.FILE 2G 3G 4G 5G

Webbläsare

Ämnen

En webbläsare är ett datorprogram eller app som används för att visa webbsidor på webben.

Även kallat: web browser (engelska) eller bara browser

Alla webbsidor byggs i grunden med datorspråket HTML, HyperText Markup Language. Sidorna lagras på en webbserver. En webbläsare tolkar vad på webbsidan som är en rubrik, ett textstycke, en bild, en länk och så vidare. För att en webbserver och en webbläsare ska kunna förstå varandra på samma premisser används det så kallade HTTP-protokollet, Hypertext Transfer Protocol. Det är ett regelverk som bestämmer hur innehåll på webben ska överföras. Dessa tre delar, HTML, webbläsare och HTTP-protokoll utgör tillsammans webben och uppfanns alla av Tim Berners Lee på laboratoriet Cern runt 1989.

Med hjälp av webbadresser vet webbläsaren vilken sida den ska visa för användaren. I en webbläsare finns vanligen även hjälpmedel som bokmärken, där man kan spara adresser till webbsidor man vill komma ihåg. En annan funktion som ofta finns är privat surfinställning eller inkognitoläge. Det används för att dölja webbhistorik, alltså vilka webbsidor som tidigare besökts, för andra användare på samma dator.

Några exempel på webbläsare som finns är Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Apple Safari och Opera.

Historik

De tidigaste webbläsarna var väldigt enkla och hade bara tekniskt stöd för grå bakgrund, svart text och enkla bilder. ​​1993 lanserades webbläsaren Mosaic som kom att bli den första webbläsaren som fick ett brett genomslag. Mosaic gjorde surfandet lättare och roligare eftersom den kunde visa grafik, bilder, ljud och video tillsammans med texten, istället för i egna fönster som var vanligt tidigare. Efter Mosaic kom Netscape Navigator att bli den mest populära webbläsaren som i sin tur slogs ut av Internet Explorer. År 2023 visar undersökningen Svenskarna och internet att Google Chrome är den dominerande webbläsaren bland svenska internetanvändare.

Skillnad på webben och internet

I dagligt tal är det vanligt att inte göra skillnad på webben och internet, men om inte webben fanns skulle internet faktiskt ändå existera. Webben är bara en bråkdel av vad internet är och används till. Fildelningsprogram och chattprogram är exempel på tjänster som använder internet utan att förlita sig på webben. I smarttelefoner finns många tjänster, till exempel musikappar och mejltjänster, som används utan webben.

Internet, som är ett gigantiskt nätverk av sammanlänkade datorer, uppfanns på 1970-talet och användes inledningsvis framför allt för mejl. Världens första webbsida skapades långt senare, i december 1990 och var en guide till hur man startar sin egen server och hur man använder webben. Till en början var sidan bara tillgänglig internt på Cern men ett knappt år senare, i augusti 1991, gjordes den offentlig för hela världen. Sveriges första webbsida skapades på Linköpings universitet 1993.

Lär dig mer om webbläsare

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-