.FILE 2G 3G 4G 5G
En man går utmed en fasad med ryggen vänd mot kameran, han pratar i mobiltelefon, man ser inte hans ansikte.

Så arbetar nättroll för att manipulera dig

Nättroll kommer i olika skepnader. Det kan vara allt från en ensam rättshaverist till en professionell organisation som sprider politisk propaganda. Men det går att lära sig trollens knep och undvika deras fällor.

När man talar om trollen så står de i… Ja, idag står inte trollen i farstun utan på internet, och främst är det i sociala medier vi möter trollen. Och till skillnad från de i sagornas värld är så kallade nättroll högst verkliga väsen.

Begreppet troll, som det används på internet, kommer från trolling eller dragrodd – ett sätt att fiska som går ut på att man drar bete efter båten i hopp om att att få napp.

I datorsammanhang började uttrycket "trolling" användas redan i slutet av 1980-talet, för att beskriva beteendet att häva ur sig osakliga eller provocerande kommentarer i forum för att se om någon svalde betet och började rya om hur trollet missförstått allt.

5 knep nättroll använder

1. De går till attack. Elaka personangrepp vinner inte diskussioner, men kan göra dem så obehagliga att meningsmotståndaren inte vill delta nästa gång. På så vis förändrar trollen successivt spelplanen.

2. De gillar etiketter. Genom att avfärda sina meningsmotståndare med en etikett som saknar saklig grund försöker troll ogiltigförklara dem som debattörer. Tillmälen som "kulturmarxisterna", "pk-eliten" och "brunhögern" kan fungera på det sättet.

3. De "antyder" saker. När ett troll exempelvis skriver om ensamkommande flyktingbarn inom citationstecken – "barnen" – så vet hen precis hur det uppfattas av publiken, samtidigt som hen inte uttalat påstår att barnen ljuger om sin ålder. Poängen görs utan att det finns något påstående att bemöta.

4. De gillar falska källor. Om ett troll sprutar ur sig felaktiga siffror, påhittade källor och länkar till falsk information blir det en hopplös uppgift att kontrollera och avfärda varje påstående. Tekniken kallas ibland "Gish-galopp", och syftar till att skänka ett trovärdighetens skimmer till rena lögner.

5. De byter fokus. Redan i sandlådan lär vi oss att kontra med: "Men du då?" På samma sätt svarar trollen ofta "Ni gör samma sak" när meningsmotståndarna kommer med en anklagelse, oavsett om det handlar om spioneri eller aktivistvåld. Målet är att framställa meningsmotståndaren som en hycklare.

Källor: Margarita Jaitner, Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, Barbro Fällman, retorikexpert.

Spelar på våra känslor

I dag används begreppet i en betydligt vidare bemärkelse, men nu precis som då, är troll duktiga på att spela på våra känslor.

Ofta låter de trovärdiga, även när de säger helt felaktiga saker.

Barbro Fällman

– Jag vill inte kalla det för retorik, det de ägnar sig åt. Men de är skickliga på att hitta våra sårbarheter, ömma punkter i samhället, som de petar på. Ofta låter de trovärdiga, även när de säger helt felaktiga saker. De hänvisar till källor som inte finns, gör bedrägliga jämförelser och anklagar gärna sina motståndare för hyckleri, säger retorikexperten Barbro Fällman.

Emojis med olika uttryck på vit yta. Hand håller neutral emoji lite framför ytan.

Så luras vi av våra känslor

Har du en känsla av att det du delar på sociala medier är sant? Då ska du nog ta och stanna upp – våra känslor står ofta i vägen och gör att lögner sprids.

Enligt Margarita Jaitner, som forskar om asymmetriska hot och informationspåverkan vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, finns det i dag en mängd olika typer av troll vars drivkraft är att försöka påverka människor via internet och sociala medier.

Så känner du igen ett nättroll

Det kan röra sig om ensamma individer som söker uppmärksamhet, personer som sprider ett budskap av övertygelse, kriminella aktörer som vill sprida virus och skadlig programkod eller automatiserade konton på sociala medier som programmerats för att sprida vidare information.

Även aktörer som professionellt ägnar sig åt att sprida lögner och skapa förvirring kallas idag för troll. Den ryska firman Internet Research Agency, som amerikanska myndigheter anklagade för att ha spridit desinformation före och efter det amerikanska presidentvalet 2016, benämns ofta som en trollfabrik.

Detsamma gäller de bolag i Makedonien som avslöjats med att sprida lögner i form av så kallade fake news för att tjäna pengar.

Vad är ett nättroll?

Nättroll, eller internettroll, är enligt Wikipedia, personer som skriver på forum i syfte att provocera fram känslomässiga svar, gräl eller utdragna diskussioner som inte leder någon vart. Samma beteende sker också på bloggar och inte minst i sociala medier.

Vad är en trollfabrik?

En trollfabrik är en organisering av nättroll och bloggare som har till uppgift att sprida propaganda. Ordet är en översättning av engelskans "troll factory".

Porträtt Mathias Ståhle
Mathias Ståhle. journalist på Eskilstuna-Kuriren
Foto: Privat/CC-BY-NC-SA

I februari 2017 granskade journalisten Mathias Ståhle på Eskilstuna-Kuriren hur sajten Granskning Sverige då arbetade. Granskningen fick rubriken Den svenska trollfabriken och Mathias Ståhle belönades med det prestigefyllda priset Guldspaden för den. Genom att manipulera inspelade telefonsamtal med svenska journalister spred Granskning Sverige osanna intervjuer med journalisterna på nätet.

Mathias Ståhle lyckades själv, med hjälp av ett påhittat Facebook-konto, bli rekryterad för att utföra telefonsamtal. Han kategoriserar Granskning Sverige som en trollfabrik av flera olika anledningar.

– Själva graden av organisering är en. Detta är inget vanligt kompisgäng. De har byggt en sajt som är till för att bjuda in nybörjare och förse dem med en manual för att trolla. Ovanpå det erbjöd de till och med betalning för att göra det.

Motivet – en blandning av pengar och ideologi

Motivet till Granskning Sveriges verksamhet tycks enligt Mathias Ståhle vara en blandning av pengar och ideologisk övertygelse.

– Delvis arbetar de med journalistiska metoder, som att optimera sina rubriker och hitta rätt forum att sprida sitt material i, och delvis med trollmetoder som att attackera enskilda journalister och använda falska konton för att dela och sprida sitt innehåll.

 Det var tydligt att båda lägren använde sig av liknande teknik.

Mathias Ståhle
Kvinna vid köksbord med en laptop, i förgrunden sitter en vit hund.

Behöver vi oroa oss för desinformation?

Vi kommer att utsättas för desinformation i samband med politiska val även här i Sverige. Men vilken betydelse får detta – och vad kan man göra åt saken?

Mathias Ståhle har även annan erfarenhet av troll. Efter en granskning av höger- och vänsterextremister, under 2013, överöstes han med mejl från troll både på den vänstra och högra sidan av det politiska spektrumet.

– Första dagen, när vi publicerade artiklar om vänsterextremister, kom mejlen från det hållet. Breven hade nästan identiskt innehåll och det var uppenbart att de kom från ett fåtal personer som arbetade i grupp, säger Mathias Ståhle och fortsätter:

– Dagen efter, när vi publicerade artiklar om högerextremister, kom liknande mejl från den sidan. Det var tydligt att båda lägren använde sig av liknande teknik.

Mathias Ståhle tror att även att val i Sverige kan komma att påverkas av troll.

– Men bara om vi tillåter det. Trollandet fungerar bara så länge vi överraskas av det. Är vi medvetna om att det förekommer så kommer vi inte att bli lurade.

Så slipper du nättrollens fällor

Mathias Ståhle har tre tips för att undvika att gå i trollens fällor:

  1. Svara inte trollen. Det kan kännas bra att snäsa av ett troll och känna att man vinner diskussionen. Men trollet vill framförallt synas. När du svarar gör du kanske trollets budskap eller länk synligt i ditt flöde.
  2. Lär dig att känna igen en fejkprofil. Att en användare saknar en profilbild på Twitter kan vara en ledtråd. En dold eller minimal vänskara på Facebook är en annan, liksom avsaknad av trovärdig tidslinje.
  3. Låter något för bra för att vara sant? Då bör du kolla med fler källor.
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-