.FILE 2G 3G 4G 5G

Trojan

Ämnen

En trojan är den vanligaste formen av skadlig kod som din dator eller mobiltelefon kan infekteras av. Trojaner tar sig in i din dator, dolda i ett annat program eller fil och används av bedragare för att komma åt känsliga uppgifter eller ta över datorn.

Vad är en trojan?

En trojan är ett datorprogram som används för att komma åt information. Till skillnad från ett datorvirus som infekterar ett specifikt program kan trojanen existera på egen hand, och är enklare att programmera. 

Trojanen har fått sitt namn efter den mytomspunna trähäst som grekerna ska ha fyllt med krigare för att lura sig in i den antika staden Troja. En trojan som tar sig in i en dator fungerar på samma sätt. Den utger sig för att göra eller vara en sak – men den har ett dolt syfte. 

Nätfiske vanligaste metoden för att få in trojaner i din dator

Det vanligaste sättet för en trojan att ta sig in är att en användare klickar på en länk eller öppnar en bilaga i ett e-postmeddelande. Det här sätter igång installation av ett program på användarens dator utan att användaren märker något. Tillvägagångssättet kallas nätfiske

Ofta försöker bedragarna få det att se ut som att mejlet kommer från en betrodd källa som till exempel en myndighet eller bank. Budskapen i mejlen varierar, men målet är att få dig att klicka på en fil som infekterar din dator, eller en länk som tar dig till en sida som i sin tur smittar din enhet.

Hur fungerar en trojan?

Trojaner kan helt och hållet ta över och fjärrstyra en dator. Bedragare som kopplar samman kapade datorer i ett så kallat botnet (bot som i robot) använder detta bland annat för att skicka spam, eller göra överbelastningsattacker i utpressningssyfte. 

En annan variant är trojaner som i smyg krypterar alla filer på din hårddisk. Betalar du inte lösensumman som sedan krävs är dina filer för alltid förlorade. Den här typen av trojan kallas vanligtvis för utpressningsvirus eller ransomware.

Vad används trojaner till?

Bedragare använder trojaner för att exempelvis avlyssna det du skriver på tangentbordet, som användarnamn och lösenord, och omärkligt skicka uppgifterna vidare till sin skapare. 

Trojaner kan också användas för att styra om din webbläsare så att du loggar in på en bedragares kopia av din internetbank och därmed ger denne möjlighet att logga in på riktigt och tömma dina bankkonton.

Så kan du skydda dig mot trojaner

Det bästa sättet att skydda sig mot trojaner är att aldrig installera eller köra ett program som kommer från en otillförlitlig källa. 

Här är fyra tips på hur du kan undvika att installera trojaner:

  1. Klicka aldrig på länkar från okända avsändare i sms och mejl. Bara för att det står till exempel skatteverket.se i text betyder det inte att det faktiskt är Skatteverkets webbplats som är länkad. Du kan kontrollera vart länken verkligen leder genom att hålla muspekaren över länken, då visas adressen länken verkligen går till. 
  2. Öppna aldrig bilagor i mejl som du inte väntar dig att få, hur angeläget det än kan verka.
  3. Kontrollera att e-postadressen för att säkerställa att mejlet verkligen kommer från organisationen som utger sig för att ha skickat det. Samma sak gäller som för länkar – även om det står Skatteverket i text kan e-postadressen vara en helt annan. 
  4. Klicka inte på länkar eller ladda ner filer i popup-fönster som dyker upp när du besöker webbplatser. 
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn