Ämnen
-
AI – artificiell intelligens
Grundkurs i AI
-
Föräldraskap
Lär dig mer om barns digitala liv
-
-
Integritet
Få kontroll över ditt digitala jag
-
Källkritik
Tänk efter innan du delar
-
Näthat och yttrandefrihet
Håll tonen i diskussionen
-
Så funkar internet
Få koll på tekniken och styrningen
-
Säkerhet på nätet
Artiklar, guider och snabbkurser
Troll på internet är personer som skriver för att provocera fram utdragna ofruktbara diskussioner som inte leder någon vart.
Även kallat: internettroll, nättroll
Vad är ett troll?
Internettroll, eller bara troll, är personer på internet som skriver texter och kommentarer i syfte att provocera fram känslomässiga svar, gräl, missförstånd eller utdragna ofruktbara diskussioner som inte leder någon vart.
Trollningarna, som trollens aktiviteter kallas, involverar vanligen inslag av bluff, lögn eller överdrifter. Tidigare menade man att de som trollar vanligen gjorde det för nöjets skull snarare än av ilska, men begreppet har kommit att breddas och idag finns det en mängd olika typer av troll vars drivkraft är att försöka påverka människor via internet och sociala medier. Det kan röra sig om individer som söker uppmärksamhet, personer som sprider ett budskap av övertygelse, kriminella aktörer som vill sprida virus och skadlig programkod eller automatiserade konton på sociala medier som programmerats för att sprida vidare information. Det finns troll med en politisk agenda, där syftet kan vara att påverka demokratiska val eller ett fritt samtal.
Troll spelar ofta på känslor och de kan låta trovärdiga, även när de säger helt felaktiga saker. De kan hänvisa till källor som inte finns, göra bedrägliga jämförelser och anklagar gärna sina motståndare för hyckleri.
Aktörer som professionellt och organiserat ägnar sig åt att sprida lögner, propaganda och skapa förvirring kallas för trollarméer eller trollfabriker, till exempel den ryska firman Internet Research Agency. Man pratar också ibland om begreppet "trollsvans" vilket är människor som hänger på när någon annan trollar, till exempel genom kommentarer, och därmed ger inläggen spridning.
Begreppet troll, som det används på internet, kommer från det engelska ordet trolling, alltså att dra en lina med krokar efter en båt för att få fiskar att fastna. På samma sätt försöker nättrollen få någon att fastna på en krok, kanske genom att låtsas ha åsikter man inte har eller skriva medvetet provocerande saker. I datorsammanhang började uttrycket "trolling" användas redan i slutet av 1980-talet.
Så går troll tillväga
Nättroll har vissa etablerade knep som ofta används. Bland tillvägagångssätten finns att de går till attack med elaka personangrepp i förhoppning om att meningsmotståndaren inte vill delta i en diskussion nästa gång. De gillar även att sätta etiketter på meningsmotståndare, att antyda saker och använda sig av falska källor. Det är även vanligt att internettroll byter fokus i diskussionen för att framställa den andra som en hycklare.
Bemötande av troll
Det kan kännas bra att bemöta ett troll och känna att man vinner diskussionen, men eftersom internettroll framförallt vill synas är rådet först och främst att aldrig svara. Ett svar gör nämligen trollets budskap eller länk än mer synligt i flödet.
Ett annat råd är att man bör lära sig att känna igen en fejkprofil. Att en användare saknar en profilbild eller har en dold eller minimal vänskara på Facebook är en varningssignal, liksom avsaknad av trovärdig tidslinje. Även på X (tidigare Twitter) är en generiska, eller ingen, profilbild en varningssignal liksom användare som har få följare i relation till hur många de följer och hur aktiva de är. Användarnamn på X som slutar med ett stort antal siffror är ofta tecken på fejkkonton, bottar, som är programmerade att automatiskt distribuera särskilda budskap.
Trollens samhällspåverkan
Nättroll har till stor del gått från att vara enskilda individer som gillar att förstöra diskussioner, till att vara ett vapen i informationskrigföring och organiserade trollarméer har ibland fått stor påverkan på samhället. Experter på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till exempel varnat för att det pågår en kampanj för att påverka bilden av Sverige internationellt, och undergräva Sveriges politik. Som en del av den kampanjen kan falska konton skriva inlägg som inte är sanna, eller bara sprida vidare nyheter som bekräftar deras världsbild så att andra nyheter inte kommer fram.
Vid flera tillfällen har det kommit varningar om internettroll som försöker påverka demokratiska val och 2023 erkände en av grundarna av den ryska trollfabriken Internet Research Agency att företaget grundats med avsikt att påverka amerikanska val.
Lär dig mer om troll
- Vad sysslar ett nättroll med egentligen? – poddavsnitt från Internetstiftelsens podd Dumma frågor om internet.
- Så arbetar nättroll för att manipulera dig – artikel på Internetkunskap.