.FILE 2G 3G 4G 5G

Trojan

Ämnen

En trojan är en typ av skadeprogram. Trojaner ser ut att vara ofarliga filer, men i själva verket är de programmerade för att sabotera eller för att utpressa den som drabbas.

Vad är en trojan?

Trojaner är en typ av skadeprogram (i folkmun ofta kallat datorvirus). Skadeprogram kan spridas på många sätt och trojaner är ett sådant spridningssätt.

Själva namnet kommer från legenden om den trojanska hästen. I den legenden lyckades Odysseus lura Troja, staden som Odysseus krigade mot, att släppa in fienden innanför stadsportarna. Detta gjorde Odysseus genom att gömma sina soldater i en ihålig trähäst som Troja misstog för att vara en gåva.

Hur sprids trojaner?

Digitala trojaner sprids efter samma princip. En trojan kan exempelvis vara en mejlbilaga som ser helt legitim ut. I själva verket är bilagan ett skadeprogram som gör något med användarens dator eller mobil mot användarens vilja. Det händer också att angripare skickar mejl eller chattmeddelanden som länkar till en fil som mottagaren ombeds ladda ned. Angriparen kan hävda att filen är ett viktigt dokument eller en app som mottagaren måste installera av säkerhetsskäl. I själva verket är filen en trojan som infekterar datorn eller mobilen. Lär dig mer om detta i snabbkursen Avslöja falska profiler på sociala medier och Känn igen falska annonser.

Trojaner kan också få spridning utan att angriparna behöver söka upp sina offer. En användare som vill installera en ny app eller ett nytt program kan råka ladda ned en trojan i stället. Ute på webben finns gott om bedrägliga webbplatser som sprider infekterade versioner av populära program och appar. Det är därför viktigt att enbart ladda ned program och appar från utgivarnas officiella webbplatser eller en etablerad appbutik (till exempel App Store, Google Play eller Microsoft Store).

Vad gör en trojan?

Om en trojan infekterar datorn eller mobilen kan den göra samma sak som andra skadeprogram (läs mer i datorvirus).

Så kallade utpressningstrojaner (eng. ransomware) krypterar datorns filer så att de inte längre är läsbara. Sedan kräver utpressningstrojanen att användaren betalar en lösensumma för få sina filer återställda till läsbart skick. När organisationer drabbas sådana utpressningstrojaner händer det att angriparna också stjäl alla filer de kan komma över. Sedan hotar angriparna med att läcka filerna på nätet om de inte får betalt.
En annan vanlig typ av trojan är banktrojaner. En banktrojan infekterar datorn eller mobilen på så djup nivå att den har kontroll över vad som visas skärmen. När en utsatt användare utför bankärenden från den infekterade datorn eller mobilen ändrar banktrojanen vart pengarna går. Mottagaren som visas är den rätta medan mottagaren som faktiskt får pengarna är någon helt annan.

Hur skyddar du dig mot trojaner?

Lär dig mer om du skyddar dig mot trojaner i snabbkursen Så skyddar du din dator från datorvirus och andra skadeprogram.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-