åtgärdas.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-