.FILE 2G 3G 4G 5G
Äldre person står lutad mot en vägg och kollar sin mobil.

Så blir mobilen din värsta fiende

Trots att mobiltelefonen är så värdefull för oss skyddar många den knappt alls. Och i orätta händer kan din mobiltelefon plötsligt bli din värsta fiende.

Få prylar har revolutionerat våra liv som den smarta telefonen. Det som förut kändes krångligt fixar vi idag med ett par enkla knapptryck. Allt ifrån att betala räkningar till att boka resor eller köpa evenemangsbiljetter. Samtidigt har umgänget med vänner och bekanta aldrig varit lättare än i dag, genom kommunikation via sociala medier och olika appar. Den smarta telefonen är i dag en sån stor del av våra liv att ett par timmar eller en dag utan den närmast gör oss panikslagna. Trots det är vi dåliga på att skydda den. Ja, en del av oss är till och med usla.

– Tyvärr är det så. Och många inser inte vilken risk det innebär, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, informationssäkerhetschef på Internetstiftelsen.

Vi skyddar mobilen sämre än datorn

En äldre kvinna sitter vid köksbordet med mobilen i handen, på skärmen syns sociala medier.

Därför vill kriminella kapa just dig på Facebook och Instagram

Känns det otroligt att någon skulle vilja kapa ditt konto på Facebook? Knappast. Sociala medier-konton är ett hett byte för kriminella som genom dig vill lura dina vänner på pengar.

Sanningen är att vi ofta skyddar våra datorer bättre än mobiltelefonen, trots att den senare överlag innehåller mer värdefull och känslig information.

– Genom våra 20-30 år med datorer har vi lärt oss att vi behöver skydda informationen som finns i dem och låsa ute andra. Men när det gäller telefonen, som är ett praktiskt verktyg för de allra flesta, ser vi inte riskerna. Många tror inte heller att de har något på telefonen som någon annan skulle vilja komma åt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Inget kunde vara mer fel. Mobilen är i dag nyckeln till många av de onlinetjänster vi använder. Det innebär att din telefon är rena guldgruvan för den som kommer över den och tar sig in i den. För med handen på hjärtat, hur ofta loggar du själv ut från ditt e-postprogram, Instagram eller Facebook?

Anne-Marie Eklund Löwinder,
informationssäkerhetschef
på Internetstiftelsen.

– Alla tjänster och appar ligger ju oftast aktiva, alltså autoinloggade, och den som har tillgång till din telefon kan komma åt allting som du kan komma åt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

En person som kommer över din telefon kan alltså lätt ta kontroll över din e-post och dina sociala medier och stänga dig ute från dina egna konton. Förutom att skicka meddelanden och annan information, som du inte står bakom och som kan misskreditera dig, finns också risken att personen försöker lura dina vänner på pengar. Dessutom kanske du har material på din telefon som skulle kunna användas i utpressningssyfte, som bilder eller liknande.

– En del kanske har foton på avklädda delar av kroppen som man förmodligen inte vill ska spridas okontrollerat, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Tänk på hur du använder din mobil

Många har faktiskt lösenordet sparat i klartext.

Anne-Marie Eklund Löwinder
En person sitter framför datorn och håller upp sin hand där lösenordet qwerty syns.

Är det inte dags att bry dig lite mer om dina lösenord? 

De flesta av oss är ganska dåliga på att hantera våra lösenord. Men genom några enkla åtgärder kan du minimera risken för att någon ska komma över dem – och därmed också ditt digitala liv.

Att skydda sin telefon handlar om att vidta en rad säkerhetsåtgärder och se över hur du använder den. Förutom det uppenbara att hantera och förvara sin telefon på ett säkert sätt, det vill säga inte låta den ligga framme på cafébordet eller ha den liggande i en öppen jackficka, ska du till exempel aldrig ha lösenord eller koder nedskrivna i din telefon.

– Många har faktiskt det sparat i klartext, säger Anne-Marie.

Ytterligare en sak du absolut inte bör göra är att spara kortuppgifter hos de onlinetjänster och butiker du brukar använda när du handlar med din mobil. Skulle någon komma över din telefon kan den börja shoppa loss direkt på din bekostnad.

Det mest grundläggande för att skydda din telefon är att se till att den har ett lås aktiverat som måste låsas upp för att komma åt telefonen. Använd pinkod, fingeravtryck- eller ansiktsavläsning vid inloggning. Välj det sätt du tycker är smidigast, det viktiga är att du använder något av dem. Ställ också in så att skärmlåset aktiveras relativt snabbt, din telefon behöver faktiskt inte vara olåst mer än någon minut.

Använd pinkod, fingeravtryck- eller
ansiktsavläsning vid inloggning till din mobil.

Se även till så att informationen på din telefon är krypterad, det innebär att din kommunikation med andra är oläslig för utomstående men också att det i det närmaste är omöjligt att ta sig in i telefonen utan rätt pinkod. Idag är de flesta modeller automatiskt krypterade från början, men på äldre modeller kan man behöva aktivera det själv.

Ha för vana att alltid uppdatera både mobil och appar

För att skydda din telefon är det också av stor vikt att du hela tiden ser till att både telefonen, och de appar du använder, uppdateras. Uppdateringar åtgärdar säkerhetshål som kan uppstå i programvaran och som annars kan nyttjas av kriminella för att infektera din telefon med skadlig kod. Till exempel finns det skadlig kod som fungerar som en slags spionprogram som loggar dina aktiviteter och på så sätt ger kriminella tillgång till dina kortuppgifter och lösenord.

Dessutom har olika typer av utpressningsvirus, så kallad ransomware, ökat mot mobiltelefoner. Drabbas du av ransomware kan du inte längre komma åt informationen på telefonen och uppmanas betala en lösensumma, ofta i form av någon kryptovaluta, för att återfå kontrollen.

För att undvika att drabbas av skadlig kod är det även viktigt att du har koll på vilka appar du laddar ner till din telefon. Att placera skadlig kod i appar är nämligen ett vanligt tillvägagångssätt för kriminella att infektera din telefon. Kontrollera därför alltid appens recensioner från andra användare och undersök att tillverkaren verkar seriös och trovärdig. Anne-Marie Eklund Löwinder rekommenderar att ha som vana att gå igenom telefonen då och då och städa bort gamla appar.

– Många appar uppdateras bara under en viss tid, men när intresset för appen dalar slutar tillverkaren med uppdateringar. Har du inte använt en app på ett halvår, ta då bort den, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Man ska agera mycket snabbt, tiden är verkligen en faktor

Anne-Marie Eklund Löwinder

Ytterligare en sak hon rekommenderar alla användare med smarta telefoner är att inte använda sig av wifi när de besöker publika platser, som caféer. Öppna wifi-nätverk kan nämligen användas av kriminella för att stjäla dina kortuppgifter eller lösenord.

Om du förlorar din mobil

Blir du av med din telefon ska du göra en polisanmälan. Kontakta också din operatör och spärra SIM-kortet. Det är också viktigt att du går in på dina sociala medier-konton och loggar ut din telefon från en annan enhet, så att den som tagit din mobil inte tar kontroll över dina konton. Byt också alla dina lösenord.

– Man ska agera mycket snabbt, tiden är verkligen en faktor, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Skulle du tappa bort din telefon eller få den stulen kan du spåra den om du har "Hitta min telefon"-funktionen påslagen. Med hjälp av den kan du till lokalisera telefonen genom dess GPS, med din dator, och också låsa enheten på distans samt radera innehållet på den.

Anne-Marie Eklund Löwinder menar dock att spårningsfunktionen kan missbrukas.

– Risken med den är att du själv också blir väldigt spårbar. Det kan vara så att någon annan slår på den funktionen på din telefon, till exempel ett galet ex eller en svartsjuk partner, säger hon.

I den här filmen lär du dig 5 enkla knep för att undvika att dina uppgifter missbrukas om du blir av med din telefon.

Ett avslutande tips – säkerhetskopiera mobilen

Oavsett om du får telefonen stulen, tappar bort den eller drabbas av skadlig kod kan en åtgärd åtminstone rädda innehållet i din telefon – säkerhetskopieringen. Att ha en säkerhetskopia av sin mobil blir en tröst i en jobbig situation. Ha därför som vana att göra det regelbundet.

Anne-Marie Eklund Löwinder uppmanar alla att ta ett större säkerhetsansvar när det kommer till den egna mobilen.

– En telefon i dag är inte en telefon utan en dator som många gånger är betydligt mer kraftfull än datorn där hemma på köksbordet, säger hon.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false

-